، تاریخ کتابت: آذر ۱۲۵۶ق موافق با سلخ رجب ۱۳۰۴ق برابر با ۲۴ آوریل ۱۸۸۷م.
PHYSICAL DESCRIPTION
Dimensions
۱۳*۲۲سم. ۹۸گ. ۱۲س.
GENERAL NOTES PERTAINING TO DESCRIPTIVE INFORMATION
1
2
Text of Note
پس از ستایش خالق منان درود فراوان بر روان پاک پیغمبران از آغاز تا انجام در این همایون عهد که دارای دانا شهریار توانا شاهنشاه جمجاه انجم سپاه... .
Text of Note
... و آنرا خدمت اهل علم مایه سرافرازی خود خواهد دانست چنانچه فرمودهاند: به اهل حرف باید گفت اهل حرفه بسیار است به خواموشی ادا کردم سخن را نیست پایانی
NOTES PERTAINING TO PHYSICAL DESCRIPTION
نوع خط:
تزئینات متن:
تزئینات جلد:
Text of Note
نستعلیق.
Text of Note
عناوین به مشکی درشت و خط نسخ و با خطی قرمز بر فراز آن نشانی دارد.
Text of Note
تیماج قهوهای با ترنج و جدول کشی زرین.
NOTE RELATING TO THE COPY IN HAND
4
1
Text of Note
به خط مولف.
Text of Note
یادداشتی از مولف در برگ پایانی در اهدای کتاب به امینالسلطان.
PROVENANCE NOTE
3
Text of Note
مهر مربع «یانک جی لیم جی» آمده است.
EXTERNAL INDEXES/ABSTRACTS/REFERENCES NOTE
Name of source
نک: فهرستواره، ۲/ ۱۰۴۳.
Name of source
ماخذ فهرست: جلد ۲۸، صفحه ۵۲ - ۵۳.
SUMMARY OR ABSTRACT
Text of Note
کتابی به نام «فرازستان» از آثار میرزا محمد اسماعیل بن محمدعلی خان زند کتابدار جلالالدوله در آداب سلطنت و جهانبانی و مشتمل بر سه دفتر به دست مولف ما رسیده است و وی مقدمهای در طریقه سلوک سلاطین قدیم و مشتمل بر کیفیت تهذیب اخلاق حمیده و ذکر ملکات حسنه بر آن افزوده است و این کار را در ۱۳۰۴ق و در زمان سلطنت ناصرالدین شاه و ولیعهدی مظفرالدین میرزا در ممالک آذربایجان و ظلالسلطان در اصفهان و کامران میرزا و امینالسلطان به پایان برده است. این کتاب در ۱۲ نظر و مشتمل بر ۶۶ فقره تالیف یافته است بدین عناوین: نظر اول: به اراده حق زمانه بیکران در طواف و اثر آن در کرها آشکار. نظر دوم: موافق اعتقاد ایرانیان باستان در شناختن خالق منان. نظر سوم: اعتقاد ایرانیان باستان از اثر پی به موثر بردن. نظر چهارم: در چگونگی آفرینش کوی زمین و مخلوقات آن. نظر پنجم: در مراتب اکملیت انسانی. نظر ششم: در بیان لزوم بقای نوع به توالد و تناسل. نظر هفتم: در وجوب التزام آداب دین و مذهب. نظر هشتم: موجب آسودگی و امنیت خلق پادار بودن در دین حقه بوده و هست. نظر نهم: واجب بودن برای بنی نوع انسان متدین بودن به دین حقه و رفعاشتباه از خطرات ملحدین. نظر دهم: باعث ضعیف شدن هر دین و دولت انحراف ورزیدن از کیش خویش است. نظر یازدهم: در رسید به مقامات از راه دین و پاداش یافتن منحرف شوندگان از دین. نظر دوازدهم: در ختم مقدمه و سبب تالیف کتاب فرازستان.