GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
(پس از عنوان): (بسمله) الحکماء اعطونا ان الوجود خیریه و کمال الوجود خیریه الوجود و ان الشر لاذات له بل هو عدم جوهر او عدم صلاح... ثم ربما یقول الانسان لیتنی لم اوجد حتی ان افضل الانبیاء علیه السلام یوثر عنه انه قال لیت رب محمد لم یخلق محمدا و ایه قوه للانسان یحمل علی هذا التمنی اما العقل فقد فهل انه لایبعث علی ما یعنی... الجواب عنه اقول ان ما نقله عن الحکماء فهو کما قاله و ینبغی ان یفهم منه ان الخیر کان منقسما کالوجود الی ما هو خیر لذاته... .
Text of Note
... اذ لولا ذلک لما اقتضت الحکمه الالهیه وجوده کذالک فهذا ما حضرنی فی هذه المسئله و الله تعالی ولی التوفیق.
NOTES PERTAINING TO PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Text of Note
رسالههای موجود در دفتر که با قلم نستعلیق است (جز عبارات تازی) نیز از همین ق ۱۱ق. است اما در ذیل هیچیک از آنها رقم کاتب دیده نمیشود و رساله اخیر دفتر نیز ناقص است.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
شکسته نستعلیق.
Text of Note
عناوین و عبارات- یا اشعار تازی در سراسر دفتر شنگرف است و به نظر میرسد از یک نویسنده است اما با دو قلم تمام صفحات دارای جداول سه خطی با قلم مشکی و قرمز و منطقه به قلم قرمز است.
Text of Note
اصفهانی.
Text of Note
تیماجی مهر قرمز رنگ.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
Text of Note
این دفتر در دست شاهزاده فاضل قاجار عبدالعلی میرزا پسر حاج فرهاد میرزا که عبدی تخلص داشته، بوده و یادداشتهای متعددی از او بر برگهای اضافی موجود در اول دفتر و بر پشت آخرین برگ دیده میشود و او خود فهرست رسالههای موجود در آن را به طور دقیق با ذکر شماره صفحه نوشته و تنها شماره اخیر را که ناقص بوده در فهرست یاد نکرده. وی در کنار برخی از رسالهها نظراتی نیز ابراز داشته و از آن جمله در کنار رساله اشتراک وجود (در فهرست: رساله در تحقیق معنی وجود) از مولی رجبعلی تبریزی، عبدالعلی میرزا مولف را «متکلم هیج ندان» و رساله اشتراک او را «غالبا نامربوط» خوانده است.
PROVENANCE NOTE
1
3
Text of Note
در نخستین برگ دفتر تملک میرزا محمدابراهیم مورخ ۱۱۹۷ق. دیده میشود.
Text of Note
مهر بیضی «عبده سید رضی موسوی» مورخ ۱۱۹۰ق. دیده میشود.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: مجلد پنجم، صفحه ۳۹۶۷-۳۹۷۲.
Name of source
نک: دانشگاه، ۳/ ۱۸۵-۱۸۶؛ آثار و احوال خواجه، ۲۸۸.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
این رساله در پاسخ سوالی که از مولف درباره این قاعده مسلم فلسفی که «وجود خیر محض است و شرور اعداماند» و اینکه با ثبوت این قاعده چگونه و تحت تاثیر کدام عامل، انسانها گاه آروزی مرگ و نبودن میکند. متن سوال در آغاز رساله نقل شده و خواجه در پاسخ، از وجود- و کمال و نقصان در خیر (خیر اضافی نه خیر حقیقی که در وجود واجب منحصر است) و نیز از مراتب شر سخن گفته و در پایان جواب، شکایات معموله در زبان عوام الناس را نیز توجیه کرده است. از این رساله نسخهای در دانشگاه موجود است.