: محمد بن عبدالله بن الشیخ عطیه بن عبدالرحمن جزائری.
تاریخ نشرو بخش و غیره
، ۱۱۲۷ق.
مشخصات ظاهری
نام خاص و کميت اثر
۱-۳۱۱ پ.
ابعاد
؛ رحلی. ۲۱*۳۱ سم. ۳۳۱گ. ۲۳ س.
یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی
آغاز، انجام، انجامه
1
آغاز، انجام، انجامه
2
متن يادداشت
الحمد لله الذی علی ذاته بغرائب مصنوعاته فنطق لسان الکفره معربا عن حالها بعجز العباد کافه عن امثالها بل علموا ان لو تعاونوا و تظاهروا و تعاضدوا و توازروا لما استطاعوا ان یاتو بامثالها... .
متن يادداشت
...و هذا حین اتینا علی الفراغ من هذه الارجوزه و شرحها و نحن نسال الله العظیم ان ینفعنا بها و المسلمین الی قوله هو کتاب الله عزوجل الفرقان العظیم و نستغفر الله التواب الرحیم.
یادداشتهای مربوط به نشر، بخش و غیره
متن يادداشت
وی فرزند محمد بن احمد داعی از سلسله داعیان زیدیه است و نسب او به یحیی هادی (د: ۲۹۸ق) میرسد. جد مولف، داعی یحیی است که پس از درگذشت عبدالله بن حمزه ملقب به المنصور بالله در ۶۱۴ق قیام کرد و در ۶۳۶ق وفات یافت.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
متن يادداشت
نسخ متوسط.
متن يادداشت
تیماج مشکی.
متن يادداشت
ایرانی متوسط و آهاردار و ضخیم.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
بر کتیبه برگ اول، این سطور با قلم قرمز نوشته شده است: «کتاب انوار الیقین فی امامه امیرالمومنین علی بن ابیطالب علیه السلام تصنیف السعید الفاضل الکامل سیفالدین المنصور بالله حسن بن الداعی الی الله تعالی بدرالدین محمد بن یحیی بن یحیی بن الحسن ابن الناصر بن الحسن بن عبدالله بن محمد بن المختار بن الناصر بن الهادی، عفی الله عنهم و عن جمیع المومنین».
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
3
متن يادداشت
بر پشت برگ مندرس و تعمیر شده مهری است که نقش آن «محمد علی بن محمد باقر موسوی» است.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: مجلد سوم، صفحه ۲۲۲۷-۲۲۲۹.
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
نک: ذریعه، ۲/ ۴۴۸- ۴۴۹.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
مولف در ارجوزه انوارالیقین خلفاء پیغمبر (ص) را بر طبق مذهب زیدیه علی بن ابی طالب و حسن بن علی و حسین بن علی (ع) و سپس دیگر ائمه زیدیه تا عبدالله بن حمزه به ترتیب شمرده و از داعی بالله یحیی جد پدر خود متوفی ۶۳۶ق و المهدی احمد نامی نبرده است. وی در یمن پس از مرگ المهدی احمد در سال ۶۵۶ق قیام کرد و در ۶۷۰ق مقتول گردید.
متن يادداشت
شرحی مبسوط بر منظومه (ارجوزه) انوار الیقین در امامت علی بن ابی طالب (ع) و اثبات خلافت بلا فصل و فضائل وی. در این شرح، وقایع تاریخی و جنگها و حوادثی که در زندگی آن حضرت رخ داده است در چهار قسمت آورده شده است: ۱. اختلاف مردم پس از پیغمبر.
متن يادداشت
۲. شرح اجمالی زندگانی و روش حضرت علی (ع) و خلفاء راشدین.
متن يادداشت
۳. فضائل علی (ع) و این قسمت خود شامل ۳ فصل است.
متن يادداشت
۴. نقض بر اعتراضات و بیان اشتباهات مخالفین. به طوری که در دیباچه کتاب تصریح گردیده، انوار الیقین، تنها نام ارجوزه است و ناظم خود به منظور توضیح مشکلات آن، این شرح مبسوط را بر آن نگاشته است. شیوه این شرح بدین گونه است که قسمتی از اشعار منظومه، با افزودن جمله «قولنا فی الاجوزه» نقل و سپس شرح شروع شده است. منظومه با این ابیات شروع میشود: الحمد للمهین الجبار/ مکور اللیل علی النهار، و منشیء الغمام بالامطار/ علی جمیع النعم الغزار، و با ابیات زیر خاتمه مییابد: فهذه ارجوزه لانوار/ کانها غزاله النهار، قد فصلت بالآی و الآثار/ و عقد اجماع بنی المختار... و آله الشم ذوی الاحساب/ ینابع الحکمه و الصواب.