GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
Text of Note
آغاز رباعیات:
Text of Note
المنه لله که بانعام خدا/ از خلق رمیدم و شدم رام خدا
Text of Note
هرکس سخنی از آن و این میگوید/ من میگویم نام خدا نام خدا
NOTES PERTAINING TO TITLE AND STATEMENT OF RESPONSIBILITY
Text of Note
مولف از عرفا و شعرای ق ۱۰ق. بوده و در ۱۰۱۰ق. جهان را بدرود گفته است.
Text of Note
شرح حال و منتخبی از رباعیات سحابی استرآبادی در هفت اقلیم، ص ۹۳۴-۹۳۶- م.س؛ شمع انجمن، ص ۱۹۸-۱۹۹؛ مرآت الخیال، ص ۸۳-۸۵ و مجمع الفصحا، ۲/ ۲۱ و مجله ارمغان سال ۱۴، ص ۵۱۵-۵۱۸ نگارش یافته و مراجعه شده.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
نستعلیق.
Text of Note
دولتآبادی.
Text of Note
تیماجی ضربی.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
Text of Note
پیش از شروع به رباعیات رسالهای به نام عروه الوثقی که برگهایی از آغاز آن افتاده نگاشته شده، پس از اتمام رباعیات ابیاتی به وزن مثنوی نیز از سحابی نوشته شده، و مندرجات این نسخه ۶۲۵۰ رباعی میباشد و ظاهرا از خطوط ق ۱۱ق. و همه از سحابی است.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: مجلد دوم، صفحه ۱۵۸۴-۱۵۸۵.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
عروه الوثقی مرکب از نظم و نثر است و با مقایسه رباعیات مندرجه در این رساله با رباعیات سحابی یکی بودن گوینده آنها آشکار میشود. این نامه در چهار فصل بدین تفصیل میباشد: ۱. در بیبصری است، ۲. در الهام است و آن هم در بصارت تمام است، ۳. شراب و کیفیت ظهور او است و ۴. در رجعت به الله تبارک و تعالی. این نامه عرفانی موشح به آیات کریمه قرآنی میباشد و تخمینا بیشتر از ششصد (۶۰۰) بیت است و منشی آن در مقدمه بدینگونه به معرفی آن پرداخته: القصه کمند از منظر اعلای لقا انداختیم و طالبان صادق را مستمسک ساختیم تا دست وثاق در آن زده بزایند یعنی از کفر مجازی بایمان حقیقی گرایند، چون از صفات ذات واثق نشست بر صفحه تسمیه عروه الوثقی نقش بست. رباعیه:
Text of Note
این نامه که ربط فرع و اصلش کردیم/ هرچند که فصل بود وصلش کردیم
Text of Note
چون سیر سپهر معنوی بود برو/ همچون گیتی چهار فصلش کردیم
Text of Note
و پس از اتمام رباعیات ردیف ی یک مثنوی بدین مطلع:
Text of Note
در جهانند مشت خام طمع/ کید خود را نهاده نام ورع
Text of Note
موجود است و آقای غلامحسین محتشم دولتشاهی در ص ۵۱۵-۵۱۸، سال ۱۴ مجله ارمغان زیر عنوان کلیات سحابی از روی نسخهای که به سال هزار و دو (۱۰۰۲) به نام کلیات سحابی نوشته شده و متعلق به آقای پارسای تویسرکانی بوده و شامل نامه «عروه الوثقی» و رباعیات و این مثنوی میباشد، نوشتهاند که این مثنوی سیصد و چهل و سه بیت میباشد و بخشی از آن را هم در آنجا نقل کردهاند.
Text of Note
چیزی که در اینجا تذکر آن بایسته است آنکه در عروه الوثقی و رباعیات و این مثنوی تخلص سحابی دیده نمیشود ولی وجود نسخهای که در زمان حیات شاعر با انتساب به وی، نوشته شده و در برداشتن این نسخه رباعیاتی را که معاصرین شاعر و دیگران بدو نسبت دادهاند بهترین دلیل بر صحت انتساب آن به این شاعر میباشد و نگارنده تصور میکند که سحابی شوشتری نام برده شده در فهرست آصفیه نیز همین شاعر میباشد، سحابی نجفی نیز همین عارف است.
Text of Note
در ص ۲۹۸ فهرست کتابخانه آصفیه دکن نسخهای از رباعیات سحابی شوشتری ( -۱۰۱۰ق.) نشان داده شده و چنانکه گفتیم بایستی همین رباعیات و از این سحابی استرابادی نجفی باشد.