آغاز نسخه: کتاب الالف باب الالف المفتوحه الابد کار شگفت و کار پایدار تقول لا افعل ذلک الامر ابد الابدین و ابد الاباد نکنم هرگز، الاجر خشت بخته، الاجل کار در پیش و هو ضد العاجل...
در مقدمه نسخه پیشین این کتاب بدین نام نامیده شده، چون نخستین برگ آن افتاده به نام مولف آن پی نبردم، در کشف الظنون کتابی بدین نام ثبت نشده، در هرجا احتمال میدادم جستجو کردم ولی نام و اثری از آن نیافتم.
نوع خط:
تزئینات نسخه:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
نستعلیق بدون تاریخ و نام نویسنده.
مجدول به لاجورد و زنگار است.
سمرقندی.
تیماجی.
1
2
نخستین سطر نسخه این است: و استبان فیها لکل بصیر سبیل الهدایه لزمک عن التقصیر السعی...
در حاشیه سه برگ اول لغاتی با ترجمه فارسی آنها نوشتهاند، تمام برگها متن و حاشیه میباشد.
ماخذ فهرست: مجلد دوم، صفحه ۱۴۰۹.
آنچه از نسخه به دست آوردهام در اینجا مینگارم: مولف این کتاب را دو بخش نموده نخست در اسماء، دویم در افعالی که در اخبار قرآن کریم استعمال گردیده و دیباچه آن به عربی است. مولف اسماء موجوده در هر یک از حروف تهجی را در زیر عنوان کتاب الف و باء و تاء و غیره ذکر و هر یک را به سه باب (مفتوح و مضموم و و مکسور) تقسیم و به نقل آنها با ترجمه فارسی هر یک پرداخته و پس از اتمام کتاب یاء افعال صحیحه و پس از آن افعال معتله را با ترجمه آورده و گذشته از ترجمه پارسی آنها امثله عربی و پارسی برای پارهای از اسماء و افعال ذکر نموده و از طرز انشاء تصور میکنم در قرن هفتم تالیف شده و مولف آن مسلما ایرانی نیست و شاید ترک نژاد باشد چرا که گوید: کسد پادشاه عجم، النجار فارسیه تیشه بزرگ، العجم جز تازیان یقال رجل عجم نه تازی هر چند فصیح بود.