الحمد لله علی ما انعم و کفی و الصلوه و السلام علی عباده الذین اصطفی محمد النبی الامی و آل بیته ذوی الکرم و الوفا فهذه صوره ما وقع لهذا الفقیر الی رحمه رب الغنی حسین بن عبدالصمد الجباعی فی حلب سنه احدی و خمسین و تسعمائه... .
متن يادداشت
... و ذلک بعد ان کان قد اذعن و استقر الایمان فی قلبه و سب اعداء اهل البیت عموما و سب الثلاثه خصوصا لما تبین له احوالهم و ما وقع منهم و انصحت له حقیقته الحال و صار من خواص الشیعه و لله الحمد اولا و آخرا و باطنا و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین قد کتبه بیمنا، الاقل محمدجعفر فراهی.
یادداشتهای مربوط به عنوان و پدیدآور
متن يادداشت
مولف صورت مباحثه خود را با یکی از فضلاء حلب، که در حلب سال ۱۹۵۱ق. اتفاق افتاده.
متن يادداشت
عاملی یا اعیانزاده حلبی درباره مذهب شیعه مناظره و نخست از فقه جعفری و مقایسه آن با فقه حنفی آغاز کرده و در اینجا از کتاب منخل غزالی که در طعن بر ابوحنیفه نوشته و ادله فراوان بر اثبات کفر او اقامه کرده و نیز از :النکت ال شریفه فی الرد علی ابیحنیفه» که تالیف یکی از فضلاء مصر است و نسخه آن را عاملی در مصر دیده، یاد میکند هم در این رساله میگوید: «فرق شیعه هر چند از مجموع فرق اهل سنه اندکترند اما از یکایک فرق کم نیستند همچنین درباره، ارث پیغمبر، جیش اسامه، و دشنام به خلفاء سخن گفته است». عاملی در پایان رساله میگوید: «پس از اعتراف حلبی به مذهب تشیع درباره دیگر موضوعات کلامی مانند مسئله رویه، قضاء و قدر و مسائل فرعیه از قبیل مسح و متعه نیز با او سخن گفتم و سرانجام وی از صاحبان شیعه شد و دشمنان خاندان پیغمبر را دشنام گفت». امین عاملی گوید: نسخهای از این رساله را در کرمانشاه دیده و رونویسی کردم و قسمتهایی از آن را در ضمن ترجمه او آوردم.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نستعلیق و نسخ.
متن يادداشت
عناوین به شنگرف است.
متن يادداشت
اصفهانی.
متن يادداشت
تیماج قرمز بدون مقوا.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
در ذیل این رساله مجموعه (مناظره عزالدین حسین حارثی با اعیانزاده حلبی) نوشتهای است (شاید از محمدجعفر فراهی کاتب دفتر) درباره سجده بر تربت حسینی و انتظار قائم موعود و نقل خردهگیری برخی از علماء عامه بر اینها این نوشته بدین گونه آغاز میگردد: «قد وقفت علی کتاب لیوسف الواسطی فی الرد علی الفرقه الناجیه و ذکر فیه کلاما من جملته قد عملت الشیعه المسبحه و العبل من الطین الذی ینسبونه الی تربه الحسین (ع) و یسجدون علیهما، اذا سجدوا وضعوه و اذا قاموا احدوها بایدیهم... و هل هذا الامن اکبر البدع».
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر