/ از: شیخ الاسلام علاءالدین علی بن احمد بن محمد جمالی رومی مشهور به «زنبیلی»
.PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC
Date of Publication, Distribution, etc.
، تاریخ کتابت: اوایل سدهی ۱۳ق.
PHYSICAL DESCRIPTION
Specific Material Designation and Extent of Item
۳۰۸ برگ، ۲۱ «میانگین» سطر
Dimensions
؛خشتی.
GENERAL NOTES
Text of Note
بنا به نوشتهی علیرضا قرهبلوط در سالهای ۱۲۴۵، ۱۲۵۸، ۱۲۶۶، ۱۲۷۲، ۱۲۷۸، ۱۲۸۳، ۱۲۸۹، ۱۳۰۵، ۱۳۱۲، ۱۳۲۲ و ۱۳۲۴ق در دو جلد و یک بار نیز بدون تاریخ در استانبول به چاپ رسیده است.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
«بسمله، الحمدلله رب العالمین ... کتاب الطهاره و یجوز له الذکر و التسبیح و الدعاء و الحائض و النفساء و کالجنب؛ من ملتقی الابحر؛ مسئله و ینقضه وضوء المعذور خروج الوقت لا دخوله؛ من درر غرر؛ مسئله و یصلی ... (۱۱ب) مسئله: زید سپاهی تیماری داخلنه جاری اولان نهردن صید اولنان بالقدن عشر اولمغه قادر اولورمی؟ الجواب: اولماز ...».
Text of Note
«مسئله المغصوب لو قائما یاخذه مثلیا دو لا جامع الفصلولین فی الثالث و الثلاثین؛ مسئله یفهم جوابه ما ... ذکوت القنیه فی نوع آخر فی باب العشر و الحراج؛ الحمد...» افتاده.
NOTES PERTAINING TO PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Text of Note
کاتب و محل کتابت (احتمالا عثمانی = ترکیه) نامعلوم است.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
تزئینات نسخه:
Text of Note
نستعلیق تحریری.
Text of Note
عنوانها و نشانیها قرمز و مشکی؛ اندازه متن: ۷*۱۶سم.
Text of Note
فرنگی سفید نازک آهار مهره شده.
Text of Note
برون: تیماج قهوهای، مجدول با ترنج شربی زمینه گل و بوته؛ درون: پارچه سبز.
Text of Note
برگها مجدول به قرمز است.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
2
1
Text of Note
نسخه در حاشیه تصحیح گردیده و دارای حاشیهنویسی و تعلیقات نسبتا فراوان با نشانهای «فتاوی خیریه، من الدرر، القاضیخان، اشباه، بزازیه، تنویر الابصار، جامع الجوامع، عطاءالله افندی، فتاوی الانقروی، الفضولین و ...» دارد.
Text of Note
دو برگ آغاز برخی محاسبات دفتری شخصی با اسامی چندی دیده میشود که از نظر اوزان و واحدهای مالی وقت عثمانی، قابل بررسی است. در ضمن یادداشت مزبور، صورت یک سوال از دیوان همایونی (باب عالی) با تاریخ ۱۲۳۰ق آمده است که در ذیل آن اسامی برخی کتب (مصادر فقهی) نیز ثبت شده است. بین برگهای «۳ب - ۶الف» فهرستی از سرفصلها و مسئلههای فقهی مندرج در این اثر، نوشته شده است. پشت برگ آغاز، ابیاتی به عربی نوشته شده است.
PROVENANCE NOTE
3
Text of Note
در برگ انجام مهر گرد «... حوضه ... اوغللرندر مصطفی ناظم کتبخانهسی ... ۱۲۳۹ق» آمده است که نشان از این دارد که نسخه بایستی مدتی در این کتابخانه شخصی بوده است.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۷۶ - ۲۷۸.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
مجموعهای از فتاوای فقهی فقیهان اهل سنت بر مبنای حنفیان با عناوین «مسئله - الجواب» به عربی و ترکی با لهجهی عثمانی است که از سرچشمههای مختلف همچون المحیط سرخسی، ملتقی، الابحر، البحر الرائق، خزانه الروایات، خلاصه، وقایه، قهستان، تاتار خانیه، شرح مختصر الطحاوی، شرح المصلی، الغرر، مجمع الفتاوی، شرح مجمع البحرین، الطحاوی فی العمده، اشباه، ولاء الدرر، الهدایه، البزازیه، العمادیه، جامع الرموز و ... گردآوری شده است. در آغاز نسخه از دو نام علی افندی فتاواسی و نقولات علی افندی نام برده شده است؛ به احتمال زیاد مراد شیخ الاسلام علاءالدین علی افندی مذکور بوده باشد؛ به هر تقدیر انتساب آن به علی افندی محل تامل است و در صورت دسترسی به متن نسخ دیگر باید تحقیق بیشتری روی این فتاوی و نسبت آن صورت گیرد. باید افزود که اگر این نسبت صحیح بوده باشد، نسخههایی از فتاوی علی افندی (به عربی و ترکی) در کتابخانهی قیون اوغلی (ضمن موزهی عزت قیون اوغلی) در قونیه - ترکیه، کتابخانهی اوقاف موصل و دارالکتب قطر موجود است و بنا به نوشتهی علیرضا قرهبلوط در سالهای ۱۲۴۵، ۱۲۵۸، ۱۲۶۶، ۱۲۷۲، ۱۲۷۸، ۱۲۸۳، ۱۲۸۹، ۱۳۰۵، ۱۳۱۲، ۱۳۲۲ و ۱۳۲۴ق در دو جلد و یک بار نیز بدون تاریخ در استانبول به چاپ رسیده است. ناگفته نماند که ضمن تالیفات وی از کتابی با عنوان المختارات للفتوی دیده میشود که با توجه محتوی و موضوع اثر مورد بحث، ممکن است که با آن متحد بوده باشد، از مختارات الفتاوی نسخهای در کتابخانه اسلامی در یافا - فلسطین اشغالی به شمارهی «۶۲» نگهداری میگردد.