احوالات سید الساجدین امام زینالعابدین علیهالسلام
تفلیس
حاجی زینالعابدین تقیوف
۱۹۰۶م=ق۱۳۲۴
۴۴۹ص.
>سربی<
ناسخ التواریخ کتابی است در تاریخ عمومی عالم که نه جلد آن را میرزا محمدتقی سپهر لسان الملک اول تٲلیف کرده است. مٶلف از سال۱۲۵۸ هـ .ق، به دستور محمد شاه و تشویق حاجی میرزا آقاسی مٲمور تٲلیف آن شد و کتاب اول را در دو جلد در ظرف مدت پنج سال تدوین کرد و به سال ۱۲۶۳ هـ . ق، به پایان برد. سپس در زمان سلطنت ناصرالدین شاه به تٲلیف تاریخ قاجاریه دست زد و در سال ۱۲۷۴ هـ .ق، آن را به انجام رسانید و مورد پسند شاه واقع شد و پس از پایان دادن آن، به نگارش مجلدات کتاب دوم ناسخ التواریخ پرداخت و شش جلد از آن را تٲلیف کرد. پس از فوت مولف پسرش کار وی را ادامه میدهد ولی با عناوین دیگری کتابها را منتشر میکند.
این کتاب مشکوة الادب ناصری ترجمه کتاب "وفیات الاعیان " ابن خلکان می باشد که توسط عباسقلی سپهر دو بار ترجمه می گردد بار اول در سال ۱۲۸۷ ق . آن را ترجمه نموده و در سال ۱۲۹۷ق ، در دربار ناصرالدین شاه به میرزا ابوالقاسم آشتیانی جهت هدیه به شاه تحویل می دهد ولی این ترجمه مفقود می گردد سپس شروع به ترجمه مجدد آن می نماید و بعد از اتمام ترجمه مجدد ، در سال ۱۳۳۱ ق نسخه ترجمه اول به دست وی می رسد مجلدات مشکوةالادب ناصری بر چهار جلد منقسم و هر ربع حاوی چند جلد می باشد این اثر تاریخ عمومی از ابتدا خلقت تا عصر قاجاریه می باشد. این جلد از کتاب در ذکر احوال حضرت زین العابدین (ع) می باشد.
در دیباچه کتاب به اشتباه نویسنده کتاب را محمدتقی سپهر معرفی کردهاند. این در حالی است که تاریخ تالیف این کتاب طبق دیباچه ۱۳۲۳ قمری است و محمدتقی در سال ۱۲۹۷ قمری دار فانی را وداع گفته و پسرش عباسقلی کار وی را ادامه میدهد.