؛مترجم : محمداشرف بن شمس الدین محمد طبیب ؛ کاتب :محمد علی طهرانی؛ مصحح: ملا محمد خراسانی .
طهران
:بسعی واهتمام یوسف طبیب
،۱۲۷۵ق.
( طهران :
مطبعه عبدالمحمد باسمه چی )
۱۹۲ص.
: سرلوح دار؛ مجدول؛ جدول؛ راده
؛قطع :۲۳ سم.
فارسی
آغاز:
انجام:
انجامه:
آغاز: بسمله سپاس بیقیاس حکیم درمان آفرینی را سزاست که باقتضای حکمت بالغه استخراج تقویم ابدان ...
انجام: ... از استعمال دواهای مالیدنی و گذاشتنی بر اعضا جهتش آنستکه ... در علم وعمل ونگاه دارنده است از لغزش و زلل هو حسبنا ونعم الوکیل .
انجامه: قد تم فی شهر رجب المرجب علی ید الحقیر محمد علی طهرانی فی سنه ۱۲۷۵.
تاریخ کتابت :۱۲۷۵ق.
نوع و درجه خط:
نوع کاغذ:
نستعلیق
فرنگی
ثبت ۳۱۴۴۷: ئیادداشت تملک از میرزا ابوالحسن (به فارسی و با حروف لاتین) و یادداشت تملک از دکتر ابوالقاسم بهرامی همراه با تاریخ ۱۳۲۰/۱/۱۶ در صفحه عنوان
فهرست امراض در صفحات آغازین کتاب آمده است .
ابن جزله: ابوعلی شرف الدین یحیی بن عیسی بن جزلۀ بغدادی، پزشک و دارو شناس مسیحی که سپس مسلمان شد. وی در غرب به نامهای «بن جسله»، «بین جسله» و «بوهه هیلیهه» (ظاهراً تغییر یافتۀ «بوعلی») معروف است.او در مهمترین اثر خود، تقویمالأبدان، همچنانکه به طب ملوکانه و اشرافی توجه دارد و یکی از ستونهای جداول کتاب را بدان اختصاص داده و داروهایی مطرح نموده که از حیث قیمت گران و صعبالحصول هستند و کسانی میتوانند از آنها استفاده کنند که از قدرت مالی بالایی برخوردار باشند، نیز در فکر فقیران و اقشار پایین جامعه نیز بوده و در ستونی مجزا تدابیر عام را مطرح کرده و به داروهایی پرداخته که سهلالحصول و ارزان قیمت هستند. این خود یکی دیگر از اخلاقیات پزشکی این دانشمند بزرگ به شمار میرود که نه تنها در عمل، بلکه در آثارش نیز بدان توجه داشته است. کتاب مشتمل بر 358 جدول در سه رديف كه رديف عمودى نام بيمارى آمده و در سه رديف افقى شماره جدول و عناوين:مزاجها،سالها،فصلها،شهرها،سلامت و خطر،سبب،علامت،استفراغ، معالجه پادشاهانه و معالجه درویشانه ، مترجم احتمالاً قبل از عصر صفوى بوده است .