الحکمة المتعالية في الاسفار الاربعة العقلية = اسفار اربعه
نام عام مواد
[نسخه خطی فارسی]
وضعیت نشر و پخش و غیره
نام ناشر، پخش کننده و غيره
بی کا
تاریخ نشرو بخش و غیره
قرن 13ق.
مشخصات ظاهری
نام خاص و کميت اثر
670ص. (25 سطر)
ابعاد
15×21
يادداشت کلی
متن يادداشت
فهرست استادي: 304
متن يادداشت
نسخ ديگر: 612، 613
یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی
متن يادداشت
آغاز: بسمله. الحمد لله فاعل کل محسوس و معقول و غاية کل مطلوب و مسئول... اما بعد فيقول الفقير الي رحمة ربه الغني محمد المشتهر بصدرالدين الشيرازي ان السعادة العاجلة و...
متن يادداشت
انجام: و هو الاعتقاد الراجح و هو متفاوت الدرجات قوة و ضعفا ثم ان المشاهي في القوة قد يطلق...
یادداشتهای مربوط به ویراست و تاریخچه کتابشناختی اثر
متن يادداشت
صدرالدين شيرازي اين کتاب را در فلسفه مخصوص خويش که آميختهاي است از سخنان مشائيان و اشراقيان و عارفان نگاشته است. او برخلاف استاد خود ميرداماد که شايد از ترس ظاهريان بسيار دشوار و پيچيده مينوشت، روان و شيوا و ساده ولي پرمغز نگاشته و فلسفه را در دسترس همه گذاشت. گرچه اين فيلسوف به مانند استاد در نگارشهاي خود نصوص ديني را گواه ميآورد و آنها را با قواعد فلسفي همسازي ميدهد ولي شايد روي همين سادهنويسي بود که از آزار و شکنجه دشمان نياسود چنانکه در ديباچه برخي از کتابهاي خود از سختگيريهايي که دربارهاش روا بداشتند مينالد. او در ديباچه الحکمة المتعالية في الاسفار الاربعة العقلية ميگويد که در جواني به فلسفه الهي پرداخته و به نگارشهاي فيلسوفان پيشين و يونانيان مينگريستم و ميخواستم کتابي جامع بنويسم ولي روزگاري که بدان دچار شدم نميگذاشت ناگزير گوشهاي گزيدم و چنين ننوشتم تا اينکه به نگارش اين کتاب پرداختم. صدرالدين شيرازي در اين کتاب از کليات طبيعي و الهي گفتگو کرده و در آن از نگارشهاي فيلسوفان و عارفان بهره برده است. اور در اينجا استدلال را با شهود آميخته و برخي مسائل (اصالت وجود، حرکت جوهري، اتحاد عاقل و معقول، حدوث عالم، تجرد خيال، مثال افلاطون، عالم مثال، رستاخيز) را با برهان روشن ساخته است. ملاصدرا سير جوهري و تحول روحي سالکان راه حق را به صورت اسفاري چهارگانه مطرح کرده که عبارتند از: سفر 1. در رفع حجابهاي کثرت از وحدت و آن سير به سوي حق است. سفر 2. در رفع حجابهاي وحدت از وجوه کثرت و آن سير در حق است. سفر 3. در تحول روحي از وحدت به کثرت و سفر از حق به خلق و مشاهده اندراج حق در خلق و اضمحلال خلق در حق است. سفر 4. در سفر حق در خلق است و اين مقام بقاء بعد از فناء و فرق بعد از جمع است. وي اين سير روحي را به تفصيل و با ديدي عميق و فلسفي آميخته به عرفان بيان نموده است. اين اثر در چهار جلد : 1. امور عامه. 2. علم طبيعي. 3. علم الهي. 4. علم نفس از مبدا تا معاد چاپ شده است. نسخه حاضر مشتمل بر جلد اول و دوم است. (الذريعة 2/60؛ مجلس 11/194؛ ملي 7/318؛ ملک 1/193؛ فنخا 13/260)
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
متن يادداشت
نوع خط: نسخ
متن يادداشت
جلد: تيماج قهوه¬ای، عطف چرمی سرخ, ساده
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
عناوين و نشانيها شنگرف؛ افتادگي از انجام؛ در حاشيه تصحيح شده است؛ عبارات و کلمات مشکل در حاشيه و ميان سطور شرح و توضيح داده شده است؛ حواشي توضيحي.
موضوع (اسم عام یاعبارت اسمی عام)
عنصر شناسه ای
فلسفه اسلامي
نام شخص به منزله سر شناسه - (مسئولیت معنوی درجه اول )