GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
Text of Note
بسمله سپاس و ثنا و حمد بی منتها مر خدائی را که این هفت گنبد ایوان معلق...
NOTES PERTAINING TO TITLE AND STATEMENT OF RESPONSIBILITY
Text of Note
چنانکه در مقدمه تصریح گردیده است مولف از علمای امامیه و به احتمال قوی در ق ۱۰ق. بوده.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
کاهی.
Text of Note
تیماجی.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
Text of Note
جلد اول این تفسیر از ابتدای آن افتاده، نخستین آن که در تفسیر سطر آیه پیش از این آیه: «یا ایها الذین آمنوا استعینوا بالصبر» میباشد این است: «گوی ذکر بسیار تو در جنب ذکر ذاکران اندک بود»
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: مجلد دوم، صفحه ۱۳۴۸-۱۳۴۹.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
مولف بنا داشته که قران کریم را موافق اخبار امامیه تفسیر نماید و نصف قرآن را (تا آخر سوره کهف) به تفصیل شرح نموده و به اشعار عربی و فارسی گاهی تمثل جسته ولی نصف دوم را مانند نصف نخستین تفسیر نکرده و پس از نقل قسمتی از آیات، نخست به ترجمه فارسی آنها مبادرت نموده و از آن پس به تفسیر آنها پرداخته و این رویه را در نصف پیشین نداشته؛ بدین جهت و جهات دیگر که در ص ۱۰۱-۱۰۵ جلد ۱ فهرست کتابخانه مدرسه عالی سپهسالار نوشتهام بایستی این تفسیر تالیف دو نفر (ابوالمحاسن و سید گازر) باشد و نامی از ابوالمحاسن مذکور در کتابی نیافتم و سید گازر را صاحب روضات در ۳/۴۰۷ نامی برده ولی از آن هم درست چیزی به دست نیامد. از نسخه موجوده این تفسیر تقسیمات زیرین به دست میآید: جلد اول از ابتدای قرآن تا آخر سوره انعام، جلد دوم از سوره اعراف تا آخر سوره بنی اسرائیل، جلد سوم از سوره کهف تا آخر سوره فاطر، جلد چهارم از سوره یس تا آخر قرآن. مولف پیش از شروع به تفسیر هفت فصل در مطالب راجعه به قرآن نوشته و پس از آن به تفسیر سوره حمد پرداخته است.
Text of Note
کهنهترین نسخه از این تفسیر را (جلد چهارم از سوره یس تا آخر قرآن) که نگارنده دیده در ۹۸۴ق. نگارش یافته و متعلق به آقای ملک الشعراء بهار بود و اینک در کتابخانه شخصی آقای تقوی رئیس دیوان عالی تمیز (دیوان کشور) و رئیس دانشکده معقول و منقول موجود و دوره کامل آن در کتابخانه مدرسه عالی سپهسالار و کتابخانه حضرت رضا (ع) میباشد.