کاتب نسخه مردی اهل دانش بوده و چند رساله از رسالههای موجود در دفتر تالیف او است.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
الحمد لواهب العقل و مبدعه ... و بعد ... انی لما رایت اکثر اهل زماننا و تنازعوا فی حدوث العالم ... .
Text of Note
... و عند هذا الکلام نختم القول افلاطون و ارسطاطالیس . و علم عترته الطاهرین تمت سنه ۱۱۳۶.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات جلد:
Text of Note
شکسته نستعلیق زیبا.
Text of Note
چرم قهوهای بدون مقوا.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
1
4
2
Text of Note
کاتب فهرست رسالههای موجود در دفتر را بر پشت نخستین برگ نوشته و در زیر چند رساله که تالیف خود او است نوشته: «لکاتبه خلیل القزوینی » و یکی از دارندگان و مطالعه کنندگان نسخه، این خلیل قزوینی را همان ملا خلیل غازی قزوینی شارح کافی پنداشته و در چند جای صفحه مذکور نوشته که نویسنده و مولف این رساله ملا خلیل غازی شارح کافی است در صورتی که غازی شارح کافی در ۱۰۸۹ ق. در گذشته و این دفتر بین سالهای ۱۱۳۶- ۱۱۴۷ق تحریر شده.اما آنچه مسلم است سه رساله از پنج رساله این دفتر به خط مولف است.
Text of Note
بر پشت نخستین برگ، نوشتهای است از مرحوم تنکابنی و نیز از (خلیل ولد عبدالرزاق) یکی از مالکان نسخه. و این دو بیت نیز دیده میشود: تو بعلم ازل مرا دیدی/ دیدی آنگه بعیب بخریدی/ تو بعلم...../ رد مکن آنچه را پسندیدی.
Text of Note
مزیتی که این نسخه دارد وجود حاشیههای میرداماد است بر کنار آن.
Text of Note
میرداماد رسالهای در حدوث ذاتی عالم نوشته و در آن بر فارابی که خواسته است آراء افلاطون و ارسطو را سازش دهد خرده گرفته و خلیل قزوینی نویسنده این دفتر، گویا چند فقره از آن را بر کنار این نسخه نقل کرده. این حواشی چهار فقره است و همه متعلق به بحث قدم و حدوث عالم است که فارابی میکوشد قول قدم عالم منسوب به ارسطو را تاویل کند و با حدوث علام منقول از افلاطون سازگار سازد. اولین سخن فارابی آنست که نسبت اعتقاد به قدم به ارسطو از این ناشی شده که وی برای قضایایی که بر سلب و ایجاب آنها قیاسی مرکب از مقدمات مشهوره اقامه می شود حدوث و قرم عالم را مثال آورده و گفته است «بر قدم عالم نیز می توان اقامت قیاس کرد» و این تمثیل هیچ دلالت بر اعتقاد نمی کند. میرداماد در حاشیه این سخن فارابی گوید : «شدت تعصب شیخ فارابی نسبت به ارسطو وی را بر این داشته که چنین تاویلی کند و چگونه می توان ادعا کرد که علماء تنها بدلیل ذکر مثال ارسطو را قابل به قدم عالم شناخته اند خاصه اینکه نظیر این سخن را شیخ الرئیس نیز دارد . او نیز در طوبیقا از کتاب شفا تصریح کرده که مسئله حدوث و قدم در طرف نفی و اثبات آن اقامه حجه و قیاس جدلی شده. میرداماد در پایان حاشیهای دیگر گوید: «از مجموع سخنان ارسطو برمیآمد که قائل به حدوث دهری کل عالم به معنی ابداع آن دفعه واحده بدون زمان نبوده بلکه بعضی از عالم را قدیم دهری و بعضی از آن را حادث میداند داماد قبلا در حاشیهای دیگر توضیح داده که ارسطو عالم را به دو قسم میکند مبدعات و مصنوعات و بدعات را قدیم میداند اما افلاطون و پیروان همه عالم را مصنوع و محدث دانند».
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: مجلدسوم، صفحه ۲۵۴۸-۲۵۴۹.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
درباره این رساله در این فهرست سخن گفته شده است (۳/ ۱۷۳۷).