آغاز: بسمله. کتاب الصيام باب فرض الصيام قال الله تعالي يا ايها الذين امنو ا کتب عليکم الصيام کما کتب علي الذين من قبلکم لعلکم تتقون...
متن يادداشت
انجام: صلوة الظهر و هو وسط ايام التشرق قال محمد بن الحسن هذا الخبر موافق للعامة و لسنا نعمل به و العمل علي ما قدمناه من الاخبار . تم الجزء الرابع من کتاب تهذيب الاحکام.
یادداشتهای مربوط به ویراست و تاریخچه کتابشناختی اثر
متن يادداشت
در ميان شيعه اماميه چهار کتاب حديث است که فوقالعاده معتبر و موردمراجعه و مدرک و ماخذ احکام شريعه پس از قرآن کريم است: اول "کافي"، دوم "تهذيب الاحکام"، سوم "استبصار"، چهارم "من لا يحضره الفقيه" و چهار کتاب ديگر نيز پس از اين کتاب مذکوره جمعآوري شده و به نام اربعه متاخره ناميده ميشوند و آنها عبارتند از "وافي"، "وسائل"، "بحارالانوار"، "مستدرک الوسائل". تهذيب اولين تاليف شيخ طوسي است که اين کتاب را از روي اصلهاي چهارصدگانه و کتابهاي ديگر پرداخته است. طوسي براي يافتن آن اصلها و کتابها دو کتابخانه برزگ در دسترس داشت يکي کتابخانه استادش سيد مرتضي ديگري کتابخانه شاپور پسر اردشير وزير بهاءالدوله ديلمي. تهذيب او گزارشي بر "المقنعة" استادش شيخ مفيد است. و مفيد هم اين کتاب را براي سيد الامين نوشته و نخست اصول دين، سپس فروع را در آن آورده است. طوسي تهذيب را در روزگار استاد خود در 25 يا 26 سالگي آغاز و پس از مرگ او در (413ق.) به پايان رساند. تهذيب از کتاب استبصار او مفصلتر است و مرتب است بر 393 باب و شامل 13590 حديث و از کتاب طهارت تا آخرت کتاب ديات را دارد. روش مولف چنين است که دليل هر مساله را ذکر و سپس به اخبار معارضه و جمع تاويل آنها پرداخته است و مذيل داشته به سلسله مشيخه و اسانيد کتاب. نسخه حاضر از کتاب الصيام تا آخر کتاب الحج را شامل ميشود. (الذريعة 4/504، 13/155-159؛ مرعشي 32/496؛ آستان قدس 26/203؛ ملک 1/136؛ فنخا 9/529)
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
متن يادداشت
نوع خط: نسخ
متن يادداشت
جلد: تيماج مشکي، ساده، فرسوده
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
عناوين و نشانيها شنگرف؛ يادداشتي با عنوان "في صوم يوم العاشوراء و يوم الاثنين و حرذمته و حظره و الوعيد الشديد الوارد فيه" در حاشيه ص 140-141 و در آخر آن نوشته شده: "تمت من تحقيق بعض الفضلاء عليه الرحمة".
موضوع (اسم عام یاعبارت اسمی عام)
عنصر شناسه ای
فقه جعفري
نام شخص به منزله سر شناسه - (مسئولیت معنوی درجه اول )