GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
بسمله و به نستعین، الحمد لله الحامد المحمود الواجد الموجود، الشاهد المشهود. الذی لیس له کفو و لا والد و لا مولود... فهذا بعض ما سنخ لی من الفتوحات الغیبیه و المکاشفات العینیه فی معنی الفاتحه اعلم ان الباء فی بسم الله الرحمن الرحیم للدلاله علی السببیه کما فی قولک کتبت بالقلم و معناه ان الحق سبحانه ابدأ الخلق و اعاد بواسطه اسم... .
Text of Note
... و بیان ذلک لا یحتمله المختصرات فلنکتف بهذه الخاتمه من تفسیر سوره الفاتحه جعلها الله للمتقین وسیله الاهتدا و للمبتدین ذریعه الاجتباء و الحمد لله رب العالمین و صلی الله علی نبینا محمد المصطفی صلوه دائمه النور الی یوم النشور و سلم تسلیمآ دائمآ ابدآ کثیرا تمت.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
نوع کاغذ:
Text of Note
نسخ.
Text of Note
اصفهانی شکری رنگ.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
نک: تیموری، ۱ ،ص ۷۹ و ۱۷۵؛ دانشکده الهیات، ص ۴۹۲ و ۱۹۷-۱۹۸.
Name of source
فهرست ماخذ: مجلد سوم، صفحه ۲۵۲۸-۲۵۳۱
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
صدرالدین قونوی دو تفسیر فاتحه دارد به نام های اعجازالبیان و نسخه حاضر با هیچ کدام از آنها تطبیق نمی کند و همچنین با تفسیر فاتحه صدرالمتألهین و دیگر تفاسیر فاتحه که در آستان قدس و سپهسالار و ذریعه و ظاهریه و خدیویه مصر و دارالکتب معرفی شده و امکان تطبیق وجود داشت.آن چه مسلم است مولف شیعه بوده، از حضرت جعفر الصادق(ع) بارها نقل کرده و نیز از این چند تن از قدماء عرفاء و متصوفه شبلی، جنید، ابوعلی جرجانی واسطی، با یزید بسطامی و سری. وی از جز اینان که نام بردیم نام نبرده است. در یک جا روایتی نبوی از ابوهریره نقل کرده و پس از نام ابوهریره «علیه اللعنه» گفته و به احتمال قوی کار ناسخ است. مطالبی که در تفسیر آیات و کلمات سوره بحث شده نشان می دهد نویسنده مسلمآ در فن عرفان بسیار عمیق و استاد بوده.
Text of Note
در تفسیر آیه « غیر المغضوب...» بحث تازه ای کرده و به تفصیل در آن سخن گفته در این بحث می گوید دعوه موسوی بر جانب افراط و مبالغه در پرداختن به عالم شهود و صورت بود تا آنجا که به دستور موسی توراه را به زر نوشتند. و مذهب عیسی در جانب تفریط از مسامحه در صورت و شدت توجه به معنی و روحانیت بوده و این هر دو از اعتدال خارج و از استقامت منحرف است. استقامت و اعتدال خاص دعوه محمدی(ص) است. امر بین الامرین را نیز از همین باب داند و در یک جا از رساله اصطلاح «کشف داودی» و «کشف محمدی» بکار برده.
Text of Note
دو قطعه شعر نیز در کتاب آمده که ظاهرآ از خود اوست زیرا از تکرار قافیه در قطعه اول عذر خواسته. قطعه اول: ۴ بیت است که اینک ۳ بیت آن نقل می شود (ص ۱۱ دفتر): کان رقیبا منک یرعی خواطری/ و آخر یرعی ناظری و لسانی، فما رمقت عینای بعدک منظر/ لسواک الاقلت قد سمعانی، و ما بدرت من فی دونک لفظه/ بغیرک الا قلت قد سمعانی. قطعه دیگر این دو بیت است (ص ۱۶ دفتر): هوای له فرض تعطف ام جفا/ و مشربه عذب تکدر ام صفا، و کلت الی المحبوب امری کله/ فان شاء احیانی و ان شاء اتلفا. از این تفسیر نسخه ای در کتابخانه تیموری و نسخه ای نیز در کتابخانه دانشکده الهیات است. نسخه تیموری (به نوشته فهرست آن کتابخانه) در آغاز تفسیر مولی عبدالرزاق کاشی و از ص ۱-۱۳ آن دفتر و تاریخ آن ۱۰۷۰ (اندکی مقدم بر نسخه ماست). نسخه الهیات نیز در آغاز تفسیر کاشی تأویل الایات (۲ پ- ۱۹ ر) قرار دارد و شاید این قرینه است بر این که این تفسیر از عبدالرزاق کاشانی است و یا نویسندگان این دو نسخه چنین پنداشته بوده اند.