/ از: محمدجعفر بن محمدعلی حقایق نگار خورموجی (۱۲۲۵-۱۳۰۱ق)
.PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC
Name of Publisher, Distributor, etc.
سید شکرالله بن محمدباقر طباطبایی بیدگلی کاشانی
Date of Publication, Distribution, etc.
سهشنبه ۱۶ جمادی الثانی ۱۲۹۴ق.
PHYSICAL DESCRIPTION
Dimensions
دو، ۱۳۵، ده برگ، ۱۳/۹*۲۱، ۱۵ سطر، ۸*۱۵.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
3
Text of Note
الحمدلله الذی خلق اللوح و القلم و علم الانسان ما لم یعلم و الصلوه والسلام علی نوره الاتم و صراطه الاقوم... فذلک چون تخت و تاج سلطنت عظمی و خلافت کبری.
Text of Note
و سایه اقبال این خسرو بیهمال ستوده افعالش را که واسطه امن و امان مسلمانان است تا دیر سال پاینده و مخلد داراد بمحمد و آله الاشراف الامجاد سلام الله علیهم اجمعین.
Text of Note
تمت الکتاب بعون الملک الوهاب بید اقل السادات شکرالله خلفمر حمت و غفران پناه رضوانجایگاه علیین آرامگاه المرحوم المبرور الساکن فی دارالسرور المرحوم المغفور آقا میرزا محمدباقر الطباطبایی البیدکلی الکاشانی نورالله مرقده در یوم سهشنبه شانزدهم شهر جمادی الاخر هذه السنه ۱۲۹۴ سمت تحریر پذیرفت. از خوانندگان التماس دارم که بفاتحه یادم بفرمایند و چشم از عیوبات این کتاب بپوشانند و بدگوئی در حق راقم نفرمایند.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات متن:
تزئینات نسخه:
رکابه نویسی:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
نستعلیق.
Text of Note
عناوین در متن شنگرف، نشانیها مشکی.
Text of Note
بر فراز اسامی خاص خط مشکی.
Text of Note
موضوع مورد بحث هر صفحه در بالای آن صفحه به شنگرف نوشته شده است.
Text of Note
ابتدای نسخه در ۵ برگ فهرست مطالب کتاب درون جداول شنگرف و مشکی ساده به خط کاتب نسخه نوشته شده در روز سهشنبه ۱۶ جمادی الثانیه ۱۲۹۴ق (غ ر ص د).
Text of Note
دارد.
Text of Note
فرنگی شکری و نخودی آهار مهره. کاغذهای شکری با دو نوع تهنقش. یکی با سراسب و نقوش تزئینی دیگر که در وسط آن کلمه LESCHAL نوشته شده و دیگری با عبارت UNIVERSALFOOLSCAP در پایین و تاریخ1873 در بالا. کاغذهای نخودی رنگ هم دو گونه نشان تجاری PODGORA و ETTORE DE RITTER دارند.
Text of Note
گالینگور قهوهای. قطر: ۲/۲.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
1
Text of Note
نسخه کامل است.
Text of Note
۱۰ برگ پس از کتاب سفید مانده است.
Text of Note
رکابهها چند کلمهای است و در وسط پایین صفحات نوشته شده.
Text of Note
جزوها ۸ برگی.
PROVENANCE NOTE
1
Text of Note
خریداری شده از هدایت ارشادی در تیر ۱۳۵۷ش.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
نک: ذریعه، ۱/ ۷؛ فهرستواره، ۱/ ۱۶۲؛ مشار، ۱/ ۳۵؛ سنا، ۲/ ۵۲؛ نشریه نسخههای خطی، ۷/ ۹۶ - ۹۷ و ۵/ ۲۷۱؛ آستان قدس، ۳/ ۳۶۳ (در آن جا به اشتباه کتاب به میرزا جعفرخان مشیرالدوله منتسب شده است)؛ میکروفیلمهای دانشگاه تهران، ۱/ ۱.
Name of source
ماخذ فهرست: جلد ۱/۲۹، صفحه ۳۰۲-۳۰۳.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
تاریخ و جغرافی ایالت فارس و مختصری از دیگر مناطق جهان است: «به خاطر فاتر خطور نمود که سطری چند به عبارتی وجیز و ترتیبی لایق که محتوی بر زبده کیفیت مملکت فارس از دارالملک و بلوکات و قری و جزایر و مشاهیر بقاع و مساجد و مدارس دایر و سلاطین و حکام عظام و علماء و مشایخ و شعراء عالی مقام از بدو ظهور اسلام الی هذه الایام از این دیار بر سبیل اختصار و منطوی بر نخبه چگونگی ممالک ربع مسکون از قرار تحقیق تشخیص حکما و مهندسین فرنگستان... به رشته تحریر کشیده باشد.
Text of Note
مطالب کتاب از ابتدا تا برگ ۷۱پ درباره ایالت فارس است و پس از آن «ذکر ممالک ربع مسکون از قرار تحقیق و تشخیص حکماء و مهندسین ممالک فرنگستان». در خاتمه هم ذیل عنوان «ذکر شمهای از محاسن اوصاف و محامد قواعد سلطانی و بیان مجملی از مکارم اخلاق و قوانین معدلت آیین خاقانی» از ناصرالدین شاه (۱۲۶۴-۱۳۱۳ق) یاد و کتاب را بدو تقدیم میکند (۱۳۱پ - ۱۳۵ر).
Text of Note
بخش فارس کتاب این عناوین را دارد:
Text of Note
- ذکر مزیت این کشور و احادیث ماثوره از حضرت خیر البشر.
Text of Note
- ذکر حالات و کیفیات فارس.
Text of Note
- مشاهیر بقاع و مزارات.
Text of Note
- مدارس معروفه شیراز.
Text of Note
- ذکر سلاطین و حکام این مملکت.
Text of Note
- ذکر بعضی از وزراء عظام و علماء اعلام و مشایخ کرام و شعراء عالی مقام این دیار علی سبیل الاجمال و الاختصار.
Text of Note
- ذکر بلوکات و قراء مملکت فارس.
Text of Note
مولف در برگ ۵۳ر از اجدادش یاد کرده و نام برخی از آنها را بر شمرده است. به همین مناسبت چند سطری هم شرح احوال خود را میآورد که «از عنفوان شباب نوایر اشتغال را بر متابعت آباء و اجداد یعنی شیوه عاملی و مباشری اشتغال داشت و گاهی به معاشرت و مصاحبت اعیان و اخیار روزگار همت میگماشت؛ بلی اکثر اوقات به مطالعه کتب فارسی از تواریخ و سیر مواظبت مینمود». پس از آن از مشاغلش در شیراز (امارت دیوانخانه و تحصیلداری کل مالیات) یاد میکند.
Text of Note
کتاب ظاهرا در سال ۱۲۷۶ق نوشته شده است چه خورموجی در پایان بخش «ذکر سلاطین و حکام شیراز» نوشته: «در این سال که سنه هزار و دویست و هفتاد و شش هجری است به شوکت و اجلال در نهایت استقلال میگذرانند». در برگ ۹ر هم این تاریخ تکرار شده است.