/ از: عصامالدین (مصلحالدین) ابوالخیر احمد بن مصطفی بن خلیل بروسوی قسطنطینی مشهور به «طاش کوپریزاده»
.PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC
Date of Publication, Distribution, etc.
، تاریخ کتابت: سال ۱۰۷۶ق.
PHYSICAL DESCRIPTION
Specific Material Designation and Extent of Item
۸۲ برگ، ۱۷ سطر
Dimensions
؛خشتی.
GENERAL NOTES
Text of Note
این اثر یک بار در سال ۱۳۰۳ق در مکهی مکرمه - حجاز به چاپ رسیده است.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
«بسمله، سبحان الله و بحمده منزل الکتاب علی عبده ... فقد تطابقت ... اهل العلم و کافه اهل ارباب العرفان ... و من جمله ما لابد منه من تلاوته تجوید حروفه و تصحیح قراته و کان آخر ما الف فی علم التجوید الارجوزه ... للشیخ الوحید ... شمسالدین ابوالخیر محمد بن محمد بن محمد ابن الجزری ... قد اشتهر بین الناس شرح منسوب الی ولد المصنف و لا ارتیاب فی عدم وفایه بالمقصود ... فالتمس منی بعض ... ان شارح لها شرحا حالیا ... شرعت فی ذلک رجاء ...».
Text of Note
«... و لنختم الکلام بالحمدلله الملک العلام ... و ما الشکوی الی الله الا من املی المرید و الله یفعل ما یشاء و یحکم ما یرید رضیت بقضائه و اعترفت بالائه فالحمدلله علی توالی نوالی و الصلوه علی نبیه محمد و آله و صحبه اجمعین؛ تمت».
NOTES PERTAINING TO PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Text of Note
کاتب و محل کتابت نامعلوم است.
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
تزئینات جلد:
Text of Note
نسخ.
Text of Note
عنوانها و نشانیها قرمز و مشکی؛ اندازه متن: ۵/۱۴*۵/۸سم.
Text of Note
فرنگی نخودی ضخیم آهار مهره شده.
Text of Note
مقوایی با رئکش کاغذی ابلق و زیتونی.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
2
1
Text of Note
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است. تعلیقات و حاشیهنویسی به عربی و ترکی با لهجهی عثمانی با نشانهای «علی القاری، خطیبی، شرح جزری لعمر بن ابراهیم، مولانا، تعلیقات عبدالله افندی، شرح جزری لحاجی امام، شرح و ...» دارد.
Text of Note
در آغاز ابیاتی به ترکی با لهجهی عثمانی (گویا از عاشق پاشا) درباهی لیلی و مجنون با مطلع: مجنونه صوردیلر لیلا نیجولدی لیلا گتدی آدی دللرده قالدی، بنم گوگلم شمدی بر لیلا بولدی یوزی لیلا که بن مولای ... نیز دعای ابوبکر، فایدهای طبی از کتابی به نام منافع الناس فی الطب، در اینکه اطبای فرس و هند و روم متفقند بر این که امراض از شش امر، یعنی ۱. کثرت مباشرت، ۲. قلت خواب روز، ۳. کثرت خواب شب، ۴. حبس پول، ۵. نوشیدن آب در نیمه شب، ۶. خوردن غذا روی غذا، متولد میگردد که همراه ترجمهی ترکی آن نوشته شده است. نیز نام اثر به صورت «هذا طاش کویریزاده شرح جزری» ثبت شده است. در برخی برگهای میانی نیز به تناوب ابیاتی به ترکی آمده که از آن جمله دو بیتی موجود در برگ (۱۰ب) است با مطلع: عاشقی معشوقه و اصل ایلین «هو» ذکریدر طالبی مطلوبه واصل ایلین «هو» ذکریدر، قلبده امراضنی زائل قالوب تنوین ایدن جاننی جانانه واصل ایلین «هو» ذکریدر.
PROVENANCE NOTE
1
Text of Note
در برگ دوم نسخه تملکی از سید مصطفی بن مصطفی در سال ۱۱۲۰ق و نیز تملک دیگری از سید حاج حافظ القراء حسن بن مصطفی خطیب جامع سلطان سلیم خان در تاریخ ۲۹ ذی القعده ۱۲۹۹ق؛ آمده است؛ در انجام نسخه یک تملک محو شده با نام «محمد بن عمرآغا» آمده است.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۲۱۱ - ۲۱۲.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
شرحی بر المقدمه الجزریه اثر منظوم شمسالدین محمد بن محمد دمشقی جزری عمری دمشقی مشهور به «ابن الجزری» (د. ۸۳۳ق) است. باید دانست که از جمله شروح متداول و مشهور این ارجوزه، شرح فرزند ناظم، ابوبکر احمد (د. ۸۲۷ق) با عنوان الحواشی المفهمه لشرح المقدمه است و طاشکوپریزاده، چنان که در دیباجهی شرح خویش مینویسد: «قد اشتهر بین الناس شرح منسوب الی ولد المصنف و لا ارتیاب فی عدم وفایه بالمقصود ... فالتمس منی بعض ... ان اشرح لها شرحا ... شرعت ...» این شرح را به درخواست و تقاضای جمعی از خلان و دوستان نوشته است. از این شرح در برخی کتابخانههای ایران و سایر کشورها، از جمله تونس، ترکیه، حجاز، مصر، بوسنی و هرزگوئين، قبرس و ... نسخههای متعددی موجود است و از آنها در برخی منابع گزارشهایی منتشر شده است.