نسخهای که در زمان شیخ احمد نوشته شده و در کتابخانه سید محمد پسر سید نعمهالله جزائری در نجف موجود است.حیاهالنفسدو ترجمه دارد یکی از میرزا حسن عظیم آبدی (د:ح:۱۲۶۰ق) و دیگری از سید کاظم رشتی شاگرد معروف شیخ احسائی.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
الحمد لله و بعد فیقول العبد المسکین احمد بن زینالذین اعی التوحید و العدل و النبوه و الامه و المعاد...
Text of Note
...فرغ من تسویدها مؤلفها العبد المسکین احمد بن زینالدین الاحسایی لیله الخامسه عشر من شهر ربیع الثانی سنه الحادیه و الثلاثین بعد الماتین و الالف من الهجره علی مهاجرها السلام ...سنه ۱۲۵۹.
NOTES PERTAINING TO PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Text of Note
کاتب، این نسخه را برای شادی روح پدرش «گل محمد» نوشته و وقف کرده و بالای نخستین صفحه و در ذیل کتاب حیاهالنفس وقف نامهای نوشته است.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات جلد:
Text of Note
نستعلیق.
Text of Note
تیماج قرمز.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
Text of Note
در آغاز نسخه بخشی از قصیده لامیه معلقه امرءالقیس آمده است.در آغاز دفتر، 12 برگ اضافی است و اشعار فارسی و عربی و یادداشتهای گوناگون و از آن جمله یادداشت محمد طاهر طبرسی که مالک نسخه بوده است روی آنها دیده میشود.در پایان دفتر نیز 10 برگ اضافی است و قسمتی از نان و حلوای شیخ بهایی و برخی دعاها و یادداشتهای مختلف روی آنها نوشته شده.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: مجلد سوم، صفحه ۲۲۲۶-۲۲۲۷.
Name of source
نک: ادبیات، ۲۱۵؛ ذریعه، ۷/۱۲۲.
Name of source
نک: ذریعه، 4/98؛ مشار، 1/399.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
وی کتابی در اصول عقاید پرداخته است به نام حیاهالنفس فی حظیرهالقدس.حیاه النفس(در نسخهای که در کار معرفی آن هستیم نام کتاب حیاه النفوس فی حظیر القدس نوشته شده.نگارنده نسخهای دیگر از این کتاب ندیده است اما گذشته از صراحت ذریعه و دیگر مدارک، هم سجع نبودن حیاه النفوس با حظیره القدس خود قرینهای است بر اینکه صواب «حیاه النفس» است در نسخه ما و همچنین در مشار «حظیره»، با ضاد نوشته شده و مسلما غلط است) مشتمل است بر یک مقدمه، خاتمه و پنج باب و هر یک از بابهای این کتاب خود دارای فصولی چند است.فهرست اجمالی مطالب کتاب حیاه النفس:
Text of Note
باب اول در اصل اول (مقصود از اصل اول توحید است)، دارای 17 فصل درباره ذات و صفات خداوند.
Text of Note
باب دوم در اصل دوم عدل.
Text of Note
باب سوم در اصل سوم نبوت.
Text of Note
باب چهارم در اصل چهارم امامت.مطالب این باب را در ضمن یک فصل بیان داشته.