اما بعد حمد الله علی آلائه و الصلوه علی محمد و آله. فان من احب الله تعالی احب رسوله محمد المصطفی... و من احب الرسول العربی احب العرب و من احب العرب احب اللغه العربیه التی نزل... القسم الاول فی نکت و جوامع من اسرار اللغه العربیه عن الایه فصل فی التنزیل و التمثیل. الاسباط فی ولد اسحاق بمنزله القبایل فی ولد اسماعیل (ع) الاقیال لحمیر کالبطاریق للروم و القواد للعرب...
متن يادداشت
... و کان ابن عباد یقول: اذا قول یحیی بن اکثر للمامون و قد ساله عن شی لا و ایدالله امیر المومنین هذا الواو احسن من واوات الاصداغ فی خدود المرد الملاح آخر الکتاب و الحمد لله وحده و صلی الله...
متن يادداشت
و قد کان الفراغ... فی اوایل شهر رجب المرجب من شهور سنه ستین و تسعمایه علی ید... محمد بن بر کقدیر بن عبدالله... امین.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نسخ.
متن يادداشت
عنوان و نشان به شنگرف و در کنار برگها عنوانها با قلم سیاه نوشته شده است.
متن يادداشت
اصفهانی شکری.
متن يادداشت
مقوایی دارای ترنج و عطف تیماجی.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
روی جلد نخستین یادداشتی است درباره برخی از حروف مفرده عربی و مقابل آن به فارسی. پشت نخستین برگ، معمائی به اسم نور و نیز به اسم بابا دیده میشود.
متن يادداشت
مرحوم بهار این یادداشت را بر روی پشت نخستین برگ نوشته: «هو المالک بالتحقیق. این کتاب مستطاب شباهتی تام بکتاب فقه اللغه ابومنصور عبدالملک بن محمد بن اسماعیل الثعالبی دارد ولی ذکری از آن در ضمن تالیفات وی نیست و ظاهرا همین کتاب باشد که بعد با تصرفات و زوایدی به نام فقه اللغه معروف شده است زیرا در فقه اللغه فصول دیگری دیده میشود و به علامه ابواب عدیده دارد و در این نسخه آن ابواب دیده نمیشود و تنها به فصول مرتب شده است. حرره بهار خراسانی فی ۱۳۰۹.
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
1
تملک و سجع مهر
3
متن يادداشت
تملک سلمان بن احمد محاسن و تملک محمدتقی بهار مورخ اردیبهشت ۱۳۰۹ش. دیده میشود. یادداشت تملک عبداللطیف الحسینی و تملک عبدالرحمان بن علی اخسیکتی مورخ ۱۱۶۵ق. و دو بیت عربی از شیخ محمد بن شیخ عیسی کنانی روی همین برگ است. بر پشت دومین برگ، نام کتاب به شنگرف خصایص اللغه نوشته شده و یادداشت تملک اسدالله و پسر او محمدباقر و نیز یادداشت محمدصادق بن حسین معروف به ابن خراط خرید این کتاب را از شیخ یوسف دلال در ذیقعده ۱۱۲۱ق. و همچنین یادداشت احمد بن سلیمان محاسن خرید این کتاب را در ۱۱۴۳ق. (وی در پایان نیز یادداشتی به همین تاریخ نوشته است) و محمد بن شیخ محمد معروف به جویزاده تمام بر روی همین برگ دیده میشود.
متن يادداشت
دو مهر ناخوانا و یک مهر دائرهای که نقش آن زائل شده پشت همین برگ دیده میشود.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه ۳۹۹۶-۳۹۹۷.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
کتابی است در فقه اللغه که شباهت تامی به کتاب سر الادب فی مجاری کلام العرب از ابومنصور ثعالبی دارد و این کتاب به طور یقین یا ریشه و اساس کتاب سر الادب بود و یا گزیدهای است از آن کتاب زیراکه خطبه این کتاب به عینه خطبه سر الادب است و مطالب آن خلاصهای است از سر الادب که بدون کم و زیاد آورده شده است. مرحوم ملک الشعراء بهار (در نوشتهای که در پشت نسخه دارد) نیز این احتمال را درباره این کتاب و فقه اللغه ثعالبی داده است. مطالب و موضوعات این کتاب تحت عنوان (فصل- بفصل) ترتیب یافته است.