الحمدلله الذی جعلنا من المجاورین للروضه الرضویه و وفقنا لتقبیل عتبتها العالیه و ضریحها الشریفه فی کل بکره و عشیه... چون این حقیر خاکسار و جامع اخبار و آثار ائمه اطهار... نوروزعلی بن حاجی محمدباقر بسطامی تا به حال بر نخوردهام به این که مورخی یا عالمی... در خصوص بلده فیض قرین رضوی... تاریخی چنانچه از برای غالب بلاد ربع مسکون نوشته شده تالیف نموده باشد.
متن يادداشت
در نحو و صرف نود جلد. در تاریخ و اشعار پانزده جلد. درب کتابخانه مبارکه را مرحوم میرزا ابراهیم خان خمسه مظفرالدوله نقره کرد چنان چه سابقا مذکور شد وزن آن قفل صد و هفتاد و یک مثقال است و در آن جا هم مدفون است.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
تزئینات نسخه:
مشخصات ظاهری
رکابه نویسی:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نسخ.
متن يادداشت
عناوین و نشانیها شنگرف.
متن يادداشت
بر فراز عبارات عربی و بعضی از کلمات مهم و آغاز بندها خط شنگرف.
متن يادداشت
دارد.
متن يادداشت
صنعتی نخودی آهار مهره.
متن يادداشت
تیماج عنابی ضربی، با ترنج و سر ترنج مزین و زرین، درون هر دو سر ترنج جمله: «یا علی مدد» به صورت قرینه نوشته شده است، مجدول گرهی و ساده. قطر: ۳/۵.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
خصوصیات نسخه موجود
2
متن يادداشت
نسخه کامل است.
متن يادداشت
بلاغ دارد.
متن يادداشت
این تصحیحات و اضافات به خط مولف است.
متن يادداشت
عناوین پیش از آن که با شنگرف در متن نوشته شوند با خط ریز و به قلم مشکی در حاشیه صفحات کتابت شدهاند.
متن يادداشت
در آغاز نسخه یادداشتی از عباسقلی سپهر آمده که داستان به دست آوردن این کتاب و آشنایی پدرش با مولف را چنین شرح داده است: «این نسخه شریفه فردوس التواریخ از جمله مولفات شریفه مرحوم مغفور ملا نوروزعلی بسطامی معروف به فاضل بسطامی است. متجاوز از سی سال قبل در زمان حیات پدرم مرحوم مغفور میرزا محمدتقی لسان الملک طاب ثراهما در طهران بودند و مدتها در منزل پدرم میهمان شدند. غالب اوقات با ایشان معاشر بودیم. از شیوخ خوش مشرب و عالم و در فن رجال بصیرت و معرفتی کامل داشتند. روزها و شبها در خدمت ایشان مستفیض بودیم و این چند که در صدر این مشروحه است با پارهای حواشی به خط خود ایشان است و این که مذکور شده است که لفظ فردوس التواریخ مطابق تاریخ تالیف است سهو شده است. قریب چهارصد سال تفاوت پیدا میکند. غریب این است که این بنده بعد از آن که به توفیق خداوندی شروع به تحریر کتاب احوال حضرت امام رضا علیه السلام نمود یک روز قبل از آن در جمعه ۲۹ شهر رمضان المبارک سال یکهزار و سیصد و بیست و هفتم هجری بود در مسجد شاه دارالخلافه آقا سید محمد نام کتاب فروش دورهگرد را با یک بسته کتاب دیدم. پرسیدم چه کتاب دارید؟ گفتند: یک نسخه خطی دارم نمیدانم چیست. گرفتم همین نسخه بود. معلوم شد اذا ارادالله شیئا هیاء اسبابه. حرره الجانی وزیر تالیفات عباسقلی سپهر مشیر افخم کاشانی فی ۴ شهر شوال المکرم سنه ۱۳۲۷».
متن يادداشت
جزوها ۸ برگی.
متن يادداشت
نام کتاب در لبه نسخه نوشته شده است.
متن يادداشت
در حاشیه تصحیح شده.
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
3
تملک و سجع مهر
1
متن يادداشت
مهر بیضوی عباسقلی سپهر: «یا هو، مشیر افخم ۱۳۲۵».
متن يادداشت
خریداری از کتابهای ملکالشعرای بهار در اسفند ۱۳۴۵ش.
یادداشتهای مربوط به کتابنامه ، واژه نامه و نمایه های داخل اثر
متن يادداشت
این مقدمه دارای ۱ مقدمه و ۴ باب به شرح زیر است:
متن يادداشت
مقدمه: در عنوان کتاب و مجملی از خدمات امرا و وزرا و سلاطین سیما سلاطین قاجاریه در این روضه رضویه علی مشرفها آلاف التحیه.
متن يادداشت
باب اول: در فضیلت این ارض اقدس و کسانی که بنای بلده رفیعه و قبه مبارکه و عمارات نمودهاند از سلاطین و غیره.
متن يادداشت
باب دوم: در بیان پارهای از احوال هارون و مامون و بیان حجج و براهینی که از آن سرور عالمیان در مجلس مامون بر اهل ادیان و ملل ظاهر گردید و وقایع عظیمه که بر آن ارض فیض قرین روی داد و بیان ترجمه علما و بزرگان دین که در این ارض قدس مدفونند.
متن يادداشت
باب سیم: در بیان مباحثات و کلماتی که بین علمای شیعه و مخالفین در این روضه رضویه - علی مشرفها آلاف السلام و التحیه - واقع گردیده و آن چه بین علمای دیگر وارد شده و بیان شرح طب الرضا که از کلمات درربار شافع روز جزا که قاطبه مردم در تدبیر بدن خود به آن محتاجند.
متن يادداشت
باب چهارم: در بیان فهرست موقوفات و صدقات جاریه که متعلق به روضه رضویه علی مشرفها آلاف السلام و التحیه است.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر