GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
Text of Note
آغاز: بسمله. الحمد لله الذي اکرمنا بکتابه الکريم و من علينا بالسبع المثاني و القرآن العظيم و ما ضمنه من الايات و الذکر الحکيم و هو النور الساطع برهانه و القرآن ...
Text of Note
انجام: الذين يستحبون و الاستحباب استفعال من المحبة و معناه ...و يبغونها عوجا...
NOTES PERTAINING TO EDITION AND BIBLIOGRAPHIC HISTORY
Text of Note
تفسير "جوامع الجامع" از تفاسير ادبي و لغوي و نحوي قرآن مجيد در قرن 6ق. و يکي از بهترين تفاسير موخر شيعي است. نويسنده آن "شيخ طبرسي" صاحب تفسير بزرگ مجمع البيان است که بعد از مجمع البيان، 2 تفسير ديگر نوشته که يکي از آنها "الکافي الشافي" و تفسير ديگر، همين "جوامع الجامع" است. اين تفسير از نظر بلاغت و اختصار، سرشار از نکات علمي و فوائد بسيار و کشاف مبهمات است. در اين تفسير، مولف به مباحث نحوي، لغوي و بلاغي پرداخته و آراي نحويان بصره و کوفه را بررسي کرده و از امثال آن بهره برده است. مولف بعد از تاليف مجمع البيان، چون بر تفسير کشاف زمخشري (عالم معروف اهل تسنن) اطلاع پيدا کرد، تفسيري ديگر بنام "الکاف الشاف" نوشت و بعد از آن بنا به خواهش و اصرار فرزندش "ابونصر حسن بن فضل" تفسيري مختصر و جامع فوائد تفسير کبيرش و لطائف تفسير کشاف نوشت و نام آن را "جوامع" گذاشت. طول تدوين اين تفسير را، در 12 ماه به عدد ائمه معصومين شيخ طبرسي تصريح کرده يعني از صفر 542ق. تا محرم 543ق. يازده ماه و 6 روز زمان برده است. اين تفسير در سال 1302ق. و بعد در سال 1321ق. در تهران به صورت سنگي چاپ شد و چاپ آخر آن توسط انتشارات دانشگاه با مقدمه و تعليقات آقاي گرجي در سال 1347 شمسي در تهران انجام شده است. نسخه حاضر از سوره حمد تا سوره ابراهيم را شامل ميشود. (الذريعة 5/248)
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
Text of Note
نوع خط: نسخ
Text of Note
جلد: تيماج زيتونی، ضربي، جدولدار، با نقش ترنج و سر ترنج و نقش گل و بوته داخل آنها
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
افتادگي از انجام؛ خطابه اميرالمومنين (ع) در مسجد بصره در آغاز نسخه؛ عناوين سور و نشانيها شنگرف؛ کلمات و عبارات مشکل در حاشيه و ميان سطور شرح و توضيح داده شده است؛ در حاشيه تصحيح شده است؛ برگي در احکام زنا در انتهاي نسخه؛ برخي صفحات وصالي شده است.