شیخ مفید ابن مرحوم میرزا محمدنبی شیرازی متخلص به داور
کاتب: محمد القدسی الحسینی
شیراز
بسعی و اهتمام آقا محمدهادی
۱۳۲۰ق
مطبع محمدی
۷۹ص
: راده
؛ قطع : ۲۲ سم.
فارسی
آغاز: بسمله ستایش هست مخصوص خدائی/ که نبود نزد او صبح و مسائی...
انجام: ... قال یقول الله عز وجل ولایة علی بن ابی طالب (ع) حصنی فمن دخل حصنی امن من عذابی قد تم تالیف الکتاب بعون الملک الوهاب فی الواحد و العشرین من شهر جمادی الاولی من شهور سنه ۱۳۱۶.
انجامه: این نامه بخامه بنده گنه کار و ذرّه بیمقدار امیدوار بآمرزش پروردگار و پیرو برگزیدگان دادار تلمیذ مولانا الاجل الانبل العالم النحریر الافضل الاکمل صاحب هذا الکتاب الذی علا کماله الی السبع القباب محمد القدسی الحسینی بانجام رسید سنه ۱۳۲۰.
تاریخ کتابت ۱۳۱۶ق.
نوع خط:
نستعلیق
توضیحات و شرح متن در حاشیه اوراق به زبان عربی با نشان «منه»
ثبت ۱۱۷۰۴۰: یادداشت در صفحه عنوان؛ ثبت ۸۳۲۲۶: یادداشت «بیادبود ایام توقف آقای حکمت در شیراز یک جلد کتاب گنج گوهر از تالیفات مرحوم شیخ مفید را تقدیم معظم له نمودم تا هنگام مطالعه بنده را از نظر لطف و مرحمت دور نداشته و فراموشم نفرمایند دوم فروردین ماه ۱۳۲۴ در شیراز» امضا در صفحه عنوان
مثنوی عرفانی است بر وزن مفاعیلن مفاعیلن مفاعیل در بحر هزج مسدس مقصور همراه با گزارشهایی به نثر. در ابتدا چند بیت آورده و سبب تالیف کتاب را اصرار یکی از دوستان بیان کرده است. سپس تکبیتیهایی را آورده و آن را به نثر و احادیثی از امامان آمیخته کرده است. کتاب مشتمل بر عناوین ذیل است، در بیان سبب نظم کتاب و ذکر نام و تخلص و تسمیه آن، در ذکر برخی از معارف که تعلق دارد به حضرت باری جلت عظمته، در ذکر معارفی چند که از مباحث نبوت است، در ذکر معارفی که به امر امامت دارد، ذکر برخی از امور که متعلق است به معاد، در ختم کتاب. تاریخ تالیف در نسخه حاضر بیست و یکم جمادیالاولی ۱۳۱۶ق. است در انتهای کتاب معرفی مختصری از نویسنده کتاب و نیز برخی از آثارش آمده است.
ثبت ۸۴۹۵۴ و ۸۳۲۲۶: از مجموعه کتب اهدائی مرحوم علی اصغر حکمت