/ از: مولی عبدالله پسر شهاب الدین یزدی شاه آبادی ( -۹۸۱ ق.)
.PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC
Name of Publisher, Distributor, etc.
: علی نوری فرزند آخوند اسماعیل طبری نوری.
Date of Publication, Distribution, etc.
،۱۳۰۲ ق.
PHYSICAL DESCRIPTION
Dimensions
؛ رقعی. ۵/۱۰*۱۸ سم. (به جز ص ۲۵۵-۲۸۶) ۱۲ س.و در صفحات مذکور: ۱۹ س.
GENERAL NOTES
Text of Note
این نسخه دارای اغلاط کوچک و بزرگ و فراوان است. در نیمه اول آن مقداری از متن تهذیب نقل و به قلم قرمز نوشته شده و در بقیه نسخه، جای متن تهذیب سفید مانده.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
(بسمله) سپاس بی حد و قیاس حکیمی را سزد که زبان را منطق فصیح و دل را طریق حق و تصدیق صحیح کرامت فرمود... اما بعد نموده می شود که افقر العباد... عبدالله بن شهاب الدین... حمد در لغت وصفیست به جمیل اختیاری بر جهت تعظیم و تبجیل و در اصطلاح فعلیست که دال باشد بر تعظیم منعم از این حیثیت که منعم است ( در نسخه منعم آن را)... .
Text of Note
... ششم از اقسام ثمانیه آن است که بداند از کدام مرتبه آن علم (کذاظ:) مرتبه است آن علم تا مقدم بدارد آنچه را که واجب است... سزاوار در زمان ما موخر داشتن منطق به واسطه تعلیم... علوم ادیبه بقدر وسعت زمان و تعلیم علم لغت عرب.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
نستعلیق متوسط.
Text of Note
فرنگی شکری رنگ.
Text of Note
تیماجی قرمز رنگ.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
Text of Note
در آغاز دیباچه ای دارد که گویا در نسخه هایی که به نظر صاحب ذریعه رسیده وجود نداشته.
خط یک نویسنده است و نیز همه به یک سبک است جز آنکه ص ۲۵۵ - ۲۸۶ ( از رساله اعتقادات صدوق) دارای سطور بلندتر و بیشتر و کلمات ریزتر است. نام کاتب و تاریخ کتابت در ذیل صفخه ۱۰۹ و ۲۲۶ نسخه آمده است.
Text of Note
حاشیه عربی او بر منطق تهذیب تفتازانی ( -۷۹۲ ق) معررف و متداول است. شرحی فارسی بر همین تهذیب نگاشته و نسخه ای از این شرح فارسی در کتابخانه دانشگاه موجود است. در دانشکده حقوق نیز شرحی به فارسی بر تهذبی یاد شده که آغاز و پایان آن نیامده. یزدی در دیباچه این شرح گوید: « در اثنای اشتغال به تحصیل منطق تهذیب به مقتضای العلم صید و الکتابه قید... بمباحثه از مباحث این رساله صورت تنقیح می یافت... چون الحق بسیاری از حقایق کتاب از پرده خفا بمنصه ظهور آمده بود، به ترتیب و تهذیب این اقدام نمود. التماس از بزرگان خورده دان اعیان انسان بلکه انسان عین اعیان آنکه اگر خللی یابند... نظر رحمت بر قلت بضاعت مولف اندازند». مولی عبدالله در این شرح از حاشیه مطالع محقق دوانی و شفاء ابن سینا یاد کرده است و گویا مقصود اصلی او ترجمه تهذیب است نه شرح آن.
BOUND WITH
Title
مناظره انسان و حیوانات ( بخشی از طرب المجالس میر حسین بن عالم غوری هروی)