روزهای تاریخی گذشته
شکلگیری مجتمع فرهنگی و کتابخانه امام رضا(ع) درگز برمیگردد به سال ۱۳۶۶ که علاقهمندان به کتاب وحی در مهد الرضا(ع) واقع در ساختمان قدیم اداره املاک و اراضی آستان قدس شهرستان درگز گردهم میآمدند و کلاس های قرآن را برگزار میکردند. با وسعت گرفتن این شهر و افزایش علاقه به کتاب خدا و افزایش موقوفات آستان قدس رضوی در شهرستان درگز به پشتوانه تدابیر داهیانه تولیت فقید آستان قدس رضوی در رفع محرومیت از سرزمین خورشید، با خرید حدود ۳۰۰ متر زمین اطراف این ساختمان، دستور ساخت مجتمع فرهنگی و کتابخانه امام رضا(ع) در خرداد ماه سال ۱۳۸۷ صادر شد و در نهایت با حضور جمعی از مسؤولین آستان قدس رضوی و استان در ۱۴ آذرماه ۱۳۸۹ این مجتمع که در مهرماه همان سال تحویل سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی شده بود، افتتاح گردید.
این مجتمع در مساحتی به وسعت یک هزار و ۶۴ متر مربع و ساختمانی ۴ طبقه به زیربنای یک هزار و ۸۵۰ متر مربع احداث شده و دارای بخشهایی مانند: تالار مطالعه و امانت مجزای آقایان و بانوان، تالار مطبوعات روز مجزای آقایان و بانوان، کتابخانه الکترونیکی و اینترنت آقایان و بانوان، تالار اجتماعات، ۲ کلاس آموزشی، تالارهای ویژه(VIP) آقایان و بانوان با امکانات رفاهی ویژه مطالعه دانش آموزان کنکوری، کتابخانه کودک جهت استفاده کودکان 4 تا 10 سال و فروشگاه کتاب (انتشارات آستان قدس رضوی)، می باشد.
منابع قلبی تپنده
کتابخانه در این مجتمع فرهنگی نقش قلب تپنده را بازی می کند. مکانی که در حال حاضر بیش از 11 هزار و نهصد عضو دارد. همچنین ماهیانه به طور متوسط حدود 6 هزار نفر مراجعه کننده که میانگین بیش از 4 هزار نسخه کتاب به امانت رفته یا در تالارهای کتابخانه مطالعه شده است. اگرچه منابع این کتابخانه که بیش از 34 هزار نسخه کتاب چاپی و 4 هزار نسخه منبع دیداری، شنیداری و الکترونیکی بر حسب نیاز و استفاده بین تالارهای آقایان و بانوان تقسیم شده است، اما با همکاری کتابداران، مراجعین تالارها به کل منابع دسترسی دارند.
در این میان نباید فراموش کرد که این کتابخانه مکانی است عمومی برای کلیه علاقه مندان به کتاب و کتابخوانی و منابع در سطوح پیش دبستانی به بالا، باتوجه به جامعه استفاده کننده و رشتههای دانشگاهی موجود در شهرستان و نیاز مراجعان در آن موجود است. یعنی از کتاب های اسلامی، حقوق، ادبیات و مدیریت گرفته تا آثار رشتههای حسابداری، کشاورزی، شیمی و ریاضیات در قفسههای فلزی آن جاخوش کرده اند. البته کتاب های مذهبی، داستانی(ادبیات)، کمک درسی و آموزشی بیش از سایر موضوعات طرفدار دارد.
خوشبختانه وجود مجتمع در رشد فرهنگی و تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان و مردم این خطه از سرزمین ایران بسیار تأثیر گذار بوده است. و دانش آموزان و خانواده ها با اعتماد به همکاری این مکان و امنیت و آرامش حاکم بر فضا، فرزندان خود را برای مطالعه با اطمینان به مجتمع می سپارند