/ از: ابوالقاسم جعفر بن حسن بن سعید حلی ( -۶۷۶ق.).
وضعیت نشر و پخش و غیره
نام ناشر، پخش کننده و غيره
عطاءالله بن محمد زکی اصفهانی.
تاریخ نشرو بخش و غیره
۱۱۷۳ق.
مشخصات ظاهری
نام خاص و کميت اثر
ص ۲۸۸-۲۹۲.
ابعاد
رقعی. ۱۱*۱۵/۵سم. ۳۲۳ص. سطور مختلف.
یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی
آغاز، انجام، انجامه
1
آغاز، انجام، انجامه
2
متن يادداشت
بسمله، جری فی اثناء فوائد المولی افضل علماء الاسلام... نصیر الدنیا و الدین... اشکالا علی التیاسر و حکایه الامر بالتیاسر لاهل العراق لا یتحقق معناه... .
متن يادداشت
... و الجواب منع الحصر بل نقول التیاسر فیها و جاز اختصاص بعض جهات لمزید الفضیله... بسبب الانحراف در ذیل رساله نوشتهایست از میرزا احمد علی و مضمون آن مشابه فارسی عطاء الله است در کنار نخستین صفحه رساله.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نسخ و نستعلیق.
متن يادداشت
اصفهانی (شماره فرنگی سفید).
متن يادداشت
تیماج مشکی بدون مقوا.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
خصوصیات نسخه موجود
2
متن يادداشت
عطاءالله اصفهانی که خود مردی اهل فضل بوده، کتابهای بسیار در دست داشته و فقراتی از آنها در حواشی ۲۵ رسالهای که در این دفتر رونویس کرده نوشته. همه صفحات این دفتر با یک قلم نیست گاه نسخ و گاه شکسته نستعلیق و گاه ریز یا درشت است و در ذیل بیشتر رسالهها رقم دارد. یادداشتهایی نیز خود او در توضیح یا نقد مطالب کتابها دارد.
متن يادداشت
بر پشت برگ اول دفتر نوشتههایی دارد از آن جمله است فهرست رسالههای موجود در دفتر و نقلی از حاشیه ابن هیثم در تحریر اقلیدس به واسطه تحریر اصول اقلیدس به قلم محقق نسفی عناوین و اشکال هندسی در رسالهها همه به شنگرف است.
متن يادداشت
در کنار صفحات این نسخه از خلاصه، حاشیههایی به نقل از شرح شمسالدین علی خلخالی، و جواد و حاشیههایی به فارسی از عطاءالله (کاتب نسخه) بر پشت و روی یک برگ کوچک الصاقی پس از ص ۶ نوشته شده. بر یک برگ الصاقی دیگر (پس از ص ۱۴) ارقام و نوشتههای بدون نشان دیده میشود.
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
3
متن يادداشت
مهر بیضی کوچک کاتب نیز با نقش «عطاءالله» و تاریخ ۱۱۹۲ق. در برخی از برگها دیده میشود.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه ۴۲۶۰-۴۲۶۲.
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
نک: ذریعه، دانشگاه، ۴/ ۸۶۹ و ۵/ ۱۸۳۸ و ش ۳/ ۲۸۸۸؛ امل الآمل چاپ بغداد: (ترجمه محقق).
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
این رساله را در پاسخ اعتراض خواجه نصیر طوسی (در محضر درس محقق که داستان آن معروف است) نوشته و ابن فهد حلی ( -۸۴۱ در مهذب بارع شرح مختصر نافع - به هنگام شرح عبارت محقق درباره استحباب تیاسر برای اهل عراق (یا اهل شراق) این رساله را عینا آورده است و نخست در ذیل عنوان تذنیب به مقدمه تاریخی آن اشاره کرده. نویسنده این دفتر رساله را با سخنانی که ابن فهد در مهذب (پیش از نقل رساله و به عنوان مقدمه) گفته نقل کرده است و خود در حاشیه پس از نقل اعتراض معروف خواجه - به فارسی چنین گوید: « محقق رحمه الله بعد از جواب اجمالی، این رساله را مفصل نوشته ارسال نمودند و خواجه تحسین فرمودند و حق در این مسئله ظاهرا توجیه فاضل مجلسی است در بحار الانوار که محراب مساجد عراق منحرف بوده از قبله بطرف یمین پس در تیاسر از خارج به قبله میشدهاند و تقیه تصریح نفرمودهاند و فساد توجیه محقق کمال ظهور دارد و تحسین خواجه محتاج به توجیه است».