آغاز:مقدمه : بسمله بعد الحمد و الصلوة این مختصریست که ادیب فاضل و مورخ کامل مرحوم امیر الشعرا رضا قلیخان المتخلص بهدایت طاب الله . . .
متن يادداشت
آغاز:متن : بسمه تبارک و تعالی اگر چه فتنه عظیم مغول و تاتار معروف و جلادت سلطان جلال الدین . . .
متن يادداشت
انجام: . . . یا ویلتا اعجزت ان اکون مثل هذا الغراب و الله اعلم بالصواب و الیه المرجع و المآب و الیه تفویض بصیر بالعباد .
یادداشتهای مربوط به نشر، بخش و غیره
متن يادداشت
تاریخ کتابت: ۱۳۴۱ ق.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
متن يادداشت
نستعليق - شكسته
متن يادداشت
یک تصویر سیاه و سفید از رضا قلی خان امیرالشعراء هدایت
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
متن يادداشت
توضیحات مرتبط با متن در حاشیه اوراق
یادداشت منشاء
متن يادداشت
ثبت ۸۷۲۰: یادداشت تملک از پژمان بختیاری به تاریخ ۱۳۰۸ شمسی در ابتدای کتاب؛ ثبت ۱۳۶۷۸: مهر مدوّر چاپی کتابخانه مرکزی شرکت ملی نفت ایران در صفحه عنوان؛ ثبت ۳۱۴۷۰: مهر مدوّر انجمن فرهنگی گیتی - تهران در صفحه عنوان؛ ثبت ۱۷۲۱۲: یادداشت تملک از مرحوم محمدعلی ناصح در صفحه بیاض در ابتدای کتاب؛ ثبت ۳۱۴۳۷: مهر مدوّر کتابخانه دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی در ابتدا و انتهای کتاب؛ ثبت ۹۶۱: مهر کتابخانه بانک ملی ایران به تاریخ ۱۳۱۷ در صفحه عنوان
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
نفثه المصدور اثر شهاب الدین خرندزی زیدری نسوی از منابع مهم و موثق قرن هفتم قمری است و مهم از آن جهت که زمان حیات مولف مصادف با لشکرکشی مغولان به قلمرو خوارزمشاهیان بوده و شاهد بسیاری از وقایع آن روزگار بوده است. نفثه المصدور مرثیه فراق و شکایت از جور زمانه است. مولف کتاب را چهار سال بعد از فوت جلال الدین نوشته است . نفثه المصدور در لغت به معنای "درد دل "است. به گونه ای که مولف هدف خود از نگارش این کتاب را چنین می گوید"خواسته ام که از شکایت بخت افتان و خیزان که هرگز کام مراد شیرین نکرد تا هزار شربت ناخوش مذاق در پی نداد وسهمی از اقسام آرزو نصیب دل نگردانید که هزار تیر مصائب بجگر نرسانید فصلی چند بنویسم ".کتاب به نثری مصنوع و منشیانه ، آمیخته به آیات قرآنی و احادیث و اشعار و امثال عربی و فارسی ، خطاب به سعدالدین جعفر ابن محمد نامی ، ظاهرا پسر عم مؤلف، نوشته شده است، و شرح وقایع ناگواری است که بر مؤلف پس از مراجعت ( ۶۲۷ ق) از سفارت به دربار الموت به امر جلال الدین منکبرنی ، و پیوستن به سلطان در تبریز ، و امدن سپاه تاتار به تعاقب جلال الدین، تا مرگ این سلطان - گذشته است. نفثة المصدور نخست در ۱۳۰۷ش. به چاپ سنگی ، و بار دیگر در ۱۳۴۳ش. از طرف وزارت آموزش و پرورش با تصحیح انتقادی و تذهیب و تنقیح امیر حسن یزدگردی، به چاپ رسیده است.
یادداشتهای مربوط به سفارشات
منبع سفارش / آدرس اشتراک
ثبت ۳۲۵۱۶۶: از مجموعه کتب اهدائی خاندان حسین هوتن؛ ثبت ۱۷۲۱۲: از مجموعه کتب اهدائی مرحوم محمدعلی ناصح؛ ثبت ۱۱۶۴۰۴: از مجموعه کتب اهدائی مرحوم محمدعلی نجاتی؛ ثبت ۸۳۲۸۰: از مجموعه کتب اهدائی مرحوم علی اصغر حکمت
موضوع (اسم عام یاعبارت اسمی عام)
عنصر شناسه ای
ایران
عنصر شناسه ای
ایران
عنصر شناسه ای
نثر فارسی
عنصر شناسه ای
Persian prose literature
تقسیم فرعی موضوعی
-- تاریخ
تقسیم فرعی موضوعی
-- تاریخ
تقسیم فرعی دوره ای
-- خوارزمشاهیان، ۴۷۰ - ۶۲۸ق
تقسیم فرعی دوره ای
-- مغول و ایلخانان، ۶۱۶ - ۷۵۶ق.
تقسیم فرعی دوره ای
-- قرن ۷ق.
تقسیم فرعی دوره ای
-- 13th century
داده رابط بین فیلدها
a07
داده رابط بین فیلدها
a07
نام شخص به منزله سر شناسه - (مسئولیت معنوی درجه اول )
عنصر شناسه اي
خرندزی زیدری نسوی
ساير عناصر نام
، شهاب الدین محمد
تاريخ
، سده ۷ق
کد نقش
، مولف
نام شخص - ( مسئولیت معنوی درجه دوم )
مستند نام اشخاص تاييد نشده
هدایت، رضاقلیخان، ۱۲۱۵ - ۱۲۸۸ق.، مقدمهنویس و حاشيه نويس