GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
Text of Note
آغاز: يقول مولانا الافضل الاکمل الاورع الاجل العابد المرابط... ابوالقسم علي بن موسي بن جعفر بن محمد بن الطاوس العلوي الفاطمي حرس الله مجده المنيف و اطال عمره الشريف الحمد لله الذي استجارت به الارواح بلسان الحال في اخراجها من العدم ...انجام: قد جعلک کالمحجوب عن علام الغيوب فانت عند استعمال هذا الدواء کنبا واحد يعمر دوراً دور کثيرة تحزب اضعاف ما يعمر من اسباب الشفاء...
NOTES PERTAINING TO EDITION AND BIBLIOGRAPHIC HISTORY
Text of Note
سيد در مقدمه کتاب ميگويد: با توجه به اينکه در سفرها خطرها و مشکلات فراواني براي انسان پيش ميآيد تصميم گرفتم کتابي بنويسم که حافظ انسان در سفرها باشد. در اين کتاب بسياري از اسناد روايات و کتب منبع آنها را ذکر نکردهام چرا که هدف در اين کتاب اختصار است و اين کتاب، کتابي است براي عمل کردن و سلامت ماندن (نه کتابي روايي و به عنوان منبع). ابن طاوس، کتاب الأمان را به ۱۳ باب تقسيم کرده و در هر باب فصول متعددي گنجانده است. در ابتداي کتاب نيز فهرست تفصيلي مطالب کتاب را ذکر کرده تا دسترسي به مطالب آن در کوتاهترين زمان ممکن عملي گردد. از جمله محتويات کتاب الأمان کتاب «برء الساعة محمد بن زکرياي رازي» و کتاب «قسطا بن لوقاي يوناني» است که به طور کامل در دو باب از کتاب ذکر شدهاند. کتاب «برء الساعة» راه علاج فوري بعضي از بيماريها است که مصنف به آنها دست يافته، مانند: زکام، سردرد، چشم درد و ... کتاب «قسطا بن لوقا» هم شامل انواع بيماريهايي است که ممکن است در مسافرت براي انسان پيش بيايد و راه درمان آنها و اوقات مناسب براي خوردن و آشاميدن و استراحت در مسافرتها را ذکر کرده است. ابواب کتاب عبارتند از: 1. چگونگي تصميم¬گيري و نيت براي سفر و آنچه مسافر پيش از خروج از منزل بدان نياز دارد. (شامل ۱۵ فصل).2. در بيان آنچه انسان براي ايمني از حوادث و آشفتگيهاي سفر با خود به هم راه دارد. (شامل ۵ فصل). 3. در بيان هم سفران و زاد و توشهاي که بايد هم راه مسافر باشد. (شامل ۴ فصل). 4. در بيان آداب پوشيدن کفش و نعلين و برگرفتن اسلحه و وسايل ايمني هنگام سفر. (شامل ۳ فصل). 5. تعويذهايي براي اسبسواران و مرکبهايشان تا از خطرات محفوظ بمانند. (شامل ۵ فصل). 6. در بيان کتابهايي که هم راه داشتن آنها مسافر را بر عبادت ياري ميدهد و موجب کاميابي بيشتر ميگردد. (شامل ۱۳ فصل). 7. در بيان آداب و ادعيه بيرون آمدن از منزل به قصد مسافرت و آن چه در درگاه منزل و هنگام سوار شدن بر مرکب انجام ميدهند. (شامل ۵ فصل). 8. دعاهاي هنگام پيمودن راه و آنچه در دستيابي به توفيقات با اهمّيت مؤثّر است و نيز دعاهايي که از حوادث نگرانکننده و از به تأخير افتادن سفر جلوگيري ميکند. (شامل ۳ فصل). 9. طالبي در آداب سفر با کشتي يا گذر مسافر در آن و بيان ملزوماتي که در اين باب بر ما معلوم گشته است. (شامل ۲۵ فصل). 10. دعاهايي که از ائمّه(ع) رسيده است و نيز آنچه ما انشا کرده¬ايم براي هنگام فرود آمدن در منزلها و دعاهايي که به سبب آنها خود را از هراس و نگراني حفظ ميکنيم. (شامل ۱۵ فصل). 11. آنچه ما خود تجربه کردهايم و به صحّت نزديک است. (شامل ۵ فصل). 12. خاتمه. اين کتاب در سال 1370ق. چاپ شده است. (الذريعة 2/343-344؛ ملک 1/48؛ گلپايگاني 1/491)
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
Text of Note
نوع خط: نسخ
Text of Note
جلد: تيماج مشکي، ساده
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
افتادگي از انجام؛ عناوين و نشانيها شنگرف؛ يادداشتي در تکميل نسخه توسط شهابالدين حسيني مرعشي نجفي به تاريخ 16 صفر 1376ق. در انجام نسخه؛ تملک جمال بن محمدحسين خوانساري از اصفهان به تاريخ جمادي الثاني 1120ق.؛ در حاشيه تصحيح شده است؛ حواشي با امضاي "صح".