این اثر چاپهای متعددی دارد که از آن جملهاند: چاپ بمبئی به سال ۱۳۲۶ق.، تهران به سالهای ۱۲۷۵ و ۱۲۷۸ق، نجف سالهای ۱۳۴۳، ۱۳۴۷، ۱۳۵۳، ۱۳۶۶، ۱۳۶۹، ۱۳۷۳ق. به صورت سنگی و حروفی و سپس در اخیرا کویت به سال ۱۹۸۷م. منتشر شده است.
یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی
آغاز، انجام، انجامه
1
آغاز، انجام، انجامه
2
متن يادداشت
بسمله، رواه یحیی ابن لوط الازدی عن یحیی بن سعد، قال حدثنا ابوالمنذر و قال حدثنا عبدالله ابن محمد الشامی... قال دخلت انا و سلیمان بن صرد الخزاعی علی الامام الحسن ابن علی علیهما السلام...
متن يادداشت
... و اما راس الحسین علیهالسلام فاسترقه خادم من خدام یزید و اعاده الی جثته و دفنه معها فی کربلاء و صلیالله علیه و علی جده و ابیه و امه و اخیه و علی الائمه المعصومین من بینه و لعن الله یزید و اتباعه و اشیاعه و لعنالله من اسرج و الجم تهیا لقتال ابی عبدالله الحسین علیهالسلام و الحمدلله رب العالمین و السلام علی الذین اتبعو الهدی و جعلنا الله فی المصابین علی الحسین علیه السلام و من المرزیین.
یادداشتهای مربوط به نشر، بخش و غیره
متن يادداشت
نام کاتب و محل کتابت نامعلوم است.
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
تزئینات جلد:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
متن يادداشت
نسخ.
متن يادداشت
عناوین و نشانیها مشکی و قرمز؛ اندازه متن: ۱۶*۹ س.م.
متن يادداشت
تیماج یک لایی مشکی فرسوده.
متن يادداشت
فرنگی ضخیم آبی.
یادداشتهای مربوط به نسخه موجود
خصوصیات نسخه موجود
2
خصوصیات نسخه موجود
1
متن يادداشت
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است. حاشیهنویسی اندکی در هامش و میان سطور به عربی، فارسی و ترکی دارد.
متن يادداشت
در برگ (۶۱ الف) یک دو بیتی به ترکی در مصائب کربلای معلی از محمد فضولی بغدادی آمده است: یاشل رمح اوزره قانلو سرلر - سراسر لاله نعمانه بنذر/ سر حضرت رووس غیره نسبت - نجوم ایچره مه تابانه بنذر. اسامی«میرزا حسن، آقا ابراهیم، آقا اسمعیل، آخوند ملا حسن،... ملا فرجالله، ملا علی، ... حاجی ملا علی افضل آقا، اقا ابوالحسن، حاجی ابراهیم خان، سلیمان بیگ، اشرف بیگ» و... که در آغاز نسخه آمده است: «دانسته نشد به چه مناسبتی نوشته است!» بهای نسخه در آغاز ۳۰۰ ریال سی تومان نوشته شده است. در برگ (۴۸ ب) نام مریم سیفالدینی دیده میشود.
یادداشتهای مربوط به کتابنامه ، واژه نامه و نمایه های داخل اثر
متن يادداشت
از مقتل ابو مخنف چند نسخه در برخی مجلدات فهرستهای این کتابخانه عامره گزارش شده است و از جمله میتوان به نسخه جدید آن به شماره ۱۰/ ۹۲۸۹ اشاره نمود. از این اثر در فهرستهای کتابخانههای داخل و خارج از کشور نیز نسخههایی معرفی شدهاست.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۳۲۲-۳۲۳.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
از کهنترین آثار در مصائب حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام و اهل بیت شریفش است. این اثر بر اساس نظر مشهور از ابومحنف دانسته شده است؛ لیکن براساس تتبع برخی پژوهشگران به نظر میرسد این نسبت تا حدودی صحیح نباشد؛ چنان که مرحوم آقا بزرگ تهرانی مینویسد: «و نسبته الیه مشهوره لکن الظاهر ان فیه بعض الموضوعات» و نیز مرحوم مدرس تبریزی به نقل از یکی معاصرین، آورده است: «بعضی از اهل عصر گفته است که افسوس کتاب مقتل الحسین (ع) ابو مخنف بتمادی ایام مفقود و بدست ما نرسیده و اما این مقتلی که در دست میباشد و در آخر عاشر (دهم) بحار [الانوار] چاپ شده و بابو مخنف بیچاره نسبت میدهند از وی نبوده و معلوم نیست که از کیست. ابوجعفر طبری در کتاب تاریخ خود [= تاریخ الرسل و الملوک] بسیاری از مقتل ابومخنف را نقل کرده که بعد از مقایسه با این مقتل معروف منتسب بابو مخنف معلوم میگردد که ابدا ربطی به همدیگر ندارند و در نتیجه گوید پس این مقتل معروف بنام ابی مخنف اعتبار نداشته و به متفردات او اعتمادی نیست؛ انتهی ملخصا» و همو در ادامه افزوده است: «قضاوت در امثال این قضیه در صورتی که ضرورتی دینی ایجاب کند محتاج به تتبع زائد میباشد».