تاریخ تالیف:۱۱۶۳ق است.در کتابخانه مجلس نسخهای دیگر از این رساله در ضمن مجموعه ش 627 موجود است که این جدولها را یک جدول نشان دهنده سمت قبله.) بقیه جداول را کاتب در پایان مجموعه به طور جداگانه آورده است این رساله در برخی مدارک به نام اثناعشریه نیز معرفی شده ولی نام صحیح آن همین قبله اثنی عشریه است که در دیباچه بدان تصریح شده است.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
بسمله، الحمد لله الذی، جعل الکعبه البیت الحرام قیاما للناس فیه آیات بینات مقام ابراهیم و الصلوه و سلام علی نبیه...اما بعد.چون در این اوان محنت نشان از صرصر حوادث ایام دروس معالم علماء اعلام قواعد ملت را متزلزل و رخنها در ارکان دین انداخته مبتدیان طلبه را متصدی امر خطیر توی که اکابر فضلاء خود را در خور آن نیافته ساخته بمجرد ملاحظه کتب بعضی از متاخرین...تا انکه شخصی از مدعیان...
Text of Note
...و بر چهره شاهدان خال انتخاب نهاده تشریف تحسین پوشد و فی بعض اللیالی من اول الربیعین فی الاول من الثالث من الثالثیه من السابع من الثانیه من الالف الثانی اتفق فراغ مولفه محمد بن محمد زمان الاصفهانی.تغمد هما الله تعالی بالاوایل من الثوانی و من علیهما من رضوانه بالغوالی حامدا مصیلا مسلم مستغفرا.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
نسخ زیبا.
Text of Note
سمرقندی شکری رنگ.
Text of Note
تیماجی ضربی قرمز سیر که یک ترنج در میان گوشه روی آن کوبیدهاند.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
2
Text of Note
نسخه در زمان زندگی مولف مرآه الازمان نوشته شده و همه از مولفات او است و حاشیههایی از مولف با نشان «منه دام ظله» و یا «منه زید عزه» دارد.در پایان آن نشان «م ت ق ره» دیده میشود.
Text of Note
در حواشی نسخه حاشیههایی است تز مولف و فقراتی منقول از رساله قبله غیاثالدین منصور، نهایه الادراک شیرازی، روض الجنان، شیخ جعفر، شیخ علی بیرجندی، شرح شهید ثانی بر الفیه شهید اول رساله قبله شیخ حسن ، قبله الآفاق، رساله قبله شیخ حسین، قبله الآفاق، رساله قبله شیخ حسین بن عبدالصمد، شرح الفیه از شیخ حسین، رساله قبله خراسان از شیخ حسین، ازاحه العله، تفهیم ابوریحان، قانون ابوریحان، تحفه شیرازی، تذکره خفری، رساله منصوریه در قبله (همان رساله قبله غیاثالدین منصور) زیج اشرفی، سیفالدین یزدی.
INTERNAL BIBLIOGRAPHIES/INDEXES NOTE
Text of Note
این رساله دارای ۱۲ باب است و فهرست ابواب را مولف در آغاز بدینگونه آورده.
Text of Note
باب 1. در تحدید قبله و وجوب استقبال آن.
Text of Note
باب ۲. و صوب تعلم علامات بر اهل ایمان.
Text of Note
باب ۳. مسئله انحراف از قبله مسلمانان.
Text of Note
باب ۴. اتحاد علامت کوفه و بصره الی عبادان.
Text of Note
باب ۵. عبارات مبهمه [فقها در امر قبله] و رفع ابهم آن.
Text of Note
باب ۶. قبله عراق عجم و فارس خوزستان تا طبرستان و خراسان.
Text of Note
باب ۷. در احوال جدی و قطب از ستارگان.
Text of Note
باب ۸. سایر علامات اهل عراق و مشارکین ایشان.
Text of Note
باب ۹. بیان تیاسر عراقین و غیر ایشان.
Text of Note
باب ۱۰. در جواز رجوع به علم هیئت و اخذ علامات از آن.
Text of Note
باب ۱۱. دائره هندیه و انحراف بلدان.
Text of Note
باب ۱۲. در طرق دیگر استعلام سمت آن.در پایان باب ۱۲ مولف این جداول ترتیب آمده:
Text of Note
الف: نخست جدول سمت قبله منقول از زیج اشرفی تالیف سیفالدین یزدی.
Text of Note
ب. جداول طول و عرض و درجات و اختلافات و انحرافات است که بالای آن نوشته «عمل مولانا محمدباقر یزدی در رساله مطلع الانوار».در این نسخه مقدمه جدول پس از جداول اسامی بلاد قرار گرفته است.
Text of Note
ج. پس از فاصله دو صفحه، باقی جدول اسامی بلاد است با دو خانه برای نشان دادن انحرافات و درجات بلاد.این جداول ۱۳ صفحه است و پس از آن ۲۲ برگ است که جدول کشی شده اما چیزی روی آنها نوشته نشده و پس از آن بقیه جدول سمت قبله منقول از محمد باقر یزدی.در آخر باب یازدهم نیز جدولی است بسیار روشن و سودمند از خود مولف در ۴ صفحه که نشان دهنده اقالیم، بلاد بفرسخ.در پایان باب ۱۲ (پس از تمام شده همه جداول) مولف از دیگر طرق استعلام نقطه سمت قبله سخن گفته است.