عبدالله بن محمداکمل (و تا این زمان او را نشناختم) نسخه را به درخواست جمعی از فارسی زبانان به فارسی ترجمه نمود.
یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی
آغاز، انجام، انجامه
1
آغاز، انجام، انجامه
2
متن يادداشت
احمد لله الذی رفع سماء العلوم و جعل لها ابراجا و اجری فیها شمس الدرایه فجعلها سراجا وهاجا... اما بعد چنین گوید عبداقل عبدالله بن محمد الاکمل... که چون جناب افضل الفضلاء... حسین بن شیخ عصفور البحرانی... در تحقیق مذهب اهل علم و اهل ظن رساله در سلک تحریر و رشته تقریر درآوردهاند... و جمعی از فارسی خوانان که از اصول بفیض مطالب آن محروم بودند از این بیبضاعت خواهش نمودند که آنرا بلغه فارسی ترجمه نمایم... .
متن يادداشت
... چنانکه عامه در احادیث دلاله کنند بر خلاف وسوسهها کردهاند و احتمالات دادهاند و بواسطه اینها دلالت صریحه آنها را منظومه نمودهاند و چنانکه اهل ظن را از امامیه دلالت صریحه آیات و احادیث داله بروجوب اجتناب از عمل بظن و لزوم عمل بعلم و با احتیاط و کذلک احادیث علاجیه را مظنونه.
یادداشتهای مربوط به عنوان و پدیدآور
متن يادداشت
شیخ حسین بن محمد بن احمد بن ابراهیم بن عصفور بحرانی ( -۱۲۱۶ق.) برادرزاده شیخ یوسف بحرانی و شیخ اجازه شیخ احسایی کتابی به نام آداب المتعلمین به عربی درباره لزوم تحصیل علم و یقین و عدم جواز اکتفاء بظن و تخمین نگارش داده.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نستعلیق.
متن يادداشت
فرنگی.
متن يادداشت
تیماج عنابی یکلا.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
به خط دو کاتب است در صفحه ۳۵۷ و ۴۴۲ یادداشتهایی از حدیث و شعر نوشته شده. در میان نسخه و پایان آن صفحههای ۱۸۹ و ۲۹۴-۳۰۹ و ۳۴۲-۳۵۶ و ۴۳۸-۴۴۰ و ۴۴۳ و ۴۷۷-۴۹۴ سفید.
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
3
متن يادداشت
در گوشه و کنار برخی از برگها مهر «عباسقلی خان سپهر» دیده میشود.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه ۳۹۳۵-۳۹۳۶.
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
نک: ریحانه، ۱/ ۱۴۲؛ اعلام الشیعه (کرام البرره): ۴۲۷.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
کتاب آداب المتعلمین بر یک مقدمه و دو فصل ترتیب یافته مقدمه در بیان تحریر محل نزاع ما بین فریقین و بیان کیفیت شرایط استدلال به عنوان اجمال.
متن يادداشت
فصل اول. در ذکر آیات قرانیه که دلالت واضحه دارند بر لزوم تحصیل علم و یقین به مراد خداوند رب العالمین و بر عدم جواز اکتفاء بظن و تخمین در احکام دین مبین.
متن يادداشت
فصل دوم. در ذکر احادیث متواتره و غیرها که دلالت صریحه دارند بر لزوم تحصیل علم به مراد خدا و عدم جواز عمل بظن در نفس احکام و لزوم ملازمه تقوی و احتیاط هنگام عدم حصول علم. در فهرستهای دانشگاه و حقوق و ذریعه و رضویه دیده نشد. (این ترجمه در نسخه ما ناقص است و از پایان آن افتادگی دارد).