• صفحه اصلی
  • جستجوی پیشرفته
  • فهرست کتابخانه ها
  • درباره پایگاه
  • ارتباط با ما
  • تاریخچه

عنوان
حاشیه حاشیه شرح تجرید (کحل الابصار و نور الانظار)

پدید آورنده
/ از: رضی الدین محمدبن حسن قزوینی (آقا رضی قزوینی) ( - ۱۰۹۶ق.)

موضوع

رده

کتابخانه
كتابخانه مجلس شورای اسلامى

محل استقرار
استان: تهران ـ شهر: تهران

كتابخانه مجلس شورای اسلامى

تماس با کتابخانه : 33130911-021

شماره کتابشناسی ملی

شماره
۱۰-۲۴۱۰۸

زبان اثر

زبان متن نوشتاري يا گفتاري و مانند آن
عربی

عنوان و نام پديدآور

عنوان اصلي
حاشیه حاشیه شرح تجرید (کحل الابصار و نور الانظار)
نام عام مواد
[نسخه خطی]
نام نخستين پديدآور
/ از: رضی الدین محمدبن حسن قزوینی (آقا رضی قزوینی) ( - ۱۰۹۶ق.)

مشخصات ظاهری

ابعاد
؛ نیم خشتی. ۱۳/۵*۲۲ سم. ۲۵۵ص. ۲۰س.

یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی

آغاز، انجام، انجامه
1
آغاز، انجام، انجامه
2
آغاز، انجام، انجامه
2
متن يادداشت
الهی کیف ادعوک و انا انا ... و بعد فیقول المستکین المدعو رضی الدین محمد القزوینی ... ان الحاشیه المشهوره للعلامه الخفری علی شرح الهیات تجرید الکلام کتاب مرغوب ... قال المصنف سره المقصد الثالث ... .
متن يادداشت
... قوله و ان یفعل فلا یستمر هذا بالنظر الی فعل القادر کما ان الاول اعنی ان لا یفعل فیستمر العدم بالنظر الی ترکه و لیس کلاهما فباعتبار الاستمرار و عدم الاستمرار یصلح ان یکون الانتفاء و العدم متعلق القدره.
متن يادداشت
انجام نسخه: تمت کتابه هذه النسخه الشریفه اعنی المجلد الاول من کتاب کحل الابصار من مولفات الفاضل النحریر ... استاد اولی الالباب و الافکار ... آقا رضی الدین محمد قزوینی طاب ثراه علی ید محمد ... بن محمد جعفر فی السنه الاولی من العشر الاول من الماه الثانیه من الالف الثانی فی دار الفضل ... اصفهان فی سنه ۱۱۰۱ و الحمد لله رب العالمین.

یادداشتهای مربوط به عنوان و پدیدآور

متن يادداشت
از تالیفات آقا رضی قزوینی کتابی است در تاریخ علمای قزوین به نام ضیافه الاخوان که قمی آن را دیده و از آن بهره برده (فوائد الرضویه: ۴۶۴) .حر عاملی و خوانساری فهرست مولفات او را یاد کرده‌اند.

یادداشتهای مربوط به نشر، بخش و غیره

متن يادداشت
این نسخه چنان که در پایان آخرین صفحه آن نوشته شده در ۱۱۰۱ق. پس از درگذشت مولف و به دست یکی از شاگردان قزوینی به نام محمد پسر محمد جعفر گیلانی در اصفهان کتابت شده اما کاغذ و خط تازه‌تر می‌نماید گمان می‌رود که کاتبی دیگر که نام خود و تاریخ کتابت را ضبط نکرده از روی نسخه‌ای که به خط شاگرد قزوینی بوده این نسخه را کتابت کرده شاگرد مزبور نوشته است که این کتاب جلد اول کحل الابصار است.

یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر

مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
اصفهانی سفید.
متن يادداشت
تیماجی متن مشکی حاشیه کرم دارای عطف دامن.

یادداشتهای مربوط به نسخه موجود

خصوصیات نسخه موجود
1
خصوصیات نسخه موجود
1
خصوصیات نسخه موجود
1
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
در ص۱۸۴ در ضمن بحث از اختیاری بوده افعال پس از پایان سطر ۵ مجددا بسمله نوشته شده و پس از بسمله چنین آمده: «قال الشارح عن ادله المخالفین. المخالفون هنا کما صرح سابقا ... .ظاهرا این قسمت دوم که اندک نیست به دست مصنف الحاق شده در نسخه‌ای دیگر که پس از این نسخه معرفی می‌گردد این قسمت دوم وجود ندارد.
متن يادداشت
در کنار برخی از صفحات نخستین نخستین سطوری از حاشیه خفری و شرح قوشچی و همچنین حاشیه‌هایی از مصنف نقل گردیده.
متن يادداشت
روی دو صفحه اضافی آخر یک قصیده فارسی از میر محمد سعید تبریزی متخلص به محیط در مدح امیر المونین (ع) نوشته شده.
متن يادداشت
روی دو صفحه اضافی آغاز نسخه یادداشت‌ها و شعرهای مختلف ثبت شده یکی از یادداشت نویسان نوشته: در این کتاب بعض الناظرین: ملا شمساء جیلانی. بعض الفضلاء: شیخ حسین تنکابنی و بعض المحشین: ملا عبدالرزاق جیلانی است

یادداشت منشاء

تملک و سجع مهر
1
متن يادداشت
این نسخه در کتابخانه آقا علی مدس بوده و مهر و امضا او بر پشت نخستین برگ نسخه دیده می‌شود.

یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر

يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
نک: ذریعه ۱۷/ ۲۸۴، ۱/ ۶۸، ۶/ ۷۲، ۳/ ۲۶۷؛ روضات الجنات۵۵۰-۵۵۱؛ امل الامل قسمت۲، ص ۶۲ ( حر عاملی ؛ ریحانه الادب۱/ ۲۵؛ فوائد الرضویه ۴۶۴.
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: مجلد سوم، صفحه ۲۲۹۴-۲۲۹۵.

یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده

متن يادداشت
وی بر حواشی خفری تعلیقاتی نگاشته و آن را کحل الابصار نام داده. هر چند از نوشته وی در دیباچه پیدا است که خواسته است بر تعلیقات خفری حاشیه نویسد اما در قسمت بزرگی از کتاب به ویژه اواخر آن عبارات شرح قوشچی را عنوان قرار داده و در یکی از دو نسخه ما سطور مورد نظر قزوینی از شرح قوشچی در حاشیه نقل گردیده. در آغاز عبارات خفری «قال المصنف» و در آغاز عبارات قوشچی «قال الشارح» آورده.
متن يادداشت
این تعلیقات (در نسخه‌هایی که تاکنون دیده‌ام) از آغاز الهیات شرح تجرید است تا پایان مسئله قدرت ( = نخستین مسئله از فصل دوم در صفات صانع) و قسمت اعظم این حواشی متعلق به مسئله قدرت است. آقا رضی قزوینی = محمد پسر حسن از علمای اخباری (صاحب روضات الجنات ترجمه قزوینی و برخی از عبارات او را (در لسان الخواص در ابطال طریقه مجتهدین)٬ از منیه المرتاد فی نقاه الاجتهاد بوده ولی خوانساری خود از بعضی از حواشی امل الامل چنین نقل کرده: از صاحب محافل المومنین نقل است که آقا رضی در علم حدیث و فقه از تلامذه مرحوم ملا خلیق قزوینی بوده اما در حدیث فهمی به طریق دیگران رفته. میرزا محمد اخباری در ج۲ صحیفه الصفا فی ذکر اهل الاجتباء دانشمندانی را که بر متاخران تاختند که چرا از روش اخباری متقدمان اعراض کرده‌اند نام برده و یکی از آنان همین آقا رضی قزوینی در لسان الخواص و هفتمین ایشان خود را شمرد هاست. نک: دانشگاه ۵/ ۱۶۷۸.) و شاگرد مولی خلیل غازی قزوینی ( - ۱۰۸۹ق.) بوده و در این کتاب از وی بسیار نام می‌برد. از میان شارحان تجرید و نگارندگان حواشی تجرید و شروح آن کمتر نام برده و در دیباچه چنین گوید: «گروهی از مشاهیر زمان به شرح و توضیح درباره تحقیقات خفری پرداختند اما انصاف کم و تعصب فراوان نشان دادند و تا کنون تعلیقات جامع شرائط دقت و امعان بر حواشی خفری نوشته نشده و درباره مطالب آن به حق داوری نکرده اند و همه کوشش من آنست که جز باقتضاء ضرورت مطلبی را بعاریت نگیرم و اگر گرفتم نام گوینده را صریحا یاد کنم».
متن يادداشت
از فاضل سماکی (فخرالدین محمد حسین استرآبادی صاحب حاشیه بر شرح تجرید نک: «حاشیه شرح تجرید» تالیف وی در این فهرست (ش۱۷۵۸) ) محقق دوانی سعید شریف رساله کلیات فخر رازی نقل کرده است.

سایر رده بندی ها

شماره رده
۱۷۳۰

مبدا اصلی

کشور
ایران
سازمان
کتابخانه٬ موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی
تاريخ عمليات
20121002

اطلاعات رکورد کتابشناسی

نوع ماده
MF
کد کاربرگه
87856

اطلاعات دسترسی رکورد

سطح دسترسي
a
تكميل شده
Y

پیشنهاد / گزارش اشکال

اخطار! اطلاعات را با دقت وارد کنید
ارسال انصراف
این پایگاه با مشارکت موسسه علمی - فرهنگی دارالحدیث و مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) اداره می شود
مسئولیت صحت اطلاعات بر عهده کتابخانه ها و حقوق معنوی اطلاعات نیز متعلق به آنها است
برترین جستجوگر - پنجمین جشنواره رسانه های دیجیتال