/ از: خواجه جمالالدین محمدبن منصور المتحمد (یا المنجد؟) مروزی
.PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC
Date of Publication, Distribution, etc.
تاریخ کتابت: آدینه ۲۱ رمضان ۹۷۸ق.
PHYSICAL DESCRIPTION
Specific Material Designation and Extent of Item
ص ۲۴۲-۳۲۱
Dimensions
؛ قطع: ۸*۱۳سم. ۱۶۲گ. ۲۵-۲۱س. اندازه جلد: ۱۵*۲۳سم.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
بسمله و به نستعین و الحمدلله رب العالمین و العاقبه للمتقین و الصلاه علی رسوله محمد و آله و علی من تمسک بالسنه و الدین بدانکه علم قرآن بحریست که هیچ غواصی به قعر آن نرسید و طریقی است که هیچ رونده به تمامی مسلک آن نتواند سپرد، و در قرآن کریم بیان کرد و ما اوتیتم من العلم الا قلیلا، خواجه امام جمالالدین شیخالاسلام شمس العارفین محمدبن منصور المتحمد (یا المنجد؟) المروزی انا الله برهانه گفت بسیار تفکر و تامل کردم اندر کتابی که مشایخ رحمهم الله اندر معانی قرآن جمع کرده بودند تا پس نیز از بهر فرزند عزیز خود خواجه امام منصور این کتاب جمع کردم و چون نجابت وی در شش سالگی ظاهر شد و نیز شرف نظر و اجازت استادان وی که بودند بیافت خواجه امام شیخ الاسلام محمود صوصی و شمس القضاه عبدالرشید محمود و امام الدین ابوبکر جوهری و جز ایشان چند کس این معانی قرآن جمع کردم به پارسی از برای فرزند و امثال او بر وجه اختصار زیرا که کسی که اندر حال صغر صغار کتب را نداند در حال کبر کبار کتب را هم نداند، این کتاب را الدرر فی الترجمان نام کردم و علی الله اتمام. فاتحه بعضی گفتهاند یکیست و بعضی گفتهاند دوبار فرود آمده است یکبار به مکه و یک بار به مدینه، هفت آیت است و بیست کلمه است، صد و چهل و نه حرف است، محکم است: بسمالله به نام خدای عز و وجل، الرحمان: بسیار بخشایش الرحیم: بسیار بخشنده، الحمد: سپاس و ستایش و ستودن. لله مر خدای را، رب العالمین: پروردگار جهان و جهانیان است، العالم یکی است، الملک و المالک و الملیک: پادشاه، الیوم: روز، الایام جماعه، الدین: پاداش و شمار و کیش...
Text of Note
... الحرام: ناشایست، الایلاء: سوگند خوردن.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات متن:
ویژگی های جلد:
نوع کاغذ:
Text of Note
نسخ.
Text of Note
عنوان و نشان شنگرف.
Text of Note
تیماج آلبالویی ضربی مقوایی با ترنج.
Text of Note
سفید.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
1
2
Text of Note
در ص ۱ شعرهای عرفانی است به فارسی، با یادداشت ۲۸ رجب ۹۸۴ق. در زمان ابراهیم قطب شاه.
Text of Note
در ۷۹ص و ۶ جزو هشت برگی با جزو شمار و با یک یادداشت مورخ ۲۸ رجب ۹۸۴ق. که به حاجب اکبر آمد، در زمان ابراهیم قطب شاه، در آخر.
Text of Note
محشی.
PROVENANCE NOTE
3
Text of Note
با مهر «محمدعلی بن جواد حسنی حسینی طباطبایی».
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: شماره ۲/ ج ۱، صفحه ۲۷۴-۲۷۵.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
مانند ترجمانهای دیگر است مگر این که به ترتیب سورهها است نخست فاتحه سپس ناس تا میرسد به بقره و لغتها به ترتیب ورود در سورهها با بیان محل نزول سورهها تا سوره حج و این که در آن ناسخ و منسوخ هست یا نه.