/ از: علامه مولی محمدباقر بن محمدتقی مجلسی اصفهانی
.PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC
Date of Publication, Distribution, etc.
، تاریخ کتابت: سدهی ۱۲ق.
PHYSICAL DESCRIPTION
Specific Material Designation and Extent of Item
۲۶۳ برگ، ۱۴ سطر
Dimensions
؛خشتی کوچک.
GENERAL NOTES
Text of Note
باید افزود که عین الحیاه نخستین بار در سال ۱۲۴۰ و ۱۲۵۴ق در تهران به صورت چوبی، سپس به ترتیب در سالهای ۱۲۷۸، ۱۲۸۰، ۱۲۸۶، ۱۲۸۸، ۱۲۹۷، ۱۳۰۴، ۱۳۱۰، ۱۳۲۲، ۱۳۳۴ و ۱۳۷۶ق به صورت سنگی در تهران و نیز در سالهای ۱۲۶۸ و ۱۳۰۴ق در لکهنو و سرانجام در سالهای ۱۳۳۱ش، ۱۳۷۳ق و ۱۳۴۸ش به صورت حروفی (سربی) در تهران به چاپ رسیده است.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
آغاز افتاده: «... پیوسته در فراخی عیش ... از حضرت امیرالمومنین صلوات الله علیه منقولست که چون حق تعالی ... (۴ب) ینبوع سیم در بیان مجملی از احوال سلاطین و امرا و معاشرت نمودن با ایشان و عدل و جور ایشانست ...».
Text of Note
«... (۱۹۰ب) مقصد سیم در بیان مجملی از معاد و ذکر بعضی از احوال آن که این حدیث اشاره بدان دارد ... (۲۵۵الف) لمعه پنجم در بیان طلب مال از حلال نمودن و قدر انفاق کردن است ... (۲۶۳ب) اگر درین زمان میپوشند بان جامه مشهور میشدند؛ پس بهترین لباس هر زمانی لباس اهل آن زمانست؛ اما چون صاحب الامر صلوات الله علیه ظهور خواهد کرد جامه را بروش حضرت امیرالمومنین ...» افتاده.
NOTES PERTAINING TO PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Text of Note
کاتب و محل کتابت نامعلوم است.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
نستعلیق تحریری.
Text of Note
عنوانها و نشانیها مشکی؛ اندازه متن: ۵/۱۴*۹سم.
Text of Note
شرقی.
Text of Note
میشن فرسوده.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
1
Text of Note
نسخه فاقد هر نوع تصحیح و حاشیه نویسی است؛ روی برگ (۲الف) بهای نسخه «هشتصد دینار» قید شده است.
PROVENANCE NOTE
3
Text of Note
روی برگ (۱۶۰الف) یک مهر مربع نسبتا بزرگ ناخوانا و روی برگهای (۱۶۴الف) و (۱۶۷الف) مهر بیضی ناخوانای دیگری درج شده است.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۳۹ - ۲۴۱.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
شرح مفصلی بر حدیثی مشهور مشتمل بر توصیهها و اندرزهای پیامبر (اکرم حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم به ابوذر غفاری با عنوان «یا اباذر» است که طی فصولی چند در سال ۱۰۷۳ق نگارش یافته است. در این شرح مرحوم علامه مجلسی قطعاتی از حدیث مذکور را آورده سپس آن را با الفاظی در نهایت روانی و سلاست، ترجمه و شرح مینماید. در میان منابع حدیثی قدما، برای نمونه، این حدیث را طبرسی در مکارم الاخلاق (ص۵۳۹) ذکر نموده است و آغاز آن چنین است: «یا اباذر اعبدالله کانک تراه فان کنت لاتراه فانه یراک ...». در این کتابخانه نسخههای متعددی از این اثر موجود است که از آن جمله میتوان به شمارههای جدید «۹۳۴۱»، «۱۱۳۳۴»، و «۱۷۱۷۱» اشاره نمود. همچنین حدود ۱۰۰ نسخهی دستنویس دیگر از این اثر که در سایر کتابخانههای ایران نگهداری میگردد، از سوی آقای صدرایی خویی در فهرستگان حدیث شیعه به اختصار گزارش گردیده است.