الحمد لله و سلام علی عباده الذین اصطفی اما بعد فیقول الفقیر... محسن بن مرتضی... هذا فهرست مصنفاتی التی صنفتها منذرا هقت العشرین الی ان بلغت ثلثا و ثمانین، کتب للضبط و التعریف و هی مائه تصنیف فی الضعف و الاتقان... .
متن يادداشت
... و کتب هذا الفهرست سنه تسعین و الف من الهجره النبویه.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نسخ تحریری.
متن يادداشت
عناوین به شنگرف است.
متن يادداشت
فرنگی.
متن يادداشت
مقوای گنجوی.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
خصوصیات نسخه موجود
2
متن يادداشت
پشت برگ اول دفتر فهرست رسائل موجود در آن دوبار با دو قلم نوشته شده و یکی از آنها به خطی نزدیک به خط نستعلیق و از همان نویسنده است که در نسخه ش ۱۸۰۷ مجلس نیز یادداشتهایی با نشان عبدالله دارد (در ذیل نسخه شماره ۱۸۰۷، از او یاد شده). در کنار برخی از صفحات دفتر حاضر نیر نوشتههای (با نشان مزبور و بدون نشان) دارد.
متن يادداشت
این دفتر تصحیح شده و اصلاحات و «بلغ» در حواشی آن به چشم میخورد.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه ۴۲۴۲-۴۲۴۴.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
در این فهرست مصنفات خود را به صورت کاملتر و روشنتر از فهرست اول شناسانده است.
متن يادداشت
مجموع مولفات خود را (به جز نامهها که به حساب نیاورده) به بیست دسته پنج تائي تقسیم و در هر دسته ۵ رساله و کتاب را که موضوع یا جهتی دیگر نزدیکی دارند، یاد کرده و (بر خلاف فهرست اول) منتخبات و مثنویات خود را به حساب آورده و بنابراین همان گونه که در دیباچه تصریح کرده مجموع مولفات او چند کتاب و رساله است که از بیست سالگی تا ۸۳ سالگی تالیف کرده است. فیض این فهرست را نیز در همان ۱۰۹۰ نوشته و در دیباچه آن همان که نوشته پایان آن فهرست را تکرار کرده... در پایان این فهرست درباره آثار خود گوید: «نفیسترین آثار من برای خواص سی رساله نخست است بعلاوه رسالههای، ضیاء القلب، السریه العلیه، فهرست علوم، خمسه عدیمه التمثال. (خمسه عدیمه المثال نهمین دسته پنج تایی این فهرست است که در مسائل فلسفی و اصول است که فیض آنها را از کتابهای بزرگ فن استخراج کرده و عبارات است از رسالههای:
متن يادداشت
۱. اللب، در حدوث عالم. ۲. لباب - در علم باری. ۳. الحق المبین فی بیان کیفیه التفقه فی الدین بخلاف ما علیه جمهور المتاخرین (اصول فقه و خرده گیری بر مجتهدان). ۴. محاکمه بین چند تن از فضلا فاضلین من مجتهدین شیعه. ۵. التطهیر. (رساله شماره یکم دفتر حاضر).
متن يادداشت
فیض این دسته را «خمسه عدیمه المثال خوانده» است - برگ ۲۶ - ر دفتر) و رساله شوق المشق و سوق الجمال. این ۴۰ تالیف خاص خواص است و دیگر مصنفات و برخی از رسالههای دسته چهارم است، خاص متوسطان و عوام است تعدادی از مصنفات من نیز یا با وجود بقیه زائد است یا اکنون مورد پسندم نیست و یا بوسیله یکی دیگر از مولفاتم نسخ شده است».
متن يادداشت
نخستین کتاب یاد شده در این فهرست، صافی و آخرین آنها «الاحجار الشداد و السیوف الحداد فی نفی الجواهر الافراد است».