/ از: ابوالحسن فخرالدین علی بن محمد حسینی جرجانی شیرازی مشهور به «میر سید شریف»
وضعیت نشر و پخش و غیره
نام ناشر، پخش کننده و غيره
: کاتب: زینالعابدین هزار جریبی
تاریخ نشرو بخش و غیره
، تاریخ کتابت: سال ۱۱۹۷ق.
مشخصات ظاهری
نام خاص و کميت اثر
۱۴ (۱۸۳الف - ۱۹۶ب) برگ، ۱۳ سطر.
یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی
آغاز، انجام، انجامه
1
آغاز، انجام، انجامه
2
متن يادداشت
«بسمله، بدانکه آدمی را قوهئیست دراکه که منتقش گردد در وی صور اشیاء چنان که در آئینه، لیکن در آئینه حاصل نشود مگر صور محسوسات...».
متن يادداشت
«... پس حجر نیست شجر نیست و یا مرکب باشد از منفصله مانعه الخلو یا رفع احد الجزئین و آنرا نتیجه وضع جزء دیگر باشد؛ پس نتیجه او را دو است چنان که گوئي که این جسم یا لاحجر است یا لاحجر است پس لاحجر باشد لیکن لاحجر است پس لاحجر باشد؛ تمت».
یادداشتهای مربوط به نشر، بخش و غیره
متن يادداشت
محل کتابت نامعلوم است؛ رقم کاتب: «تمت ... فی یوم ... صفر المظفر من شهور هذه السنه ۱۱۹۷ق کتبه العبد الاقل الجانی زین العابدین الهزار جریبی ... الحمدلله الذی هدانا سواء الطریق و جعل لنا التوفیق ... و السلام».
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
متن يادداشت
نستعلیق.
متن يادداشت
عنوانها و نشانیها قرمز؛ اندازه متن: ۱۴*۱۰سم.
متن يادداشت
شرقی نخودی.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
2
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است و حاشیهنویسی و تعلیقات نسبتا زیادی با نشانهای «س، ۱۲ و ...» دارد.
متن يادداشت
باید دانست که این رساله، کهنهتر از رسالههای دیگر این مجموعه است و با توجه به نوع کاغذ و قلم و کتابت، بایستی بعدا به این مجموعه الحاق گردیده باشد؛ بر پشت جلد انجام، فوائدی همچون دو بیتی به فارسی در مدح مولی الموحدین امیرالمومنین علیه السلام و نیز یک لیست کوتاه از قرضهایی که شخصی از «مشهدی نصرالله» گرفته است همچون «یک شاهی و نیم، ...».
یادداشت منشاء
تملک و سجع مهر
3
متن يادداشت
در انجام چند مهر بیضی «یا خالق»، «لا اله الا الله الملک الحق المبین ...» و «علی ... رضا ...» و نیز دو مهر مربع «دارد ... بحق ... بها ... زین العابدین ...» دیده میشود.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۱۹۷ - ۱۹۸.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
متن منقح و مشهوری در علم منطق است که در چند فصل نگارش یافته است. مولف در این موضوع رسالهی فارسی دیگری نیز با عنوان صغری دارد که هر دو از سوی فرزند مولف، میر شمسالدین محمد (د. ۸۳۶ق) صغری به نام الغره فی المنطق و کبری نیز به نام الدره فی المنطق به عربی ترجمه شده است. گفتنی است که این اثر به جهت ایجاز و اهمیت آن مورد توجه دانشجویان علوم اسلامی قرار گرفته و سالها به عنوان متن درسی در مدارس سنتی تدریس میشده است و بر آن شروح و تعلیقاتی از سوی دانشمندان عامه و خاصه نوشته شده است که مرحوم آقا بزرگ تهرانی به مواردی از متن کبری، نسخههای متعددی در این کتابخانه موجود است که در بیشترین فهرستهای کتابخانه معرفی شده است و نیز کمتر کتابخانهی دارای نسخ خطی در ایران و سایر کتابخانههای جهان یافت که فاقد نسخهای از کبری در منطق بوده باشد. باید افزود که این اثر دهها بار منفردا همچون چاپ لکهنو در سال ۱۲۶۰ق به صورت سنگی و نیز به اهتمام مدرس چهاردهی در سال ۱۳۴۴ش در تهران (انتشارات طهوری) یا همراه صمدیه (۱۲۶۶ق تهران)، یا با بهجه الطالبین (۱۳۱۷ق تهران) یا همراه جامع المقدمات به صورت سنگی در تهران ۱۲۸۰، ۱۲۸۵، ۱۲۹۴، ۱۲۹۸، ۱۳۰۸، ۱۳۰۹، ۱۳۱۱، ۱۳۱۵، ۱۳۴۳، ۱۳۴۴، ۱۳۶۵ و ۱۳۶۶ق؛ در تبریز ۱۳۰۵ و ۱۳۰۶ق؛ در هند ۱۳۰۵ق، در اصفهان بدون تاریخ منتشر گردیده است و نیز دهها چاپ دیگر که ذکر تفصیلی همهی آنها از حوصلهی این نوشتار خارج است.
صحافی شده با
محل نشر
/ جمالالدین ابومحمد عبدالله بن یوسف بن احمد انصاری مصری نحوی مشهور به «ابن هشام»