بسمله الحمدلله علی احسانه، الوافی کل جمیل انعامه، الکافل لمن توجه الی نحوه... اما بعد فیقول... لما قدمت من الدیار المصریه الی الکجرات الهندیه وجدت لکثیر من طلبتها شعفا بالمختصر النحوی... .
متن يادداشت
... لان حرکه الکاف کافیه فی تحصیل الغرض من التمییز بین الکافین و هذا و کثیر مما تقدم فی هذه الابواب القرینه من ابحاث التصریف و الله الموفق للصواب... و کتبه مولفه اقل عبیدالله تعالی محمد بن ابی بکر المحذومی (کذا) المالکی حامدا لله و مصلیا و مسلما و مستغفرا و محلا (کذا).
متن يادداشت
تمت تم... هذه الکتاب منحل (کذا) مرتب شد ماه محرم روز دوشنبه بتاریخ سیزدهم سنه یک هزار سی ششم کاتب فقیر حقیر داود بن کمال محمد صدیقی غفرالله ذنوبه حق و ملک عبدالرحمن بن عبدالقادر مدرس غفرالله ذنوبه.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
متن يادداشت
نسخ.
متن يادداشت
عبارات متن به شنگرف.
متن يادداشت
تیماج یشمی با ترنج و نیم ترنج.
متن يادداشت
اصفهانی آهار مهره.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
خصوصیات نسخه موجود
2
متن يادداشت
در صدر برگ آغاز بهای نسخه «سه تومان و نیم» نوشته شده.
متن يادداشت
تعلیقاتی به نقل از تفسیر بیضاوی، صراح اللغه، قاموس فیروزآبادی، مطول در هامش برگهای آغازین و برخی در وسط دیده میشود.
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
1
تملک و سجع مهر
3
متن يادداشت
بر پشت برگ آغاز گواهی تملک محمدمحسن میرزا از شاهزادگان قاجاری است مورخ ۱۱ ذی قعده ۱۲۵۱ق در تبریز. گواهی تملک دیگری مورخ ۱۰۴۸ق با مهر مدور عثمانی زدوده شده و در ذیل صفحه نیز تملکی است مورخ ۱۰۶۱ق با مهر بیضوی زدوده شده؛ پشت برگ پایان تملک محمدزمان بن حبیبالله تاجر اصفهانی است که آن را در برهانپور هند به پنج روپیه اورنگ زیبی خریداری کرده و یادداشت باید از قرن ۱۱ق باشد.
متن يادداشت
مهر مربع بزرگ «آرایش خسروی محمدمحسن ۱۲۴۹ق».
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
نک: کشف الظنون، ۲/ ۱۹۹۸.
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: جلد ۲/۲۴، صفحه ۱۹۹ - ۲۰۰.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
شرحی است بر الوافی فی النحو تالیف محمد بن عثمان بن عمر بلخی. وی در دیباجه گوید چون از مصر به هند مهاجرت کردم، طلاب گجرات از من خواهش شرح الوافی را کردند و چون از آنجا به جزیره مهام از دیگر ولایات هند میرود در رمضان ۸۲۵ق به نگاشتن شرح بر الوافی میپردازد و در ۲۱ ذی حجه همان سال آن را به پایان میبرد و در تاریخ شنبه ۲۳ صفر ۸۲۶ق در بلده احسن آباد به پاکنویس کتابش پرداخته و در روز سهشنبهای از جمادی الاولی همان سال آن را به پایان میبرد و سپس آن را به پادشاه هند سلطان شهابالدین احمد (ابوالمغازی) اهدا میکند.