GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
خلاصه کلام و نقاوه ابتداء اقوالا ایام سپاس کریمی است که از بحور مکارم بیکران خویش قابلیت نظم یواقیت نثر انواع انسان را موهبت نمود.
Text of Note
پنجم آن که تا ممکن باشد قافیه را تکرار نکنند تا حمل بر عجز نشود.// قد تم رسالتی بعونن الوهاب/ امید که باشد همگی صدق و ثواب// گر سهو و خطایی شده باشد واقع/ رب اغفر لی انک انت الوهاب.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات متن:
رکابه نویسی:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
نستعلیق.
Text of Note
عناوین و نشانیها شنگرف.
Text of Note
دارد.
Text of Note
فرنگی شکری آهار مهره.
Text of Note
میشن قهوهای مجدول. قطر: ۲.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
2
1
1
1
1
Text of Note
ابتدای نسخه فهرست رسائل از احمد گلچین معانی (در نشریه نسخههای خطی، ج ۵، ص ۱۸۸).
Text of Note
در حاشیه کمی تصحیح دارد.
Text of Note
جزوها ۸ برگی.
Text of Note
آثار سطراندازی در اوراق باقیمانده است.
Text of Note
در برچسب کاغذی عطف نام آن «دو سه رساله در عروض» نوشته شده است.
Text of Note
نسخه کامل است.
PROVENANCE NOTE
1
Text of Note
خریداری از اشتری در تیر ۱۳۲۲ش.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: جلد ۱/۲۹، صفحه ۶۵-۶۶.
Name of source
نک: منزوی، ج ۳، ص ۲۱۵۸-۲۱۵۹ (با نام رئیس الشعراء)؛ نشریه نسخههای خطی، ج ۷، ص ۲۷۹-۲۸۰ (با نام محمد بن عبدالخالق گیلانی) و ج ۱۱، ص ۶۷۳-۶۷۴؛ دانشگاه تهران، ج ۹، ص ۸۶۲؛ گوهرشاد مشهد، ج ۳، ص ۱۶۱۶ (با نام محمد بن عبدالخالق بن معروف گیلانی)؛ مرعشی، ج ۱۵، ص ۱۵۵ و ج ۱۷، ص ۱۹۱ (نام مولف در راهنمای فهرست مرعشی، ج ۱، ص ۷۹ و ۸۳ به صورت محمد بن عبدالخالق بن معروف اصلاح شده که احتمالا منظورشان یکی بودن مولف این کتاب با کنز اللغات بوده است. اما با توجه به تالیف کنز اللغات پیش از سال ۸۸۳ق این انتساب نمیتواند صحیح باشد. گذشته از آن در نسخه ما و همه نسخههای دیگر نام مولف همان گونه که ذکر شد آمده است.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
«از زمان مولف تاریخی در دست نیست. جز آن که میدانیم پس از وحید تبریزی (زنده در ۸۲۰ق) میزیسته، چنان که در مقدمه مینویسد: «پیش از این زینالشعراء المتاخرین یعنی وحید تبریزی علیه الرحمه و الغفران مختصری در علم عروض جهه دانستن تقطیع و اوزان اشعار فارسیه تصنیف کرده بودند ولکن چون از وصمت حشو و تطویل و ما هو من هذا القبیل خالی نبود... این رساله را تصنیف کردم... و مجموع ابیاتی که در این رساله مذکور است از منشات بنده است».
Text of Note
نام کتاب تنها در نسخه شماره ۱/ ۲۱۶۶ دانشگاه تهران به صورت رئیس الشعراء نوشته شده که از آن جا به فهرست نسخههای خطی فارسی منزوی هم راه یافته است.