/ از: قطبالدین ابوجعفر محمد بن محمد رازی تحتانی بویهی مشهور به «قطب رازی»
.PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC
Date of Publication, Distribution, etc.
، تاریخ کتابت: اوایل سدهی ۱۳ق.
PHYSICAL DESCRIPTION
Specific Material Designation and Extent of Item
۳۰ (۳۳ب - ۶۲الف.) برگ، ۱۹ سطر.
GENERAL NOTES
Text of Note
این اثر نخستین بار در سال ۱۲۵۹ق با تصحیح مولای یارعلی برونوی در کلکته، سپس به ترتیب در سالهای ۱۲۵۹، ۱۲۸۱، ۱۲۸۶، ۱۲۸۸ و ۱۳۱۸ق در استانبول، همچنین در سال ۱۲۹۳ق در لکهنو، در سال ۱۳۰۷ و ۱۳۲۵ق در قاهره به صورت سنگی و سربی به چاپ رسیده است؛ نیز در سال ۱۳۱۴ق با تصحیح عبدالمطلب محمدهاشم اصفهانی در هند و سرانجام در سال ۱۳۶۷ق در قاهره منتشر گردیده است.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
«بسمله، قال و رتبته علی مقدمه و ثلث مقالات و خاتمه، اقول الرساله مرتبه علی مقدمه و ثلث مقالات و خاتمه اما المقدمه ففی ماهیه المنطق و بیان الحاجه الیه...».
Text of Note
«... فان الاشتراک مخل لفهم المعنی المقصود نعم لو کان للسامع علم بالالفاظ الوحشیه او کان هناک قرینه و آله علی المراد جاز استعمالها؛ تمت».
NOTES PERTAINING TO PUBLICATION, DISTRIBUTION, ETC.
Text of Note
نام کاتب و محل کتابت نامعلوم است؛ رقم کاتب: «کتبته بیدی و الخط یشهد لی، یا قاریء الخط لاتنسانی، فکل صاحب الخط سوف یرتحل».
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات متن:
نوع کاغذ:
Text of Note
نستعلیق.
Text of Note
عنوانها و نشانیها قرمز؛ اندازه متن: ۵/۱۵*۵/۸سم.
Text of Note
فرنگی نخودی.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
2
1
Text of Note
این نسخه در حاشیه تصحیح گردیده است. حاشیه نویسی میان سطور و هامش با نشانهای «شاه، خواجه محمد، سلطان شاه، سعدالدین، عصام و...» به قلم مشکی و قرمز دارد.
Text of Note
در آغاز چند فایده، همچون: «العالم محدث لانه متغیر و کل متغیر حادث، العالم حادث و...» آمده است.
PROVENANCE NOTE
3
Text of Note
در هامش برگ ۵۶ یک مهر گرد «السید حسین ... ۱۲۴۰» دیده میشود.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
ماخذ فهرست: جلد ۲/۴۰، صفحه ۶۱ - ۶۲.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
شرحی مشهور بر الرساله الشمسیه (فی القواعد المنطقیه) تالیف نجمالدین عمر بن علی کاتبی قزوینی مشهور به «دبیران» (د. ۶۹۳ق) است که به نام وزیر سلطان محمد خدابنده (۷۰۳ - ۷۱۶ق) غیاثالدین محمد بن خواجه رشید نگارش یافته است؛ بر این شرح تعلیقات و حواشی متعددی از سوی دانشمندان عامه و خاصه نوشته شده که مرحومان حاجی خلیفه در کشف الظنون (ج۲، صص۱۰۶۳ - ۱۰۶۴) و آقا بزرگ در الذریعه (ج۶، صص۳۴ - ۳۸) گزارشی نسبتا مفصل از آنها ارائه نمودهاند. از این اثر نسخههای متعددی در این کتابخانه موجود است که از آن جمله نسخههای شمارهی «۱۱۰»، «۲۴۹خ»، «۱/ ۲۹۴۵»، :۱/ ۳۹۳۰»، «۲/ ۹۱۴»، «۴۵۱۶»، «۱۰۴۲۰» و «۹۱۶ط» و نیز سایر کتابخانههای ایران با خارج از کشور دستنویسهای فراوانی گزارش گردیده است و نمونهای از آنها در معجمالتاریخ (ج۵، صص۳۱۳۰ - ۳۱۳۱) آمده است.