مختصر غنیه المتملی فی شرح منیه المصلی = مختصر شرح منیه المصلی و غنیه المبتدی = الحلبی الصغیر = الشرح الصغیر للحلبی = صغیری شرح منیه المصلی
نام عام مواد
[ نسخه خطی]
نام نخستين پديدآور
/ از: برهانالدین ابراهیم بن محمد بن ابراهیم حلبی قسطنطینی
وضعیت نشر و پخش و غیره
تاریخ نشرو بخش و غیره
، تاریخ کتابت: سال ۱۱۵۰ق.
مشخصات ظاهری
نام خاص و کميت اثر
۲۲۰ برگ، ۲۱ سطر
ابعاد
؛رقعی.
يادداشت کلی
متن يادداشت
باید افزود که این اثر (شرح صغیر) نخستین بار در سال ۱۸۸۹م در لاهور، سپس در سال ۱۸۹۸م در قازان و نیز در سالهای ۱۲۳۹، ۱۲۴۲، ۱۲۵۳، ۱۲۶۸، ۱۲۶۹، ۱۲۷۳ و ۱۲۷۵ق در استانبول و نیز همراه شرح کبیر حلبی به اهتمام مولوی محمدیار در سال ۱۳۱۶ق در لاهور به صورت چاپ سنگی منتشر شده است.
یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی
آغاز، انجام، انجامه
1
آغاز، انجام، انجامه
2
متن يادداشت
«بسمله، الحمدلله الذی جعل العباده مفتح السعاده و مطمح السیاده و ملمح الحسنی و الزیاده و... فیقول المفتقر الی رحمه ربه الغنی... قد کنت شرحت کتاب منیه المصلی شرحا و سمیته بغنیه المتملی لکن رایت فیه بعض الاطاله التی ربما اوجبت للمبتدئین و القاصرین... قال المصنف بسم الله الرحمن الرحیم تیمنا...».
متن يادداشت
«... نسئل الله... مامول و له الحمد اولا و آخرا و ظاهرا و باطنا و سرا و علانیه علی کل حال... قد تمت».
یادداشتهای مربوط به نشر، بخش و غیره
متن يادداشت
کاتب و محل کتابت نامعلوم است؛ رقم کاتب: «قد تمت النسخه المبارکه بعون الله المعین... فی الضحوه... من یوم... خمسون و مائه و الف ینفع الله... یوم الدین... آمین؛ تمت».
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نسخ (چند قلم).
متن يادداشت
عنوانها و نشانیها قرمز و مشکی؛ اندازه متن: ۵/۶*۱۴سم.
متن يادداشت
فرنگی نخودی.
متن يادداشت
مقوایی فرسوده با روکش کاغذ قهوهای روشن با عطف و مغزی تیماج قهوهای با روکش کاغذی کرم.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
2
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است. حاشیهنویسی و تعلیقاتی در هامش و بین سطور به ترکی با لهجهی عثمانی دارد.
متن يادداشت
در آغاز یادداشتهای پراکنده و نیز دو مهر گرد کوچک ناخوانا دیده میشود؛ در هامش برگ (۶۹الف) ۴ بیت شعر به ترکی عثمانی با مطلع ذیل دیده میشود: بر کشی دوشدی قوییه ناگهان ار جنب ایمش قوغا استر اول نوجوان!
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
3
متن يادداشت
در آغاز دو مهر گرد کوچک ناخوانا دیده میشود.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۸۹ - ۹۰.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
شارح ابتدا شرحی مزجی بر کتاب فقهی منیه المصلی و غنیه المبتدی تالیف سدیدالدین محمد بن محمد بن علی کاشغری (د. ۷۰۵ق) در احکام نماز نوشته و آن را غنیه المتملی فی شرح منیه المصلی نامیده است که به تعبیر حاجی خلیفه «اقبل علیه الناس و تلقاه الفضلاء بالقبول» مورد توجه دانشمندان و عالمان قرار گرفته بود؛ لیکن به وجود جهت برخی اطنابات و تطویلات در آن شرح، خود حلبی آن را برای تسهیل مراجعهی مبتدیان (تسهیلا للطالبین) اختصار نموده و در ۲۵ شعبان ۹۳۱ق از آن فراغت یافته است که بعدها در میان دانشمندان و فقهای اهل سنت به مختصر غنیه المصلی شهرت یافت و آن اثر در واقع همین شرح مورد بحث (نسخهی حاضر) است. در این کتابخانه از شرح کبیر حلبی، با عنوان غنیه المتملی چند نسخه موجود است که از آن جمله میتوان دستنویسهای جدید به شمارههای «۸۶۸۴» و «۱۴۷۶۹» اشاره نمود؛ لیکن به نظر میرسد شرح صغیر حلبی (همین نسخه) - بر اساس نسخههای فهرست شده - در این کتابخانه منحصر بفرد بوده باشد. البته از این شرح صغیر، در کتابخانههای ایران، همچون کتابخانهی آیتالله العظمی مرعشی (ره) در قم و کتابخانههای خارج از کشور نسخههای متکثر و متعددی در فهرستها و سرچشمهها (منابع) گزارش گردیده است.