آغاز: بسمله. عين اول در بيان جوامع اطوار شريعت در هفت نهر. نهر اول سه رشحه. رشحه اول ايمان رشحه دوم رشحه شهادت سيم عبادت. نهر دوم شش رشحه رشحه اول طهارت ...
متن يادداشت
انجام: ديدهها بردوز تا روز حساب* عشق بازانرا ازين ماء معين/ فيض ده آمين و رب العالمين.
یادداشتهای مربوط به ویراست و تاریخچه کتابشناختی اثر
متن يادداشت
لب لباب مثنوي به معناي انتخاب انتخاب مثنوي، گزيده گزيده مثنوي حضرت مولاناي بلخي است که ملاحسين واعظ هروي در طي دو فرايند گزيدهنويسي آن را فراهم آورده است. در اين فرايند او مثنوي را به نزديک به پانصد موضوع تقسيم کرده و شعرهاي مربوط به هر موضوع را زير آن قرار داده است. واعظ هروي به دو دليل اقدام به چنين گزينش کرد: يکي آنکه مثنوي بحر بي پايان است که استفاده از همة آن جز براي خواص و عرفاي کامل الايمان ميسور نيست، و دوم اينکه تعدادي از رفقاي طريق از او تقاضاي چنين انتخابي کرده بودند. و او هم به دليل اينکه فوايد مثنوي هم نسبت به مبتديان طريق اتم و اکمل باشد و هم التماس و تقاضاي رفقاي طريق را لبيک گفته باشد، لب لباب مثنوي را پديد آورد. اين کتاب «انتخاب انتخاب» سال 875ق به کمال رسيد و پايان يافت. اين کتاب در ايران نخستين بار از روي نسخه خطي معتبري متعلق به کتابخانه حاج سيد نصرالله تقوي به سال 1319 در تهران به وسيله بنگاه افشاري چاپ و انتشار يافت. ملاحسين واعظ با ذوق و سليقه و هنرنمايي که در نگارش و تأليف داشت، لب لباب را در ساختار بديع پديد آورده و اصول هندسي آن را بر اساس سه عين استوار ساخته است. در حالي که هر عيني با چندين نهر (جمعا 16 نهر) و هر نهري با چندين رشحه (جمعا 78 رشحه) سامان يافته است، به اين هدف که عين اول جامع اطوار شريعت باشد و عين دوم مخزن اسرار طريقت و عين سوم مطلع انوار حقيقت. اين سه عين سه قاعدة کتاب است که هرکدام به سهم خويش اجزاي اثر (نهرها و رشحه ها) را محکم و روان ساخته است، زيرا هر عيني چند نهر و هر نهري مشتمل بر رشحات مطهر و مظهر تفاصيل جمل است. و به مقتضاي مقام هر کلامي به بهترين وجه بيان و بسط يافته است. (مرعشي 2/117؛ مجلس 3/671، 8/373، 26/48؛ الذريعة 14/55، 18/29، 18/290)
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
متن يادداشت
نوع خط: نسخ
متن يادداشت
جلد: تيماج زيتونی، ضربي، جدولدار گرهی، با نقش ترنج و سر ترنج و نقش گل و بوته داخل آنها, عطف چرمی سرخ, مرمت¬شده
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
افتادگي از انجام؛ عناوين و نشانيها شنگرف؛ اقوال علماي شيعه درباره تاييد صوفيگري و تصوف (از جمله سيد حيدر آملي، ابن فهد حلي، عاملي...) از ص 371 – 380.
موضوع (اسم عام یاعبارت اسمی عام)
عنصر شناسه ای
شعر فارسی
عنصر شناسه ای
Persian poetry
داده رابط بین فیلدها
a06
داده رابط بین فیلدها
a06
موضوع مستند نشده
موضوع: شعر فارسي/ عرفان
نام شخص به منزله سر شناسه - (مسئولیت معنوی درجه اول )