(بسمله) بعد الحمد و الصلوه چنین گوید بنده خدای بی شبه و نظیر امیرزاده اردشیر... که علم عروض که از علوم اثنا عشریه ادب است و آن علمی است که اوزان اشعار و صحت و سقم اوزان معلوم گرداند و آنرا عروض بجهه آن گویند که ما یعرض علیه الشعر است بدانکه درین علم سبب هست و وتدو فاصله... .
متن يادداشت
... و عرب در قوافی موسس را با غیر موسس نیاورند اما عجم اگر آورند لزوم ما لایلزم خوانند و بسیار قابل را ما مقبل قافیه سازند اما حرف قید.
یادداشتهای مربوط به عنوان و پدیدآور
متن يادداشت
این شاهزاده قاجار همان است که کتاب تحفه اردشیریه به نام او ساخته شده و قباله نکاح او که به انشاء میرزا محمدتقی علیآبادی متخلص به «صاحب» است در مقدمه دیوان صاحب موجود است.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات نسخه:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
متن يادداشت
نستعلیق.
متن يادداشت
صفحات دارای جدول به قلم زرد و آبی مشکی و کمند مشکی است.
متن يادداشت
فرنگی سفید.
متن يادداشت
تیماج قرمز روشن یکلا.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
در فاصله دو شماره دو صفحه سفید است که در شماره گذاری صفحات حساب نشده (و ما حساب کردیم یادداشت پشت برگ اول دفتر نشان میدهد که این دفتر برای شاهزاده اردشیر میرزا (مولف رساله ش ۲) نوشته شده. یادداشت دیگری به عربی روی همین صفحه (و شاهزاده اردشیر میرزا است) بدین مضمون که «برخی از متاخران رسالهای در توضیح حدایق السحر وطواط نوشته به نام حدایق الحقایق (مقصود حدایق شرف رامی است) و در کتابخانه من موجود است».
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه ۴۰۵۴.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
بخش اول این رساله در عروض و این بخش خاتمهای دارد در بیان بحور و اوزان عروضی این ده دیوان و شعر معروف «شاهنامه فردوسی، یوسف و زلیخای (منسوب به فردوسی). اسکندرنامه نظامی، اسکندرنامه دهلوی، تیمورنامه (تمرنامه) هاتفی، غزل معروف: یا ایها الساقی از حافظ و قصیده مرا دل پیر تعلیم است... از خاقانی.
متن يادداشت
بخش دوم قافیه است و از این بخش در نسخه حاضر بیش از نزدیک به دو صفحه موجود نیست. شیوه پایان یا فن نسخه حاضر نشان میدهد که تالیف این رساله ناتمام مانده.
صحافی شده با
عنوان
حدائق السحر
پديدآور
/ رشید وطواط (رشیدالدین محمد بن محمد بن عبدالجلیل عمر بن بلخی)