عنوان فارسی: بررسی تطبیقی دیدگاه مفسران فریقین درباره مصداق «صالح المومنین» (عنوان عربی: بحث مُقارن لآراء مفسّری الفریقین حول مصداق «صالح المؤمنین»)
نام نخستين پديدآور
خداپرست اعظم, دژآباد حامد
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
در آیه چهارم سوره تحریم خداوند دو تن از همسران پیامبر ص را مورد سرزنش و تهدید قرار داده و می فرماید اگر بخواهید اقدامی بر ضد پیامبر ص انجام دهید خداوند، جبرئیل، صالح المومنین و ملائکه مولا و پشتیبان آن حضرت می شوند. عبارت صالح المومنین در این آیه محل گفتگوی مفسران فریقین است. عموم اهل سنت مقصود از صالح المومنین را ابوبکر و عمر دانسته اند. آنان در بیان ادله روایی به روایاتی از صحابه و تابعین استناد جسته اند و از سوی دیگر با مطرح نمودن جمع بودن صالح المومنین و تطبیق صالح المومنین بر ابوبکر و عمر به دلیل نسبتی که با عایشه و حفصه داشته اند، سعی در پیشبرد هدف خود نموده اند. اما مفسران شیعه به هیچ روی این انطباق را نپذیرفته و تنها مصداق صالح المومنین را امام علی ع می دانند. از این رو ادله روایی آن گروه از مفسران اهل سنت را از حیث سند و دلالت، ضعیف و متناقض با یکدیگر دانسته و ادله دلالی ایشان را نیز با استناد به دلایل درون متنی و برون متنی بی پشتوانه و جانبدارانه قلمداد می کنند.
موضوع (اسم عام یاعبارت اسمی عام)
عنصر شناسه ای
صالح المؤمنین;صالح المومنین;الامام علی (ع);آیه 4 تحریم;آیه 4 تحریم;حفصه و عایشه;حفصة;عائشة;امام علی (ع);الآیة الرابعة من سورة التحریم;