شرح العزی فی التصریف = شرح التصریف = شرح تصریف الزنجانی
نام عام مواد
[ نسخه خطی]
نام نخستين پديدآور
/ از: ابوسعید سعدالدین مسعود بن عمر تفتازانی حنفی مشهور به «ملاسعد تفتازانی»
وضعیت نشر و پخش و غیره
نام ناشر، پخش کننده و غيره
: کاتب: ابراهیم بن احمد
تاریخ نشرو بخش و غیره
، تاریخ کتابت: سدهی ۱۲ق (بخش نونویس: سال ۱۲۶۴ق).
مشخصات ظاهری
نام خاص و کميت اثر
۵۶ (۱ب - ۵۶ب) برگ، ۱۷ سطر (بخش نونویس: ۱۵).
يادداشت کلی
متن يادداشت
این اثر نخستین بار در سال ۱۲۳۵ق در استانبول سپس در همانجا به سال ۱۲۶۳ق و بعد در سال ۱۳۰۷ در قاهره و نیز در همانجا به سالهای ۱۳۴۵ و ۱۳۵۴ق و سرانجام در سال ۱۴۰۴ق با تحقیق عبدالعال سالم مکرم در کویت و بیروت منتشر گردیده است.
یادداشتهای کلی مربوط به اطلاعات توصیفی
آغاز، انجام، انجامه
1
آغاز، انجام، انجامه
2
متن يادداشت
«بسمله، و لما کان من الواجب علی کل طالب الشیء ان یتصور ذلک الشیء اولا لیکون علی بصیره... یتضمن فائدته متعرضا لمعناه...».
متن يادداشت
«کذا دحرجه واحده و دحرجه لطیفه او نحویها للنوع... انطلاقه واحده للمره حسنه او قبیحه او غیرها للنوع و کذلک البواق و الله اعلم بالصواب و الیه المرجع و الماب».
یادداشتهای مربوط به نشر، بخش و غیره
متن يادداشت
محل کتابت نامعلوم است؛ رقم کاتب: «تمت... [علی ید] الحقیر الفقیر المحتاج الی الله الغنی ابراهیم بن احمد غفرالله... [فی] سنه اربع و ستین و ماتین و الف».
یادداشتهای مربوط به مشخصات ظاهری اثر
مشخصات ظاهری
نوع خط:
مشخصات ظاهری
تزئینات متن:
مشخصات ظاهری
نوع کاغذ:
متن يادداشت
نسخ.
متن يادداشت
عنوانها و نشانیها قرمز و مشکی؛ اندازه متن: ۱۳*۵/۶سم.
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده و حاشیه نویسی نسبتا زیادی به عربی و ترکی عثمانی با نشانهای «سعدالله، س، روح الشروح، اختری، ابوالبهاء، برری رحمه الله، مظهر رحمه الله علیه، شرح المعانی، شرح، سید مصطفی مفتی، و...» دارد.
متن يادداشت
یک برگ از آغاز و ۷ برگ از انجام نسخه نونویس میباشد.
یادداشتهای مربوط به نمایه ها، چکیده ها و منابع اثر
يادداشت هاي مربوط به نمايه ها، چکيده ها و منابع
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۸۲ - ۸۴.
یادداشتهای مربوط به خلاصه یا چکیده
متن يادداشت
شرحی مزجی بر متن مختصر العزی فی التصریف تالیف ابوالفضايل عزالدین ابراهیم بن عبدالوهاب خزرجی زنجانی (د. حدود سال ۶۵۵ق) است که تفتازانی، به تعبیر حاجی خلیفه «با افزودن فواید شریفه و زواید لطیفه»، در سن ۱۶ سالگی - گویا نخستین تالیف او - در ماه شعبان سال ۷۳۸ق تالیف نموده است. به جهت ایجاد و اهمیت متن آن، مورد توجه و عنایت دانشمندان علوم ادبی قرار گرفته و بر آن تعلیقات و حواشی متعددی نگاشتهاند که حاجی خلیفه به مواردی از آنها اشاره نموده است. در این کتابخانه، نسخههای متعددی از این شرح وجود دارد که برخی نسخ جدید آن عبارت است از: «۸۵۸ط»، «۱۴۵۷۸»، «۸۶۹۷»، «۱/ ۱۱۳۳۱» و «۱۵۲۱۵». ناگفته نماند که در معجم التاریخ (ج۵، صص ۳۶۶۲ - ۲۶۶۳) گزارشی از نسخههای خطی شرح التصریف تفتازانی در خارج از کشور ارائه شده است. باید افزود که این نسخه فاقد مقدمهی دو برگی شارح با آغاز «ان اروی زهر یخرج...» میباشد، کما اینکه در بسیاری از نسخههای نیز کاتبان آن دیباچه را انداختهاند.
صحافی شده در این جلد
محل نشر
/ ابوسعید سعدالدین مسعود بن عمر تفتازانی حنفی مشهور به «ملاسعد تفتازانی»
پديدآور
المختصر فی شرح التلخیص = مختصر المعانی فی شرح تلخیص المفتاح = شرح تلخیص المفتاح = المختصر للسعد علی التلخیص = تلخیص المعانی