GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
افتتح فاقول یا غیاث المستغیثین خلصنا باشراق هیاکل النور عن ظلمات شواکل الغرور...و بعد فیقول احوج الخلایق الی رحمه الله الغنی منصور بن محمد الحسینی...ان اوشح صحائف الاعلاق...مشیرا الی نبذمما فی هیاکل النور من اللطائف...قال الشیخ یا قیوم ای المدبر...ایدنا بالنور ای الحجه... .
Text of Note
...و الاشراق سبیلنا...اقول اعلموا ایها الاخوان اوصلکم الله الی معارج العرفان انه قد وقع التاخیر فی تحریر شرح هیاکل النور و جرح شواکل الغرور فامتد زمان التحریر و التوصیف الی سبعه من ایام الخریف و ذلک لتزاحم موانع شتی...هذا و لنختم الکلام بذکر المفضل المنعام...اللهم یا متمم الانوار...سیما نبینا الذی نجانا بانوار الهدایه عن ظلمات الضلاله و الغوایه و آله الکرام الابرار و صحبه العظام الاخیار ما تعاقب اللیل و النهار و تناثر الاوراق من الاشجار.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
شکسته نستعلیق.
Text of Note
شکری و برخی سفید آهارمهره.
Text of Note
تیماجی قرمز رنگ دارای برگردان.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
1
Text of Note
بر بالای عبارات متن، خط قرمز کشیده شده.
Text of Note
پس از پایان کتاب یک فقره تعلیقه متعلق به این گفته شارح در پایان شرح «فلنختم...» روی ص 214- 216 نوشته شده.
PROVENANCE NOTE
3
1
Text of Note
بر گوشه بالای نخستین صفحه نسخه مهر چهارگوشی است که نقش آن «لا اله الا الله الملک الحق المبین ابوالقاسم بن محمد حسین» نقش شده بر پشت نخستین برگ، مهر بیضی و کوچکی است که نقش آن «البهاء کله لک» و تاریخ آن ۱۰۸۸ق است.
Text of Note
این نسخه در ملک میرزا سید احمد مذهبالدوله از احفاد دشتکی بوده و او این یادداشت را بر آخرین برگ نسخه نوشته: «انتقل الی بعد ما کان لغیری و سینتقل الی غیری و لله ملک السماوات و الارض و هو من مولفات جدی المبرور الامیر غیاثالدین منصور طیب الله رمسه الشریف و انا الاحقر میرزا سید احمد مهذبالدوله ابن المرحوم الحاج میرزا حسن بن المرحوم میرزا حسن بن المرحوم المیرزا محمد مجدالدین ابن المرحوم علی صدرالدین علیخان المدنی صاحب شرح الصحیفه السجادیه ابن المرحوم احمد نظامالدین بن المرحوم محمد معصوم بن المرحوم احمد نظامالدین بن ابراهیم بن سلام الله بن مسعود عمادالدین بن محمد صدرالدین بن منصور غیاثالدین مولف هذا الکتاب الشریف...و کان التحریر فی السادس و العشرین من شهر جمادی الثانیه 1340».
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: مجلد سوم، صفحه ۲۵۸۴- ۲۵۸۵.
Name of source
نک: کشف الظنون، هیاکل النور، ذریعه، 2/ 103- 104 و 14/ 177- 178، آستان قدس، 4، ش 87.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
شرح است بر هیاکل النور سهروردی.
Text of Note
نام این شرح را شارح در دیباچه، اشراق هیاکل النور گذارده و شرح دوانی را شواکل الغرور نام داده.
Text of Note
غیاثالدین منصور این شرح را در 7 روز پائیزی نگاشته و دیباچهای مبسوط بر آن نوشته.در این دیباچه از دوانی با کنایت و تصریح به بدی یاد کرده و در این باب چنان راه افراط سپرده که قابل نقل نیست. اصولا برخی از گفتههای منصور در مولفات خود به خصوص شرح هیاکل و رد رساله زوراء بر پایه تحقیق نیست و بیشتر در نتیجه تعصب مفرط است. از جمله سخنان وی در دیباچه این شرح آن است «بیشتر آرای و مذهبهایی که به فلاسفه یونان منسوب گشته، در حقیقت از فیلسسوفان بزرگ یونان نیست بلکه از آن روستازادگان و یا خطیبزادگانی است که نام فیلسوفان را داشتهاند، زیرا کلمات بزرگ حکمت چنان مرموز است که برای هرکس قابل درک نیست (ص 4 نسخه ش 1890). دشتکی در آغاز شرح، اقول و یا ای (تفسیریه) آورده و (برخلاف نوشته رضوی) مزجی نیست.