آغاز افتاده: ... دایمتر است از حجت جاهل متحیر و هر دو ایشان حیرانند هلاکند گمان مکنید که شک میکنند... مقدمه در فضل قرآن و قرآن خوانان و ثواب قرائت آن. مرویست از رسول الله صلیالله علیه و آله که فرمود بدرستی که این قرآن ادب خداست پس بیاموزید از ادب خدا چندانکه توانید... سوره فاتحه هفت آیه است و در مکه نازل شده است و بعضی گفتهاند در مدینه و بعضی گفتهاند دوبار نازل شده است یکبار در مکه و یکبار در مدینه و اسماء مشهوره این سوره ده است: فاتحه الکتاب... فضل این سوره، از ابی بن کعب گفت فرمود رسولالله صلیالله علیه و آله که هر مسلمان بخواند فاتحه الکتاب بدهند او را چندان ثواب که گویا دو ثلث قرآن خوانده است... بسمالله الرحمن الرحیم اسم نام الله خدای سزای بندگی، رحمن و رحیم بخشنده مبالغه در رحمن زیاده از رحیم است از برای آنکه زیادتی بنا دلالت میکند بر زیادتی معنی.
(گ ۲۲۸ر) سوره یوسف، در مکه نازل شد عدد آیه آن به اجماع صد و یازده است. فصل آن ابی بن کعب روایت کرد از رسول صلیالله علیه و آله که فرمود تعلیم کنید به بندگان خود سوره را... بسمالله الرحمن الرحیم. الر تلک آیات الکتاب المبین. بالله و جبرییل و رسول قسم که این آیها در کتاب مبین است. گذشت سخن در الم و الر و امثال آن در سوره البقره و بعضی به طریقی که ترجمه شد تفسیر کردهاند... (گ ۲۴۲پ)... که دار باقی بهتر از فانی است از برای اهل تقوی و ورع. «حتی اذا استیاس الرسل و ظنوا انهم قد کذبوا جاءهم نصرنا فنجی من نشاء و لا یرد باسنا عن القوم المجرمین». استیاس نومید شدن. باس سختی و عذاب. یعنی تا آنکه ناامید شدند پیغمبران و گمان بردند به آنکه ایشان دروع گفته شدهاند آمد ایشان را نصرت و یاری ما پس رهانیده شد که میخواهیم.
علیرغم جستجوی بسیار نام کتاب و مولف بدست نیامد و در تطبیق با منهج الصادقین و خلاصه المنهج و مبین نورالدین محمد کاشانی و تفسیر گازر معلوم شد، غیر از آنهاست.
از مجمع البیان طبرسی و جامع الاخبار و من لایحضره الفقیه و اربعین شیخ بهایی؟ نقل میکند، بنابراین باید مربوط به سدههای یازدهم یا حداکثر دوازدهم هجری باشد؟
نوع خط:
تزئینات متن:
رکابه نویسی:
تزئینات جلد:
نستعلیق.
عناوین و نشانیها شنگرف. آیات معرب.
دارد.
تیماج قهوهای دو رو عطف و سجاف تیماج فرنگی.
2
در حاشیه تصحیح شده.
ماخذ فهرست: جلد ۴۸، صفحه ۱۵۹-۱۶۰.
ترجمه و تفسیر مزجی متوسطی است بر قرآن کریم بر اساس روایات شیعی در سه جلد. نسخه حاضر جلد اول کتاب است و از سوره حمد تا یوسف را در بردارد.
قبل از شروع به تفسیر سورهها، مقدمهای کوتاه در فضل قرآن و قرآن خوانان و ثواب قرائت آن دارد.
در تفسیر سورهها، در ابتدا به تعداد آیات هر سوره و مکی و مدنی بودن آن اشاره میکند. سپس فضل سوره را برمیشمارد و پس از آن به صورت مزجی به ترجمه و تفسیر آیات میپردازد. در جایی از تفسیر سور مائده در ذیل آیه «و کتبنا علیهم فیها ان النفس بالنفس...» گوید: «جامع این کتاب غفرالله له ذکر کرد احادیث ائمه را در علیهم السلام در قصاص و دیه در سوره البقره، در آیه (کتب علیکم القصاص) و در این مقام اعاده نمیشود».