بسم الله الذی خلق آدم علی صورته و شرفه بنبوته و بعد کمتر بنده درگاه یزدانی... عباس قلی مولف کتاب مشکوه الادب و تذکره مبارکه ناصری عرضه میدارد...
متن يادداشت
انجام موجود:... و این خانه زاد صد ساله... به نگارش حالات مکارم آیات و وقایع دولت جاوید مدتش... به آن سبک که به خاطر سپردهام موفق و مفتخر بداری تا پارهای از نعمتهای صد سالهاش را به شکر و سپاس و خدمت گزاری ادا کرده باشم فی ۱۵ شهر ربیع الثانی ۱۳۰۱.
یادداشتهای مربوط به عنوان و پدیدآور
متن يادداشت
عباس قلی سپهر دست در کار تالیف کتابی بزرگ به نام تذکره ناصری بوده است شامل سرگذشت و معرفی همه طبقات رجال عصر خود او که ظاهرا به پایان نرسانیده اما قسمتهایی از یادداشتهای این کتاب (به قلم سپهر یا به قلم صاحبان ترجمه که سپهر از آنان میخواست تا ترجمه خویش را بنویسند) در این کتابخانه موجود است. سپهر در دیباچه و خاتمه پارهای از مولفات خویش، از تذکره ناصری یاد میکند و یا در معرفی خویش در دیباچهها خود را مولف تذکره بزرگ ناصری میخواند. در پایان مشکوه الادب ناصری که مولفات خویش را تا «سال ۱۳۱۴ق. بر میشمرد از مجلد نخستین تذکره ناصری که خاص ناصرالدین شاه بوده پرداخته و آن را اوصاف ناصری نام داده و به تازگی از چاپ بیرون آمده یاد میکند و میگوید: «تاکنون نزدیک به چهل هزار از احوال و اشعار معاصرین ضبط افتاده» (مشکوه الادب ج ۱: ۱۰۸۸).
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
شکسته نستعلیق تحریری.
متن يادداشت
فرنگی شکری رنگ ضخیم.
متن يادداشت
تیماجی سبز.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
این نسخه با نسخه چاپی تفاوتهای بسیار دارد و نزدیک به نیمی از آن کمتر دارد و در عوض در پایان این نسخه چهار صفحه مطلب است که در چاپی نیست. پشت برگ اول فهرست اوصاف خاصه شاه به اختصار به خط مولف نوشته شده.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: مجلد دوم، صفحه ۱۴۴۳-۱۴۴۴.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
اوصاف ناصری در ۱۳۰۱ق. به قلم نستعلیق خوب حاج میرزا محمدرضای صفا پسر حاج میرزا حبیب قاآنی شیرازی با فهرست مفصل مطالب و با مقدمه صنیع الدوله چاپ شده، در چند جای این نسخه چاپی و (در مقدمه صنیع الدوله و در صدر فهرست) عنوان آن چنین است: «جزء اول از تذکره مبارک ناصری» و در پایان مقدمه صنیع الدوله آمده: «این مبارک کتاب را که عجاله عنوانی میمون از کتاب مبسوط و تذکره مبارکهای است که شامل احوال معاریف و اجله و اعیان و شعرای عصر است که... مشار الیه اشتغال به جمع و تالیف آن دارد». سپهر در نسخه چاپی اوصاف ناصری صفحاتی را به اشعار ناصرالدین شاه اختصاص داده نیز اضافاتی دیگر دارد که در نسخه خطی نیست از آن جمله در خاتمه چاپ، قصیده بزرگی را به نام مشرقیه که خود در مدح شاه و به مناسبت سفر او به زیارت مشهد رضوی (ع) سروده آورده است.