آغاز(ج.۱): بسمالله ... و به نستعین الحمدللهالذی شرح صدورنا بلمعه من شرایع الاسلام کافیه فی بیان الخطاب و نور قلوبنا من لوامع دروس الاحکام بما فیه تذکره و ذکری لاولی الالباب و کرمنا بقبول منتهی نهایه الارشاد ...
انجام (ج.۱): ... الجز الاول من الروضه البهیه فی شرح اللمعه الدمشقیه ویتلوه الجزالثانی فی کتاب الاجاره عی ید مصنفها علیهالرحمه و قد اسود بید کاتبه المذنب فی جمادی الاولی من سنه ۱۲۸۶.
آغاز (ج.۲): ... بسمالله ... کتاب الاجاره و هی العقد علی تملیک المنفعه بعوض معلوم فالعقد بمنزله ...
انجام(ج.۲): ... و خمسین و تسعمائه من الهجره النبویه علی مشرفها افضل الصلوه و التحیه.
نوع کاغذ:
نوع خط:
نوع جلد:
تزئینات جلد:
فرنگی(۱۱۷۳)
نسخ - نستعلیق
جلد مقوایی با روکش تیماج قهوهای. (۱۱۷۳)
جدول کشی ضربی (۱۱۷۳)
حاشیه کتاب در ارتباط با متن است
در حاشیه تصحیح صورت گرفته با اختصار (ص) می باشد
در حاشیه کلمات وعبارات جا افتاده متن نوشته شده است.
عناوین در حاشیه با خط درشتر از متن آمده است.
حواشی با نشان «شیخ جعفر آقا»، «آقا جمال رحمه الله»، «۱۲»، «منه»، «ق»، «ع ل»، «دیلماج»، «مسالک»... است
دستنوشتهای به خط صاحب اثر در حاشیه موجود است. (۱۱۷۳)
دارای مهر بیضوی با سجع " وزیر علوم" در ابتدای جلد دوم است. (۱۱۷۳)
دارای مهر بیضوی با سجع " رئیس الکتاب" در صفحه ۱ جلد دوم. (۱۱۷۳)
دارای مهر خشتی بزرگ با سجع " از موقوفه اجل دکاکین.مرحوم حاجی لطفعلی تاج نوری وقف ..." در برخی صفحات است. (۱۱۷۳)
دارای دستنوشتهای با مضمون " هوالواقف علی الضمائر این یکجلد کتاب مسمی الشرح لمعه از مداخل دکاکین موقوفه مرحوم حاجی لطفعلی تاج نوری وقف شد بر طلاب علوم ... کنز الله امسالهم و .. ان معوض بند ... جناب ملاعلی اکبر خلف آن مرحوم حاج ملامحمد .. ملا ... و کوران بلاد اولاذکور آقامحمدرضا که احدی ... بشرط الصلاح ... علما باولاد ذکور از نسل مرحوم ... لطفعلی نسلا بعد نسل و بقتا بعد بطن .. الصلاح دو صورتعلماء باحد مجتهد عادل دارالخلافه طهران در وجوب علما با مومنی .. عشری دارالخلافه طهران مشروط باشد موقوفه ... از ششماه نگاه ندارند و از طهران بیرون ببرند ... باون خریدار ... شرعی و کان ذالک سنه ۱۲۹۳" روی صفحه عنوان. (۱۱۷۳)
دستنوشتههایی در انتهای کتاب نیز موجود است. (۱۱۷۳)
فهرست مطالب در ابتدا و انتهای کتاب آورده شده است .
ملی۱۰۴:۸؛ الذریعه۲۹۰:۱۱؛ مرعشی۳۶۱:۱؛مجلس۲۸:۱۴؛ مشار عربی ( ص ۴۹۶ )
این نسخه شامل جلد اول: کتاب الصلوه، الصوم، خمس، زکوه، مساقات، طهارت، حج، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، نذر، قضاء، شهادات، کتاب العطیه، کتاب المتاجر، کتاب الدین، کتاب الرهن، کتاب الحجر، کتاب الصلح، کتاب الشرکه، مضاربه، ودیعه، کتاب العاریه، مزارعه، کفارات، اعتکاف، وقف، کتاب الحواله، کتاب الضمان، کتاب الکفاله ،مساقات جلد دوم: کتاب الاجاره، کتاب الوکاله، کتاب الشفعه، کتاب السبوق الرمایه، جعاله، کتاب الوصایا، کتاب النکاح، کتاب الطلاق، کتاب الخلع والمبارات، کتاب الظهار، کتاب الایلاء، کتاب اللعان، کتاب العتق، کتاب التدبیر والمکاتبه والاستیلاء، تدبیر، مکاتبه، کتاب الاقرار، کتاب الغصب، کتاب اللقطه، احیاء الموت، ذباحه، کتاب الاطعمه والاشربه، کتاب المیراث، کتاب الحدود، کتاب القصاص و کتاب الدیات است.
0
« لمعه دمشقیه » شهید اول یکی از متون مختره بسیار مفید در فقه امامیه است و با همه اختصاری که دارد مشتمل بر یک دوره فقه کامل ( از طهارت تا دیات ) است . شهید ثانی این شرح را بر لمعه نگاشته و آن را « الروضة البهیه فی شرح اللمعة الدمشقیه » نامیده و به تصدیق سخن سنجان و دانشمندان در درجه اول ار فصاحت و بلاغت قرار گرفته و از کتب مهمه فقه بوده و عبارات آن سر مشق نویسندگان و ادبا است . این شرح مزجی از اشهر کتب معتبره فقهیه امامیه است و مورد استفاده مبتدی و منتهی است و اولین کتابی است استدلالی که طلاب فقه می خوانند و تدریس آن از سالیان درازی تا کنون معمول و متداول و همواره مورد نظر اعلام و متاخرین است . شارح در آن به تشریح و توضیح عبارات مولف درداخته و از حیث سلاست و ارتباط بهترین شرح مزجی است . در ذیل بعضی از فروع و مطالب ادله آنها را به اختصار نقل نموده و می توان این کتاب را از کتب استدلالی فقه دانست . در روضات آمده است . که شهید ثانی از امامیه اولین کسی است که به شرح مزجی پرداخته و پیش از ایشان کتابی از امامیه بدین گونه شرح نشده بود و تالیف این شرح شش ماه و شش روز طول کشیده و « روض الجنان فی شرح ارشاد الاذهان » اولین و « شرح لمعه دمشقیه » آخرین مولفه ایشان است . مدت تالیف آن به روایت دیگر ، حدود پانزده ماه بوده است . کتاب بر دو جلد ترتیب یافته : جلد اول ، از کتاب طهارت تا آخر مساقات ، تاریخ تالیف آن سه شنبه ۶ جمادی الثانی ۹۵۶ ق ، دارای ۲۶ کتاب ؛ جلد دوم از کتاب اجاره تا آخر کتاب دیات ، دارای ۲۴ کتاب. تاریخ فراغت از شرح در بیشتر نسخه ها ۲۱ جمادی الاول ۹۵۷ آمده است .