بسمله قال الشیخ الحسن بن محمد الصغانی رحمهالله ذکر احادیث موضوعه وضعت علی رسول الله صلی الله علیه... منها الوصایا المنسوبه الی امیرالمومنین علی بن ابیطالب رضی الله عنه... .
متن يادداشت
... البلدان السماه کل بلده بافه و حدیث رواه ابوغفار عن انس رضیالله عنه فی الطواف فی المطر باطل لا اصل له و الله اعلم.
یادداشتهای مربوط به عنوان و پدیدآور
متن يادداشت
مولف العباب الزاخر در لغت (...-۶۵۰).
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نسخ (جز چند برگ که نستعلیق است).
متن يادداشت
ترکی ضخیم.
متن يادداشت
تیماجی قهوهای ضخیمتر.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
این رساله که با چند قلم نوشته شده است و علاوه بر کتابها و رسالهها (که اکثر در تفسیر است) یادداشتهای پراکنده در بیشتر صفحات سفید آن موجود و بین رسالهها نوشته شده. اکثر صفحات دفتر محشی است.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه ۳۹۱۴-۳۹۱۶.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
در فهرست دارالکتب و خدیوی دو رساله درباره احادیث موضوعه یاد شده. اهلورث نیز رسالهای به نام «رساله فی موضوعات الاحادیث» از صغانی یاد کرده که صدر آن با رساله حاضر متفاوت است. بروکلمان با استناد به مدارک و فهرستهای مذکور از «رساله فی الاحادیث الموضوعه» یا «رساله فی موضوعات الاحادیث» صغانی یاد کرده. قمی در الکنی و الالقاب در ترجمه صغانی گوید او در بیان احادیث موضوعه تالیفی دارد، آنگاه الدرر الملتقطته برخی از احادیثی را که صغانی موضوع دانسته و در شمار مجعولات یاد کرده مانند چند حدیث در فضایل عمر و ابوبکر و حدیث معروف «زرنی غبا تزدد حبا» و احادیث در خواص سور به نقل از کتاب الدرر الملتقطته او یاد کرده است. صغانی در این رساله حدیثهای وصایای پیغمبر (ص) به علی (ع) را محصول و موضوع حماد بن عمر وضبی دانسته و همچنین احادیث بسیار معروفی چون: لولاک لما خلقت الافلاک (خطاب به پیغمبر (ص)، الفقر سواد الوجه فی الدارین، الفقر فخری و بسیار از احادیث مشهور را دروغ میداند. میرحسین بن عالم هروی صاحب نزهه الارواح در پایان کتاب صراط مستقیم خود نیز فصلی در احادیث موضوعه دارد و همین احادیث را که صغانی از موضوعات شمرده او نیز آورده و به نظر میرسد که از او گرفته است خاصه آنکه برخی از تعبیرات این دو کتاب کاملا مشابه است.