مولف در نیمه دوم ق ۱۳ق. میزیسته است. نسخه حاضر (جای سخن) متعلق به مرحوم فرهاد میرزا معتمدالدوله بوده است و او در پشت ورق اول به خط خود نام کتاب و مولف آن را نوشته است که قسمتی از آن زایل شده و کلمات: «...بهارستان...ملا ذوالفقار کشمیری است فرهاد» خوانده میشود. در ذیل آن به خط دیگر نوشته شده: «فرزانه بهرام صاحب شارستان چهار چمن که از تلامذه شیخ محمود شاگرد ملا جلال دوانی است در علوم ظاهر و باطنی دست پرورده آذر کیوان است ولی شارستان چهارچمن تالیف بهرام بن فرهاد اسپندیار پارسی که در ذکر پادشاهان و حکمای داستانی و تاریخی پیش از اسلام ایران است و در بمبئی در ۱۲۷۰ق. چاپ شده، این کتاب نیست بلکه کتاب دیگری است و بدون تردید این کتاب همان بهارستان تالیف ملا ذوالفقار کشمیری است. مولف پس از آنکه نامهای را که روز بیستم جمادی الاخری تازی و هیجدهم اردیبهشت ماه پارسی به رضا قلی خان هدایت امیرالشعراء باشد نوشته نقل کرده است (و از آن نامه چنین برمیآید که در نیمه دوم ق ۱۳ق. میزیسته است)، کتاب خود را در پنج قسمت درباره زردشت و مزدک و مانی و بانو سجاح و مسیلمه کاست کار (در نسخه: مسیلمه) و پس از آن خاتمهای درباره ام تمیم نوشته و به جز عبارات تازی که نقل کرده همه کتاب را به فارسی سره پرداخته است.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
تزئینات نسخه:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نستعلیق تحریری متوسط.
متن يادداشت
عناوین به خط سرخ نگاشته شده است.
متن يادداشت
همه صفحات نسخه جدول و منطقه از مرکب آبی دارد.
متن يادداشت
فرنگی سفید آهار مهره کرده.
متن يادداشت
میشن سیاه داغ کرده بیمقوا.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
کاتب که همان کاتب دو نسخه بعد است در پایان نسخه رقم کرده: «در شب سهشنبه شعبان المعظم تن قویئیل در دارالایمان قم در عهد حکومت جناب جلالتماب عالی اعتضادالدوله نوشته شد».
متن يادداشت
هر صحیفه ۱۳ سطر به خط تحریری متوسط. عناوین به همان خط به سرخی نوشته شده همه صحایف جدول دو خطی از مرکب آبی دارد - کاغذ فرنگی سفید آهار مهره کرده.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر