بسمله استفتح بحمدالله و شکر نعمته و استنجح بالصلوه علی سیدنا محمد و عترته حمدا یستنفدا مد المدد و صلوه تستغرق جمل العدد و بعد فقد جمعت فی هذه التذکره ما استحسنته من مجربات الحکماء و ما اخترته من معالجات العلماء بصناعه الطب و ما جربته مرارا نفعه و حسن اثره و نسبت کل معالجه الی قایلها و ذکرت اسمه حتی انه تتفق علی الصفه الواحده جماعه من الحکماء و العلماء بصناعه الطب فاذکر اسمائهم و الفرض فی ذلک ان ترکن النفس الی تلک الصفه و ثبوتها و رتبتها علی امراض الاعضاء مستمدا من الله المنفعه و علیه التکلان انه جواد کریم. الصداع الحار ورد الورد الطری اذا ضمد به الراس اوشم سکن الصداع الحار حنین و ابن ماسویه و ابن واقد و الماقی یطفی حراره الدماغ جالینوس...
متن يادداشت
... فصل یوجد قشر الکعری الاخطر الطری و هو قشر الطلع و یخلط به شیئا من الکافور و هو الورد اذا سعط به صاحب... قطعه ابن الحرار فصل - هذه الفصول انتزعتها من کتب الفضلاء و جمعتها و اضفتها الی کتاب التذکره المعیده و الذخیره الحمیده و یتلوه جدول اسماء العلماء الذین نقلت عنهم فی کتاب تذکره المعیده تم الکتاب و الحمدلله رب العالمین بید مولفها الشیخ الامام العالم الفاضل الکامل فیلسوف الوقت ابراهیم ابن محمد بن طرخان السویدی الطبیب و الله علم.
یادداشتهای مربوط به عنوان و پدیدآور
متن يادداشت
مولف در آغاز کتاب میگوید: «در این تذکره آنچه از تجربیات حکماء و معالجات علمای طب نیکو پنداشتهام و سودمند دانستهام و بارها آن را تجربه نمودهام و نفع و تاثیر آن را دریافتهام در این کتاب گردآوری کرده و برای اطمینال خاطر اسماء صاحبان اقوال، اهم ذکر کردهام و نیز موارد اتفاق عدهای از اطباء و حکماء را متذکر شدهام و این کتاب را بر ترتیب امراض اعضاء مرتب گردانیدهام». در پایان کتاب مولف میگوید:«من در این تذکره فصلهایی بر تذکره المعیده و الذخیره الحمیده افزودهام» و چنین معلوم میشود که مولف اول تذکره المعیده را نوشته بعد فصلهای بر آن اضافه کرده است و جدول اسماء علماء و دانشمندانی که در تذکره المعیده از آنها نقل کرده بر این کتاب اضافه نموده است (این جداول در نسخه حاضر موجود نیست).
یادداشتهای مربوط به نشر، بخش و غیره
متن يادداشت
رقم کاتب در نسخه موجود نیست.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
رنگ مرکب:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نسخ تحریری.
متن يادداشت
عنوان و اسامی بیماریها داروها با خط قرمز نوشته شده و گاهی عنوانها در کنار صفحات با خط درشتی نوشته شده.
متن يادداشت
فهرست مطالب در دو صفحه اضافه بر اصل نسخه با شماره بیماریها با خط قرمز نوشته شده است.
متن يادداشت
فرنگی شکری.
متن يادداشت
ضربی سوخته.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
در یک برگ اضافی در اول نسخه، اشعاری فارسی با خط نستعلیق نوشته شده.
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
1
تملک و سجع مهر
3
متن يادداشت
در پشت برگ اول نسخه تملک محمدباقر بن محمد رضی الطبیب مسطور است. پس از محمدباقر مزبور این نسخه به دست پسر عم او عبدالله بن محمدنصیر افتاده اینک نص مالک اولی و دومی. صار من عواری الزمان لدی العبد المذنب الراجی الی رحمه ربه الغنی ابن محمد رضی الطبیب محمدباقر عفی عنهما - ثم انتقل من ابن عمی سلمه الله تعالی الی الفقیر عبدالله بن محمد نصیر عفی عنهما.
متن يادداشت
در زیر نوشته اخیر مهر «عبدالله» دیده میشود.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
حاج خلیفه این کتاب را در کشف الظنون تحت عنوان «تذکره السویدی» و «تذکره ابن طرخان» آورده است و در آنجا نوشته که مصنف آن را سه جلد نموده و اسم آن را تذکره الهادیه گذاشته است. نشانیهایی که در مراجع بالا ذکر شده مسلم میدارد که کتاب موجود همان تذکره الهادیه است ولی هیچ آثاری و علائم دال بر اینکه کتاب مذکور سه جلد باشد در آن پیدا نیست. در فهرست کتب عربی چستر بیتی (۶۱/۵) اسم این کتاب التذکره الهادیه قید شده است (نسخه آن کتابخانه به خط حسن بن علی بن حسین معروف به تاج و مورخ روز جمعه ۱۹ ذیالقعده ۷۸۷ق. است).