بسمله اللهم یا کشاف ضبابه الاوهام بشموس شواهد العلوم، یا قاضی لبانه الافهام... .
متن يادداشت
محط اهل العلم و الاداب و کعبه التصاد و الطلاب، بجده النبی ثم آله و صحبه و تابعی منواله، و اتفق الفراغ... علی ید المفتقر... خضر بن عطاءالله... مورخا «قد انتهی کتابی» سنه ثلاث و الف هجریه.
یادداشتهای مربوط به عنوان و پدیدآور
متن يادداشت
مولف به تاریخ ۱۰۰۳ق مطابق ماده تاریخ «قد انتهی کتابی» از تالیف پرداخته است.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات نسخه:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
متن يادداشت
نسخ ممتاز.
متن يادداشت
تمام صفحات به قلم اکلیل و لاجورد و زنگار مجدول شده است.
متن يادداشت
تیماج مشکی با ترنج و نیم ترنج و لچک زرکوب.
متن يادداشت
فرنگی آهار مهره.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
بر پشت برگ آغاز مختصری در معرفی مولف و کتابش به قلم یکی از فضلاء قرن ۱۳ق به نام یوسف بهبهانی ظاهرا ملقب به نایب الایاله که ذیلا نقل میشود: «مولف کتاب اسعاف شیخ خضر بن عطاءالله الموصی الشامی است به اسم شریف مکه الشریف حسن بن نمیبن برکات تالیف فرموده و به قصیدهای که در دیباجه ذکر نموده، شریف را مدح کرده است و هزار دینار صله یافته است. مطلع قصیده این است: بدر الملوک امیرالمومنین ابو علی الحسن السامی به السام. در مکه معظمه توطن جسته بود ابن عقیق، وزیر شریف مزبور، شیخ را وقتی به شهادت زور دعوت کرد اجابت نفرمود. بنای معادات محکم شد تا اینکه شیخ را از مکه اخراج کرد. شیخ به عزم مدینه مشرفه بیرون آمد. وزیر خانه او را به باد غارت داد. این خبر درمیانه مکه و مدینه به شیخ رسید نجاه درگذشت. این مقدمه در سال یک هزار و هفت هجری رود. حرره یوسف البهبهانی... روز شنبه هفدهم شهر ربیعالثانی سال یکهزار و دویست و پنجاه و هشت»؛ صفحات ۱ تا ۴ نسخه مشتمل بر فهرست نام شعرا است. بر پشت برگ آغاز یادداشتی است مورخ ۲۶ ربیع الاول ۱۲۵۹ق. مشتمل بر شناسنامه نسخه و کیفیت به دست آمدن آن؛ یادداشتی دیگر که در کتابشناسی ذکر شد. ۸ صفحه پایان مشتمل است بر نمونههای شعری متفرقهای در صنایع ادبی چون حسن تخلص و انسجام از شعرای نامدار چون حسان بن ثابت و کعب بن زهیر و ابوبکر خالدی و ابوعثمان خالدی و غیر هم.
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
3
متن يادداشت
پشت برگ آغاز مهری بیضی در ذیل آن با سجع «نائب الایاله» که گویا لقب همان یوسف بهبهانی است.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
نک: ایضاح المکنون، ۱/ ۷۸.
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: جلد ۲/۲۴، صفحه ۱۲۹ - ۱۳۰.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
در شرح شواهد دو تفسیر انوار التنزیل بیضاوی و کشاف زمخشری که نویسنده در ضمن شرح، ترجمهای از احوال شاعر را نیز میآورد. مولف گزیدهای از کتاب خود ترتیب داده که این نسخه همان است.